Nyheder

Din mund har også brug for et holistisk blik

Er det nok, at munden er ren og pæn? Eller kan der ligge alvorlige sundhedsrisici under den pæne overflade? Holistisk tandpleje giver svaret.

Foto: shutterstock
25. august 2022

Er det nok, at munden er ren og pæn? Eller kan der ligge alvorlige sundhedsrisici under den pæne overflade?

Et fint tandsæt signalerer sundhed. Dårlige tænder med caries eller paradentose kan både skabe smerte i kæben og på længere sigt give langt alvorligere tilstande i kroppen.

En del forskning viser en sammenhæng mellem sundheden i munden og resten af ​​kroppen. Både hjertekarsygdomme, psoriasis og diabetes kan f.eks. stamme fra betændelse i munden.

Holistisk tandpleje ser på helheden

Holistisk tandpleje er så småt ved at brede sig i Danmark. Nogle tandlæger har indset, at tandsundhed er forbundet med resten af ​​kroppen og dens meridianer og lymfesystem. Det vil sige, at hver tand repræsenterer en bestemt del af kroppen, eller et bestemt organ i kroppen.

I holistisk tandpleje har man et holistisk syn på menneskekroppens funktioner, og når man stiller en diagnose, ser man ikke kun på tænderne, men også på kost og ernæringsstatus. Tænderne er lavet med så naturlige materialer som muligt og bruger ikke giftige materialer som fluor eller amalgam. En anden forskel mellem traditionel og holistisk tandpleje er tilgangen til behandling. Tandlæger og læger samarbejder ofte, men også ernæringsterapeuter, lymfemassører og fysioterapeuter kan indgå i teamet. Alt for at finde den egentlige årsag til patientens problem.

— I traditionel tandpleje, men også i den almene pleje, behandler man kun symptomer og går sjældent efter hovedårsagen. I holistisk tandpleje forsøger vi at finde og behandle årsagen til sygdommen og se helheden, siger tandlæge Stellan Bergert til det svenske medie Tidningen Hälsa. Stellan praktiserer holistisk tandpleje i Karlskrona, Sölvesborg og internationalt.

Negative påvirkninger af immunforsvaret

Mange patienter, der kommer til Stellan, har været ved flere tandlæger og læger, som ikke kunne løse problemet. De har ofte flere ting, de døjer med, allergier eller autoimmune sygdomme. Nogle har flere diagnoser, mens andre slet ikke har nogen “klassisk” sundhedsdiagnose. Derfor begynder en behandling altid med en detaljeret analyse og en klinisk undersøgelse.

— Alt efter diagnose og sygdomstilstand foretager vi så oprensning af alt, hvad der kan have en negativ effekt på immunforsvaret. Dårlige reparationer, amalgam og alle metaller udskiftes. Inficerede tænder udskiftes med keramiske implantater og inficerede kæbeknogleområder opereres, siger Stellan.

Imod produkter, der ikke gavner patientens helbred

Stellan understreger vigtigheden af, at patienten altid er involveret fra start til slut ved pleje af tænderne. Når en diagnose er stillet, inviteres patienten til roligt at diskutere mulige risici og prognoser ved forskellige behandlinger.

— Som holistisk tandlæge er jeg imod et helt system, der praktiserer konventionel tandpleje uden hensyntagen til det holistiske sundhedskoncept. Jeg er også imod alle tandlægefirmaer, der sælger produkter, som ikke altid gavner patientens helbred. Men at se så mange patienter komme sig og få deres liv tilbage, er kampen værd, siger Stellan.

Sådan arbejder en holistisk tandlæge:

  • Betragter hele mennesket som en helhed.
  • Sætter tænderne i forhold til meridiansystemet. Det betyder, at alle tænder er forbundet med et flow, der løber gennem hele kroppen.
  • Indser vigtigheden af, at munden og tænderne er en åbning mellem yder- og indersiden af ​​kroppen, og at bakterier kan trænge ind i kroppen gennem tænderne, eller via beskadiget tandkød.
  • Kan gennem ny viden og avancerede kirurgiske teknikker behandle inficerede kæbeknogler.
  • Anbefaler ikke fluor, da det påvirker kroppen negativt. Men visse patientgrupper, såsom ældre, handicappede og nogle gange børn, kan have brug for fluor for at få bedre beskyttelse mod caries.
  • Styrer bakterier uden antibiotika og bruger i stedet laser, ozon og kosttilskud.
  • Laver ikke traditionelle rodbehandlinger, da bakterier i rodkanalen ikke forsvinder på den måde.
  • Bruger biokompatible muligheder til at reparere caries og implantater for at reducere risikoen for allergi eller forgiftning.

Forrige artikelHvornår er en behandling dokumenteret?

Næste artikel5 tips til at minimere risikoen ved mikrobølger

Thomas la Cour

Journalist