Diabetikeres ekstra behov for vitaminer

27. juni 2022

Diabetikere HAR behov for ekstra vitaminer og mineraler.       

En mængde studier tyder på, at diabetikere danner flere frie radikaler end andre, hvilket bidrager til at øge risikoen for komplikationer. De er udsat for et øget oxidativt stress. Den øgede mængde frie radikaler tærer på kroppens indhold af antioxidanter. Proteiner og fedtstoffer påvirkes af dette og bliver forharskede – oxiderede.

C-vitamin til diabetikere

En undersøgelse af 56 type 2 diabetikere, der fik tilskud af bl.a. 2 gram C-vitamin dagligt i tre måneder, viste, at blodsukkerkontrollen blev forbedret, og se-kolesterol og triglycerider faldt (Ann Nutr Metab 1995; 39:217-223).

I en undersøgelse af 10 insulinkrævende diabetikere og 10 alders-matchede kontrolpersoner viste det sig, at C-vitamin forbedrede den nedsatte evne til at udvide pulsårerne (den endotel-afhængige vasodilatation) hos diabetikerne (J Am Coll Cardiol 1998 Mar 31: 552-7).

I EPIC-Norfolk studiet fandt man en omvendt sammenhæng mellem plasma vitamin C og sukkerhæmoglobinet HbA1c (Diabetes Care 2000 Jun 23: 726-32).

Diabetikere og E-vitamin

E-vitamin har vist sig at kunne nedsætte produktionen af frie radikaler (Diabetes Care, 1991; 14(1): 68-72). E-vitamin har også vist sig at kunne stabilisere blodsukkeret. I et kontrolleret studie medførte en daglig dosis på 900 mg E-vitamin gennem fire måneder både en nedsat produktion af frie radikaler og bedre insulinvirkning hos type 2 diabetikere, sammenlignet med en kontrolgruppe (Am J Clin Nutr, 1993; 57: 650-56).

Et dobbeltblindt og randomiseret studie af 21 type 2 diabetikere, der enten fik 900 mg E-vitamin eller placebo i seks måneder, viste, at nedsat nerveledning hos diabetikere med mild til moderat neuropati kunne bedres ved supplement med E-vitamin (Diabetes Care 1998 Nov; 21(11): 1915-8). Dette er blot nogle få eksempler.

E-vitamin i doser på 900 mg dagligt skulle ifølge Institut for Human Ernæring være farligt på grund af øget risiko for hjernblødning, men da mindst 95 pct. af alle slagtilfælde skyldes blodpropper, må E-vitamin siges at være en god forebyggelse. Normal dosis er også langt under de 900 mg.

Mineraler til diabetikere

Det er ganske vist svært at finde studier, der ikke ender med at tvivle på deres eget resultat og anbefale flere studier, men man må tænke på, at ”mens græsset gror, dør horsemor”. Ser man overordnet på dem, og læser man mange studier, peger det hele klart på, at diabetikere har brug for flere vitaminer (og mineraler, bl.a. magnesium) end normale. De skulle også kunne få det meste gennem kosten, men alle, og enhver ved, at det kun er ganske få diabetikere, der spiser det, de skal, og kvaliteten af f.eks. grønsagerne og deres indhold er klart faldet de seneste mange år (se http://www.m-press.rmc.de/Bruessel98/Konferenztext.html ).

Den store belastning med kunstige kemiske stoffer, vi alle er udsat for, og det daglige stress, som plager de fleste, øger også behovet for antioxidanter.

 

3-12-2009

Forrige artikelFiskeolie kan hjælpe kræftpatienter

Næste artikelKarry kan hjælpe hjernen