Nyheder

Diabetes øger risikoen for demens

20. september 2011

 

Et nyt, japansk studie viser, at diabetespatienter ikke kun skal frygte hjerteanfald. Diabetes øger også risikoen for Alzheimers og anden demens.

Alzheimers som følge af sukkersyge

Mere end 1000 mennesker over 60 deltog i undersøgelsen, hvor forskerne fandt ud af, at deltagere med diabetes havde dobbelt så stor risiko for at udvikle Alzheimers i løbet af 15 år som deltagere uden sukkersyge.

Diabetespatienter havde øget risiko for demens

Diabetespatienterne havde også næsten dobbelt så stor risiko for at udvikle anden form for demens.

Forskerne er ikke helt sikre på årsagen til sammenhængen mellem diabetes og demens, men de har flere bud.

Insulinresistens, der er skyld i højt blodsukker og kan forårsage type 2-diabetes, kan ødelægge kroppens evne til at nedbryde proteinet amyloid. Det kan udmønte sig i amyloidose i hjernen, der er proteinholdige aflejringer, som før er blevet forbundet med Alzheimers. Højt blodsukker kan desuden skabe bestemte iltholdige molekyler, der kan skade celler i en proces, man kalder oxidativ stress.

Blodsukker og kolesterol nedbryder hjernevæv

Derudover er det gængs viden, at såvel højt blodsukker som forhøjet kolesterol spiller en rolle, når hjernens arterier bliver hårde og gennemstrømningen forringes. De medfølgende små blodpropper ødelægger hjernevæv.

– For højt blodsukker er en stressfaktor for nervesystemet og blodårene. Den nye viden om diabetes og Alzheimers viser, at vi skal være årvågne med blodsukkerniveauet, når vi bliver ældre, siger David Geldmacher, M.D., der er professor i neurologi på University of Alabama i Birmingham.    

Mere præcis definition af demens og diabetes

Der er før lavet undersøgelser, der pegede på en mulig forbindelse mellem diabetes og Alzheimers. Men problemet med de tidligere studier har været en vaklende definition af både diabetes og demens.

I den nye japanske undersøgelse brugte man den officielle metode til at afsløre begyndende diabetes. Man gav deltagerene en sukkerholdig drik efter 12 timers faste og målte et par timer senere blodsukkerniveauet. 15 pct. af deltagerne havde egentlig diabetes, mens yderligere 23 pct. havde forstadiet til diabetes. Ingen af deltagerne i studiet havde demens ved undersøgelsens start, men i løbet af de 15 år, studiet varede, fik 23 pct. af deltagerne en demensdiagnose. Knap halvdelen af dem fik Alzheimersdiagnosen.

Forbindelsen mellem sukkersyge og demens bestod, når man tog højde for andre faktorer, der er beslægtet med både demens og diabetes, såsom alder, køn, blodtryk og BMI.

Kilde: CNN.com

Forrige artikelBehandling: Av, mor

Næste artikelHelseteket: Høsttid og gemmetid