Krop

Din guide mod graviditetsgener

10. juli 2017

Det skulle være den lykkeligste tid, men for nogle kvinder bliver graviditeten i alt for høj grad præget af generne. Vi har lavet en naturlig guide til, hvad du kan gøre.

En graviditet svarer nogenlunde til at gennemføre en ironman eller måske nærmere ironwoman. Din krop skal bygge et helt nyt væsen og samtidig skal den også passe på sig selv og være klar til den kraftpræstation, som en fødsel er.

Din krop vil langt hen af vejen prioritere den lille voksende baby indeni dig. Derfor vil du f.eks. mærke, at dine ledbånd bliver blødere, så fødslen kan foregå uden problemer. Du vil også kunne mærke at din krop reagerer på mange forskellige måder, fordi dit immunforsvar bliver udfordret af, at der er noget ”fremmed” DNA, der jo ikke skal angribes, men tværtimod beskyttes.

Med denne guide vil du få nogle redskaber til at håndtere de mest almindelige gener, som du kan opleve gennem gravidteten og samtidig være den bedste rede for det nye liv inden i dig.

 

Basis mod graviditetsgener

Din krop skal have næring og energi til to.

Spis så vidt muligt hele fødevarer. Sørg for at holde dit blodsukker stabilt ved at spise gode sunde fedtstoffer og proteiner til alle måltider. Vær især opmærksom på at få masser af gode sunde fedtstoffer. Spis nødder, frø og kerner samt koldpressede økologiske olier. Fedtstofferne er super vigtige for dit barns nervesystem. Det er helt afgørende, at du får masser af de vigtige omega 3-fedtsyrer DHA og EPA, som er byggesten til dit barns syn, hjerne og nervesystem. Det kan være svært at spise sig til tilstrækkelige mængder uden samtidig at få tungmetaller fra fiskene i kroppen eller bidrage til forurening fra fiskeopdræt. Derfor kan et tilskud af en god kvalitets-fiskeolie være en rigtig god ide.

Husk også en god kvalitets-vitaminpille, ekstra D-vitamin og mælkesyrebakterier, som styrker immunforsvaret og forebygger allergi.

 

Sørg for at holde din krop aktiv

Lav motion, som du kan lide, og som passer til din krop. Det kan f.eks. være svømning, dans, yoga eller gåture. Motionen betyder meget for dit blodsukker, så du får færre cravings. Samtidig styrker det dine muskler, så du undgår gener fra dine bløde bindevæv. Det forebygger også hævede ben.

 

Strækmærker

Er ar i din hud. De fleste vil gerne være dem foruden, og du kan faktisk forebygge dem ved at spise dig til et sundt bindevæv. Sørg også for at få masser af sunde fedtstyrer, som smører din hud indefra. Spis nødder, frø og kerner og tag evt. et ekstra tilskud af en god kvalitets olie som f.eks. Livets Olie eller Udo’s Choise. Spis mad, som er rig på C-vitamin og lav gerne selv friskpressede juicer og smoothies.

Tag et ekstra tilskud af C-vitamin, zink og E-vitamin. Smør med en E-vitaminolie på maven. Se evt. mere i vores skønhedsartikel her.

 

Humørsvingninger

De kan være svære at håndtere, fordi de også påvirker omgivelserne. Humørsvingningerne kommer bl.a. fordi hjernen er påvirkelig af dit blodsukker, af dine hormoner og af for lidt søvn. Sørg for at holde dit blodsukker mest muligt stabilt med sunde fedtstoffer og proteiner til alle måltider.

Tag ekstra D-vitamin, så du får 40-50 mcg dagligt. Få tilstrækkeligt med omega 3-fedtsyrer. Vær opmærksom på, at nogle får en graviditets-udløst reaktion overfor gluten. Det kan i høj grad også påvirke hjernen. Prøv evt. at spise glutenfrit i 3-4 uger og mærk efter, hvad det gør for dit humør og din krop.

Prioriter at få sovet godt. Undgå cola og energidrikke, drik max to kopper kaffe og drik dem om formiddagen. Tag gerne et tilskud af magnesium til aften, da magnesium virker afslappende på både muskler og nervesystem.

Sov i 100 pct. mørke, brug gerne søvnbriller for at danne tilstrækkeligt med det vigtige søvnhormon melatonin. Hvis du oplever at være lettere nedtrykt kan det homøopatiske middel Helioron være en hjælp. Husk også at snakke med din læge eller jordemoder om, hvordan du har det.

 

Vand i kroppen

Også kaldet ødemer, er hverken særlig pænt eller rart. Vær opmærksom på, at du faktisk kan få ødemer, hvis du drikker for lidt. Kroppen har nemlig tendens til at holde på væsken, hvis den ikke får nok.

Drik masser af vand og put evt. en lille nip havsalt i din drikkeflaske, så du ikke tisser det hele ud med det samme igen.

Ustabilt blodsukker kan også give øget tendens til ødemer. Læs under de forgående råd, hvordan du forebygger dette.

Drik gerne brændenældete, da det virker let vanddrivende. Det samme gør persille. Spis masser af nødder og kerner. De indeholder bl.a. magnesium og kalium, som hjælper på ødemer. Det homøopatiske middel Taraxacum cum stanno hjælper leveren til at holde en sund væskebalance i kroppen, så du udskiller den overskydende væske.

 

Åreknuder

Opstår, når blodet ikke strømmer ordentligt tilbage til hjertet. Kredsløbet i benene bliver ekstra belastet under en graviditet p.g.a. vægtøgningen, og fordi der er et større pres i bughulen. Lig gerne med dine ben lidt hævet om natten og lav vip med fodleddene, inden du falder i søvn. Læs også under ”vand i kroppen”.

