Nyheder

Diabetikere skal passe på nyrerne

29. januar 2013

Diabetikere skal passe særligt på deres nyrer, viser ny amerikansk forskning. Diabetes kan være livsforkortende, og meget tyder på, at diabetisk nyresygdom spiller en væsentlig rolle i den forbindelse.

Ganske mange diabetikere udvikler diabetisk nyresygdom på et tidspunkt i livet. I USA mener man, at op mod en tredjedel af diabetikerne vil blive ramt af sygdommen før eller siden. Som oftest er det diabetikere, der har haft svært ved at kontrollere blodsukkeret eller blodtrykket, der bliver ramt. For høje blodsukre slider især på nyrerne, men også rygning og for meget salt i maden har en effekt på nyrefunktionen.

Diabetisk nyresygdom øger risiko for tidlig død

Nu indikerer amerikansk forskning, at der bør gøres en særlig indsats for at undgå diabetisk nyresygdom, fordi den øger risikoen for tidlig død betragteligt.

Det er forskere fra universitetet i Washington, der har undersøgt 15.046 voksne amerikanere. Baggrunden var, at diabetikere har en større risiko for at dø tidligt end raske, og diabetikere har også større risiko for at få nyresygdom end raske. Forskerne ville undersøge, hvorvidt nyresygdommen havde en direkte effekt på dødeligheden.

Dødelighed målt over ti år

Man undersøgte data fra de 15.046 amerikanere i en periode på ti år. Man ville undersøge dødeligheden i den afgrænsede periode. Blandt diabetikerne i den tilfældigt udvalgte gruppe havde 42,3 pct nyresygdom, mens forekomsten af nyresygdom blandt mennesker uden diabetes lå på 9,4 pct.

Resultaterne viste, at for de mennesker, der hverken led af diabetes eller nyresygdom, var dødeligheden i løbet af de ti år 7,7 pct. Blandt de mennesker, der led af diabetes, men som ikke havde nyresygdom, var dødeligheden på 11,5 pct. Men for de mennesker, der både led af diabetes og nyresygdom, var dødeligheden på 31,1 pct.

Præventiv indsats kan forlænge diabetikernes liv

– Patienter med type 2-diabetes har mange andre risici for hjertekarsygdomme og tidlig død, så vi forventede, at nyresygdom blot ville indgå i en lille del, ikke hovedparten, af de tilfælde af øget dødelighed, der kunne forklares med diabetes. Det var en stor overraskelse, at selv ved diabetespatienter med komplicerede behandlingsforløb var nyresygdom en meget kraftig indikator på risikoen for tidlig død, siger Dr. Maryam Afkarian fra University of Washington.

Hun mener, at undersøgelsens resultater er vigtige for den fremtidige behandling af type 2-diabetes. For hvis der gøres en ekstra præventiv indsats overfor diabetisk nyresygdom, kan man med al sandsynlighed nedbringe dødeligheden betragteligt.

Kilde: Medical News Today

Forrige artikelFyr med god samvittighed

Næste artikelMisosuppe