Krop

Diarré? Få stoppet renderiet!

Foto: Scanpix/Iris
28. maj 2018

Hvis forstoppelse er svært at tale om, er diarré om noget endnu værre. Men årsagerne og symptomerne kan sagtens være beslægtede og under alle omstændigheder, er det tegn på, at der er forhold i fordøjelsen, der skal rettes op på.

Kender du det med at scanne omgivelserne for nærmeste toilet? Og når man ikke tør slippe en uskyldig vind af frygt for, at der følger andre ting med? Diarré er hverken sjovt, lækkert eller behageligt – det er nærmest pinligt, ildelugtende og til tider smertefuldt. Og netop derfor lider rigtig mange i stilhed.

Heldigvis stifter flertallet af os kun sjældent bekendtskab med diarréen – mange kun på ferien, hvor fremmede bakterier sender os fluks på toilet i op til flere dage, hvilket selvfølgelig ikke er en ønskværdig måde at tilbringe ferien på. Men også under mere hjemlige himmelstrøg kan vi støde på bakterier, f.eks. fra dårlig mad, eller virus, der giver diarré – eller vi kan reagere på medicin eller lide af skjult forstoppelse, der ind imellem kan have tynd afføring som et symptom.

Få sendt bakterier på porten

En af de hurtigste og mest optimale løsninger, hvis du er ramt af diarré, er … Jep, så skriver vi det igen: Mælkesyrebakterier. Og selvom de også er gode ved det modsatte problem – forstoppelse – hjælper de også på balancen i tarmfloraen, når problemet er tynd afføring.

Lige når det gælder diarré, er det vigtigt at vælge probiotika, der kan bremse afføringen. Her er Lacti Plus Travel et godt eksempel. Det indeholder nemlig – ud over de dokumenteret virksomme bakteriestammer – også den probiotiske gær S. boulardii.

Gæren har den fordel, at mange bakterier hæfter sig til den, og så kan den sende dem til dørs – bogstaveligt talt. Efter endt arbejde – et par dage – forsvinder gærcellerne af sig selv. De koloniserer sig ikke i tarmen.

Diarré fra antibiotika?

Både bakteriestammer og den probiotiske gær fra Lacti Plus Travel er undersøgt og studeret nøje hos fabrikanten, Lallemand. Derfor ved man, at den probiotiske gær – i modsætning til mælkesyrebakterier – ikke bliver slået ud af antibiotika. Du kan altså bruge rejse-udgaven af mælkesyrebakterierne, hvis din mave reagerer på en antibiotika-kur.

Skal du afsted mod varmere himmelstrøg og fremmede bakterier, kan du også med fordel tage mælkesyrebakterierne og den probiotiske gær forebyggende. Der sker jo ikke noget ved at fange bakterierne i opløbet og forhåbentligt redde sig et par ekstra feriedage!

 


 

Hvad er diarré?

Diarré er defineret som tre eller flere tynde afføringer om dagen. Så du har ikke diarré blot ved at have tynd afføring en enkelt gang eller to. Men du kan fortsat få hjælp af mælkesyrebakterier, der kan balancere din tarm.

Ved rigtig diarré er det vigtigt at få væske nok, da du mister en del under toiletbesøgene, suppler også gerne med lidt salt mad, der kan holde lidt på væsken.

Et par dages diarré er sjældent farligt, men sørg for at gå blidt til maven bagefter. Drik evt. valle – f.eks. Valleforce – i dagene efter, da det bakker op om mælkesyrebakterierne ved at skabe et godt miljø i tarmen.

Husk altid god hygiejne ved diarré, da det kan smitte!

Forrige artikelNyt liv efter stress: Mine kriser har vist mig vejen

Næste artikelSkal du være ekstra opmærksom på B12-vitamin?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.