Nyheder

Diagnosen skygger for mennesket bag

21. maj 2012

En psykiatrisk diagnose påvirker, hvordan vi ser os selv, og hvordan andre ser os. Kan du selv lade være med at lede efter tegn, hvis den du taler med, er skizofren?

 

I aftes viste DR sidste afsnit af programmet ´Gal eller normal´, der går ud på, at tre eksperter i løbet af tre dage skal observere ti personer, hvoraf de fem har en psykiatrisk diagnose. Herefter skal eksperterne finde ud af, hvem der har hendholdsvis en spiseforstyrrelse, OCD, paranoid skizofreni, maniodepressivitet eller social fobi.

De leder altså efter små tegn, der viser en afvigelse fra det normalitetsbegreb, den psykiatriske verden har fastsat. Og vi seere kan lede med.

 

Kan du lade være med at kigge efter det sære?

Spørgsmålet er, om du overhovedet kan lade være med at lede efter noget anderledes hos vores medmennesker. Det mener forsker og neuropsykolog Jonas Kristoffer Lindeløv ikke, at man kan. Derfor skriver han på videnskab.dk.

”Tænk over det selv: du sidder til din vens bryllup og får i en sidebemærkning at vide, at hans bror har skizofreni. Senere på aftenen sætter broderen sig ved siden af dig. Vil du have diagnosen i baghovedet, når du snakker med ham og ”tune ind” på, om der er nogle tegn på hans skizofreni? Ja! Og det gør fagfolk også”.

Diagnoser trumfer symptomer

Programmet ´Gal eller normal´ er ikke det første bevis på, at vi har en tendens til at se diagnoser før symptomer. Faktisk lavede den amerikanske psykolog David L. Rosenhan et forsøg, der viste netop dette, allerede i 1973.

Sammen med syv andre raske mennesker, kontaktede han psykiatriske hospitaler og sagde, at han hørte stemmer, der sagde ”tom” eller ”hul”. Alle otte blev indskrevet, men opførte sig derefter helt normalt. Til trods for det var de indlagt i 3-8 uger og fik diagnosen ”skizofreni i remission”. Altså en skizofreni-diagnose, men i en ikke-aktiv periode.

Neuropsykolog Jonas Kristoffer Lindeløv om forsøget:

“Den uhyggelige konklusion var, at diagnoser betyder mere for den kliniske vurdering af patienter end symptomer gør. Fagfolk har en tendens til at fortolke ens opførsel igennem diagnosen, og diagnosen bliver dermed selvopretholdende”.

Psykiatriske diagnoser skal frem i lyset

Man kan sagtens forestille sig, at det kan være svært at vurdere, hvornår en bestemt type opførsel er tegn på psykiatriske problemer, og hvornår den bare er en del af personligheden. Og det er ifølge DR selv en af de ting, de gerne vil gøre opmærksom på med programmet. Derudover vil kanalen også gerne give et bredere billede af folk med diagnoser og vise, at man f.eks. sagtens kan fungere godt, både privat og på en arbejdsplads.

Programmet og en bog, også med titlen ´Gal eller normal´, er desuden en del af ´En af os´-kampagnen, hvis mål er at afstigmatisere psykisk sygdom i Danmark. Du kan læse mere om kampagnen her.

Er du gået glip af et eller begge afsnit af ´Gal eller normal´, der blev sendt den 14. og 21. maj 2012, er der mulighed for at se dem på nettet på DR NU her

 

 

Kilder: videnskab.dk, dr.dk, en-af-os.dk

Forrige artikelRen rengøring

Næste artikelChia – et lille frø med stærke egenskaber

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.