Krop

Din hud fortæller dig, om du tåler det, du spiser

Foto: Scanpix/Iris
26. februar 2018

De fleste dårligdomme afspejler sig ofte i kropslige signaler. Ubalance i den indre biokemi kan vise sig i form af symptomer som ømme led, træthed, dårlig fordøjelse eller som udslæt, akne, bumser eller uren hud.

 

Huden er kroppens største organ, og derfor ses de første tegn på ubalancer, allergier eller intolerance ofte i form af uren eller belastet hud.

Det kan betale sig at være opmærksom på sådanne signaler fra kroppen, for reaktioner i huden er en af de første og væsentligste indikatorer på eventuelle ubalancer. Såvel fysisk som psykisk.

Og du ved det egentlig godt, for hvis din hud er tør som pergamentpapir, så ved du, at det er kroppens signal til dig om, at du mangler gode og sunde fedtstoffer. Får du mange bumser efter en glad aften i byen, så ligger sammenhængen også lige for, for det er som regel kroppens reaktion på et for højt sukker/alkoholindtag. Og går du igennem hårde livskriser eller oplever stress, så ses det også på din hud, der ofte ældes hurtigere.

Således også, hvis du indtager fødevarer, som du tolerer dårligt eller måske slet ikke tåler.

De gode nyheder er, at du danner nye hudceller hele tiden, og at du udskifter hovedparten af din hudoverflade hver måned. Det betyder også, at den måde du lever på, det du tænker, spiser og drikker kan afspejle sig i den nydannede hud.

 

Tarmens indflydelse på huden

I samme grad som tarmens bakterieflora eller biota kan påvirke immunforsvaret og hjernens dannelse af hormoner og neurotransmittere etc., kan tarmens tilstand aflæses i huden. Mange funktionelt medicinske læger mener da også, at for at kunne kurere hudsygdomme, skal tarmens sundhed adresseres.

Nyere forskning har indikeret, at eksempelvis hudsygdomme som rosacea og akne kan hænge sammen med ubalance og overvækst af visse bakterier i tarmen. Bliver disse ubalancer behandlet og balancen genoprettet, så forsvinder hudsygdommene.

Der er flere eksempler på klare sammenhænge imellem tarmens sundhedstilstand og udvikling af hudsygdomme, eksempelvis ved sygdommen cøliaki. Mennesker med sygdommen cøliaki kan ikke nedbryde proteinstofferne i gluten.

Behandlingen er 100 pct. effektiv og enkel og omfatter fuldstændig afholdenhed fra gluten i maden. Opdages sygdommen ikke i tide, så kan glutenmolekylerne på sigt ødelægge tarmslimhinden og dermed kompromittere effektiv optagelse af næringsstoffer fra maden.

Et hyppigt tegn på en udiagnosticeret cøliaki er et særligt væskefyldt hududslæt, der betegnes dermatitis herpetiformis. Udslættet er rødt, væskefyldt og kløende og viser sig oftest på albuer, knæ og balder. Udslettet behandles effektivt med glutenfri diæt og eventuelt en antibiotikakur.

Et svensk studie har også vist en sammenhæng imellem udvikling af hudsygdommen psoriasis, gluten og tarmens tilstand. Efter tre måneder på glutenfri diæt var der mærkbare forbedringer i deltagernes tilstand, i særlig grad de psoriasispatienter, der havde forhøjede gliadin antibody niveauer (en af indikatorerne for glutenallergi).

Der er altså klare sammenhænge imellem tarm og hudoverflade, og det kunne være ønskeligt, såfremt der blev yderligere forsket i dette interessante emne, for større fokus på disse sammenhænge vil uden tvivl helt naturligt og effektivt kunne hjælpe rigtig mange mennesker med invaliderende hudlidelser.

 

Særligt problematiske fødevarer

En række fødevarer kan irritere og påvirke huden negativt, såfremt du ikke tåler dem. Der tre typer af fødevarer, hvor allergi eller intolerance i særlig grad afspejler sig i huden,

1. Sukker, herunder også alkohol, der jo er sukkerbaseret.

2. Gluten, der findes i hvede, rug og byg.

3. Komælksprodukter som mælk, yoghurt og ost.

 

Bumser af sukker?

Sukker er hudens største fjende, og et højt sukkerindtag afspejler sig ikke alene i en belastet bugspytkirtel og lever, men udgør også en generel sundhedsrisiko.

Spiser du meget sukker, også det skjulte sukker, så kan det blandt andet forstyrre din hormonbalance og føre til øget dannelse af testosteron, det mandlige kønshormon samt en række andre signalstoffer. Testosteron stimulerer produktionen af fedt og talg i porerne, og signalstofferne kan bevirke en overproduktion af hud, der kan forårsage en indkapsling af talgen. Det kan føre til betændte bumser og akne.

Lider du af akne, bumser og uren hud, så er det mest effektive, du kan gøre, at afholde dig fra alle former for sukker, hvidt brød, fast food og stærkt raffinerede fødevarer. Spis i stedet sunde, økologiske råvarer, hvor du kombinerer protein, grønsager og sunde fedtstoffer til hvert eneste måltid. Suppler med vitamin- og mineraltilskud, som foreslået herunder. Du kan også læse mere på www.madforlivet.com.