Derudover kan du behandle åreknuderne med det homøopatiske Cuprum aceticum D6. Smør gerne dine ben med Venadoron fra Weleda ifølge vejledningen.

 

Cravings

Under graviditet kan cravings være ret insisterende. De opstår, fordi dine hormoner påvirker din appetit. Men de kan også opstå, fordi din krop fortæller dig, at den ikke er tanket helt op med næringsstoffer. Igen er det især vigtigt med de sunde fedtstoffer og et stabilt blodsukker.

En god kvalitets multivitamin er også vigtig. Hvis du oplever at have voldsom trang til søde ting, så tag et ekstra tilskud af chrom 400-800 mcg i fire uger.

 

Kvalme

En af de mest almindelige graviditetsgener. Den kan være så voldsom, at den kommer væltende, bare man taler.

Du får kvalme, fordi din lever er på overarbejde med at nedbryde alle de ekstra hormoner i kroppen. Det forværres, hvis dit blodsukker er ustabilt, eller du mangler salt.

Ingefær kan afhjælpe kvalme. Du kan tage det som tilskud eller drikke ingefærshots. Hold så vidt muligt dit blodsukker stabilt. Drys lidt havsalt i dit drikkevand.

Nux Vomica D6 er et fantastisk homøopatisk middel til kvalme. Ekstra B6-vitamin 50-100 mg sammen med ca. 200 mg magnesium samt en multivitamin kan også hjælpe. En dygtig akupunktør kan også udrette mirakler mod graviditetskvalme.

 

Halsbrand

Det støder de fleste gravide ind i, når babyen i maven vokser og presser op mod mavesækken og spiserøret. Halsbrand kan afhjælpes med det homøopatiske Robinia comp., som virker let syreneutraliserende. Kamillete og pebermyntete kan også virke lindrende evt. sammen med mandler.

 

Svangerskabsforgiftning

Det kræver lægehjælp, da det kan skade dit ufødte barn. Undersøgelser tyder på at du kan forebygge svangerskabsforgiftning ved at tage tilskud af mælkesyrebakterier. Det homøopatiske middel Fructus femina styrker livmoderen og moderkagen, hvilket måske også kan virke forebyggende.

Hvis du har fået konstateret svangerskabsforgiftning, kan du supplere lægens behandling med Taraxacum cum stanno og Belladonna D6, som virker mod ødemer og forhøjet blodtryk.

 

Svangerskabskløe

På hænder og fødder er tegn på, at leveren er belastet, og galdesyrerne ophobes. Det kan være farligt for dit barn, så husk at fortælle din læge om det. Spis samtidig en kost, der ikke belaster leveren. Undgå for mange tungt fordøjelige proteiner. Hjælp leveren på vej med Taraxacum cum stanno.

 

Forstoppelse

Opstår, fordi fordøjelsen er ekstra belastet under en graviditet. Tarmenes bevægelse bliver presset af vægten og immunforsvaret er på arbejde pga. det lille ”fremmede liv”, der vokser i din mave.

Derfor vil du også kunne opleve, at du får reaktioner overfor fødevarer, som du måske tidligere godt har kunnet tåle, så vær ekstra opmærksom. Dine bakterier i fordøjelsen bliver også påvirket af alt dette.

Tag et dagligt tilskud af mælkesyrebakterier gennem hele graviditeten. Spis også gerne yoghurt, surkål og andre fermenterede grøntsager og drik kefir. Spis fiberrigt og drik masser af væske. Vælg et letoptageligt jerntilskud. Aminojern er undersøgt på danske gravide og giver mindre forstoppelse, fordi dosis er lavere, men med samme effekt på jernniveauet i kroppen.

 

Hæmorider

Kan være svære at undgå som gravid. Det øgede tryk, som dit voksende barn yder på din krop, belaster blodårene overalt ikke mindst omkring endetarmen. Den vigtigste forebyggelse er at undgå forstoppelse. Derudover kan du gøre meget med den stilling, du indtager på toilettet. Brug gerne en skammel til dine fødder, læn dig godt frem så du kommer til at sidde i en stilling, der svarer til at sidde på hug. Dette retter din tarm ud, så du undgår at skulle presse unødigt.

 

Graviditetssukkersyge

Er også en alvorlig tilstand, og du skal kontakte din læge. Du kan dog påvirke tilstanden positivt på flere måder. Spis blodsukkervenligt og dyrk motion. Tag tilskud af chrom 400-800 mcg, zink 15-40 mg og magnesium 300-500 mg.

Husk selvfølgelig også god fiskeolie, multivitamin, ekstra D-vitamin og mælkesyrebakterier.

 

Bækkenløsning

Og bækkensmerter opstår, fordi ledbåndene i bækkenet bliver løsere, så barnet kan passere i.f.m. fødslen. Du kan styrke dit bindevæv ved at tage ekstra tilskud af C-vitamin. Tag gerne 500-1000 mg C-vitamin hver 3. time. Hvis det giver lidt uro i maven, så sæt dosis ned, ellers kan du sætte dosis op.

Homøopatisk Bambus comp. har i mange år været brugt mod bækkenløsning med rigtig god effekt. Det virker opbyggende på bindevævet og kan mindske smerterne betydeligt. Stop gerne ca. en måned før fødslen, men hvis du fortsat har meget ondt, kan du fortsætte indtil en uge før forventet fødsel. Akupunktur har også vist sig at være en effektiv hjælp ved bækkenløsning.

 

Husk altid at drøfte med din læge eller jordemoder, hvis du oplever gener under graviditeten. Det kan være tilstande, som belaster det lille nye liv, der vokser inde i dig. Rigtig god fornøjelse med din graviditet.

Forrige artikelFerieklar: Din smartphone gør dig dum og fjern

Næste artikelSalat med babyquinoa

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.