Liv

Din hund læser dig som en åben bog

Foto: Adobe Stock
27. juni 2018

Kender du det? Lille Fido står og logrer med halen og prøver at opmuntre dig, når dit humør ikke er i top? Det er faktisk videnskabeligt bevist, at vores små pelsvenner forstår at aflæse vores ansigtsudtryk, følelser og humør.

En ny undersøgelse afslører, hvor tæt forbundne hunde og mennesker egentlig er. Hundene er nemlig i stand til at forstå følelserne bag udtryk på det menneskelige ansigt.

Vores sindstilstand påvirker hundene

Undersøgelsen fra Springer’s Journal Learning & Behavior er den seneste undersøgelse, der beviser, hvordan hunde kan aflæse menneskers ansigt. Ved at leve i tæt kontakt med mennesker har hunden nemlig udviklet specifikke færdigheder, der gør det muligt for dem at interagere og kommunikere effektivt med mennesker.

Den nylige undersøgelse har vist, at hundens hjerne kan aflæse følelsesmæssige tegn i menneskers stemme, kropslugt og kropsholdning samt læse deres ansigter.

Forskerne kiggede på, hvad der skete, når de fremlagde fotografier af de samme to voksne ansigter (en mand og en kvinde) til 26 hunde. Billederne blev placeret strategisk på siderne af dyrets synsfelt, og billeder med seks grundlæggende menneskelige følelser blev vist: Vrede, frygt, lykke, tristhed, overraskelse, afsky eller neutralitet.

Hjerneaktivitet ved store følelser

Hundene viste større respons og mere hjerteaktivitet, når de så fotografier, der vækkede følelsesmæssige tilstande som vrede, frygt og lykke. Det tog også længere tid, før de spiste, efter at have set disse billeder og hjertefrekvensen viste, at de oplevede højere stressniveauer ved disse ansigtsudtryk.

Desuden havde hundene tendens til at dreje deres hoveder til venstre, når de så menneskelige ansigter, der udtrykte vrede, frygt eller lykke. Det omvendte skete, da ansigterne så overraskede ud – muligvis fordi hundene betragtede det som et ikke-truende, afslappet udtryk.

Disse fund understøtter altså eksistensen af ​​en asymmetrisk følelsesmæssig modulering, der gør, at hundehjerner forstår grundlæggende menneskelige følelser.

– Negative følelser opstår i den højre hjernehalvdel af hundens hjerne og mere positive følelser i venstre side, siger forskeren bag forsøget, Marcello Siniscalchi fra University of Bari Aldo Moro i Italien.

Resultaterne matcher lignende undersøgelser udført på hunde og andre pattedyr. De viser, at højre side af hjernen spiller en vigtigere rolle i reguleringen af ​​den sympatiske udstrømning til hjertet.

Kilde: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180620125955.htm

 

Forrige artikelBørn har godt af udeliv, men pas på de giftige planter i haven

Næste artikelSpicy fiskesuppe