 

Gluten skaber tarm- og hud-uro

Gluten er et proteinstof, der findes i hvede, rug og byg. Havre indeholder fra naturens side ikke gluten, men konventionel havre kan være forarbejdet sammen med hvede og kan derfor indeholde rester af gluten.

Mange mennesker oplever, at de kan have vanskeligt ved at fordøje gluten, enten fordi der indtages for store mængder glutenholdig mad, eller fordi de ikke tåler det eller ikke danner tilstrækkeligt af det enzym, der anvendes til fordøjelsen af gluten.

Reaktioner på gluten kan tage mange former og vise sig som eksempelvis fordøjelsesbesvær, IBS – irritabel tarm, humørsvingninger eller akne, bumser og uren hud. Vi er alle vidt forskellige, og der er således også stor forskel på de kropslige reaktioner, også om der er tale om cøliaki, glutenallergi, eller forbigående hvede- eller glutenintolerance.

Reaktioner på gluten viser sig ofte i form af akne og uren hud og i svære tilfælde, hvis der er tale om cøliaki, også i form af udslæt og dermatitis herpetiformis. Som tidligere omtalt, så tyder meget på, at en af årsagerne til udvikling af hudsygdommen psoriasis også kan skyldes overfølsomhed overfor gluten.

 

Mælkeproteiners indflydelse på huden

Komælksprodukter er særdeles omdiskuterede fødevarer, og det skønnes, at store dele af verdens befolkning ikke tolererer komælk. Et af de hyppigste tegn på manglende tolerance er hududslæt, nældefeber eller eksem. Ofte betegnes overfølsomhed overfor komælksprodukter alene som laktoseintolerance. Laktose er betegnelsen for mælkesukkeret. Rigtig mange mennesker reagerer dog også ved ikke at tolerere kasein, der er et mælkeprotein.

Vi ved, at overfølsomhed overfor enten mælkesukker eller protein kan vise sig i form af eksem eller andre former for hududslæt. Hvad der er mindre kendt er, at de mennesker, der ikke kan nedbryde gluten, ofte heller ikke tolererer komælk. Det betyder, at de mest effektive resultater ved cøliaki, glutenallergi eller -intolerance fremkommer ved fuldstændig afholdenhed fra gluten og periodevis afholdenhed fra komælk.

Ved irritabel tarm IBS anbefales også afholdenhed fra såvel gluten som mælk og sukker i mindst tre måneder for effektivt resultat.

 

Akne, bumser og uren hud

Rigtig mange mennesker lider af eksem eller udslæt, og forbinder det måske ikke umiddelbart med intolerance eller allergi overfor visse fødevarer og måske endnu mindre med tarm-ubalancer.

Mange unge mennesker lider i perioder af uren hud med bumser eller hudorme, ofte til stor gene. Hormonelle ubalancer er her en medvirkende faktor, men også den mad, vi vælger at spise, kan have afgørende indflydelse i relation til udvikling af akne, bumser og uren hud.

Særligt voksne, der lider af akne, kan med fordel være opmærksomme på eventuelle sammenhænge med fødevareintolerancer som eksempelvis gluten, mælkeprodukter og sukker.

 

Det kan du gøre

Madens mulige indflydelse på udvikling af akne blev først observeret i 1950’erne, da studier blev lavet i relation til inuitternes kost, der dengang bestod primært af fisk og fedt samt bær og grønsager i sæsonen.

Dengang kendte inuitterne ikke til akne, men efter introduktion af en mere vestlig kost med sukker, hvidt brød og sodavand, begyndte de at få akne. Senere studier har da også vist, at udelukkelse af sukkerholdige fødevarer og drikke (inklusive alkohol) i løbet af få måneder kan have en bedrende effekt på uren hud og akne.

Man mener, at cirka to tredjedele af alle med hudproblemer vil kunne mærke en radikal bedring ved introduktion af kostændringer.

Der er også påvist en sammenhæng mellem mangel på visse vitaminer, sporstoffer og mineraler og så udvikling af akne.

Zink er i forskernes søgelys, og flere studier har vist klar forbedring i hudens tilstand efter et organisk zinktilskud på 30-60 mg taget til natten.

Suppler med en multivitaminpille af høj kvalitet om morgenen for optimal effekt, gerne i kombination med D3-vitamin og et godt omega 3-tilskud.

Jeg kan anbefale Nature’s Own multi , D3 og zink, alternativt Solgar, Terra Nova, Nani eller Cytoplans produkter. Ved svær akne kan der med særlig fordel suppleres med Nordic Naturals cod liver oil, der udover omega 3-fedtsyrer også indeholder A-vitamin, der er godt og effektivt mod akne. E vitamin kan også være gavnligt at tage, men læs da først, hvad jeg skriver om E-vitamin på www.madforlivet.com.

 


 

Kost i stedet for medicin?

Det kunne være dejligt, såfremt der blev ofret flere ressourcer på at anvende sammenhænge mellem kost og hudproblemer i klinisk praksis.

Det ville uden tvivl kunne hjælpe rigtig mange mennesker med invaliderende hudlidelser – helt naturligt og effektivt.

Forrige artikelHvidløgsdråber – superfood uden lugt

Næste artikel6 handlinger, der gør dig gladere – helt enkelt!

Anette Harbech Olesen

Mad- og sundhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2013.