En ny hollandsk undersøgelse, der er offentliggjort i det ansete britiske lægetidsskrift, The Lancet, peger atter på en mulig sammenhæng mellem ADHD og kost.
Det er egentlig en gammel nyhed. Vi har her på Naturlis redaktion for nylig skrevet om omega-3-fedtsyrernes gavnlige virkning på mennesker med ADHD, og det er afprøvet viden, at kosten generelt har en stor betydning for hjernens arbejdsevne.
Men resultaterne i undersøgelsen, der er offentliggjort i The Lancet i begyndelsen af februar 2011, er alligevel værd at bemærke. Undersøgelsen, der er udført af forskere fra universitetet i Nijmegen, viser, at man med fordel kan efterprøve muligheden for fødevareallergier hos børn med ADHD.
40 børn med diagnosticeret ADHD – de fleste drenge i alderen fire til otte år – blev sat på en fem uger lang diæt, som kun indeholdt det mest basale: Lyst kød, grøntsager, ris og frugt. En diæt uden mælk, gluten, sukker og kunstige søde- og smagsstoffer.
Resultaterne var slående: Hos to-tredjedele af børnene forsvandt symptomerne på ADHD fuldstændig. Efter de fem uger forsøgte man gradvist at give børnene deres gamle kostvaner tilbage. Flere af dem fik tilbagefald, da de igen kunne spise gluten-, mælke- og sukkerholdige produkter.
Resultaterne i undersøgelsen rammer ned i en diskussion, der til stadighed sætter sindene i kog – også herhjemme. En lang række diætister, læger og bl.a. børne- og ungdomspsykiatriens ADHD-centre advarer mod at sætte ADHD-børn på særlige diæter, fordi det rummer en risiko for fejlernæring. ADHD-centeret i Glostrup peger f.eks. på, at børn med ADHD i forvejen har nedsat appetit på grund af medicinen, og at det derfor er en dårlig idé at gennemtvinge besværlige diæter, der hindrer barnets adgang til basale næringsstoffer. De mener ikke, der er påvist nogen sammenhæng mellem mælk, gluten, sukker og ADHD.
Men flere forskningsresultater peger imidlertid på, at børn med ADHD ofte har besvær med at nedbryde proteiner, der findes i bl.a. hvede og mælk. Det betyder angiveligt, at disse proteiner ender i blodbanerne, hvor de får indvirkning på hjerneaktiviteten.
Det er ikke alle børn med ADHD, der oplever en effekt af at undvære mælk, hvede og sukker. Men den hollandske undersøgelse viser, at en testdiæt i fem uger kan afklare, om kosten rummer en del af forklaringen på diagnosen.
Forskerne peger dog på, at en diæt kun bør gennemføres, hvis forældrene er motiverede, og at diæten bør overvåges af fagfolk. Forskerne mener også, at diæten højst bør løbe over fem uger.
Det har fået neuropraktiker Larz Thielemann, der blandt andet står bag hjemmesiden sundebørn.dk, op af stolen.
– Det er godt, at visse læger er vågnet op og begynder at forholde sig positivt til mad som medicin. Jeg er desværre bare bange for, at det er tomme ord. For i praksis skræmmer lægerne forældrene, ved at gøre naturlig ikke-forarbejdet mad, som kød, grøntsager og frugt til en diæt, der skal overvåges af specialister. Hvor er vi henne, når børn med ADHD kun må spise sundt i fem uger, hvorefter de opfordres til at gå tilbage til Cola, brød og sukker?, spørger Larz Thielemann.
Han bakkes op af læge og Naturli’s sundhedskonsulent, Carsten Vagn Hansen, som bl.a. driver hjemmesiden www.radiodoktoren.dk
– Jeg mener, at ADHD bliver overdiagnosticeret i den helt store stil, og at man burde koncentrere sig om børnenes kost og fysiske aktivitet, siger Carsten Vagn Hansen.
Oprettet den 28. februar 2011
Forrige artikelMuseskader – et udbredt problem
Næste artikelBlodsprængninger, teleangiectasier, karsprængninger