Mad

Din smoothie er mindre sund, end du tror

8. februar 2017

Smoothies er nærmest obligatoriske, når det kommer til sund livsstil, og sådan har det været i en del år efterhånden. Men er du nu så sund igen, når du indtager den flydende frugtmasse?

– Smoothien er overvurderet. Der er ikke noget belæg for at sige, at man bliver decideret sundere af at drikke dem. Der er jo også en grund til, at man siger ‘spis 6 stykker frugt og grønt om dagen’ og ikke ‘drik 6 stykker frugt og grønt om dagen’, siger Preben Vestergaard Hansen, kandidat i human ernæring og ansat ved Professionshøjskolen Metropol til Samvirke.

For det første mætter mængden af den blendede frugt ikke nær så meget, som hvis du havde spist den.

– Når du bruger længere tid på at tygge og spise, får du en større mæthedsfornemmelse end ved at drikke smoothies, siger Pia Knuthsen, seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttets afdeling for Risikovurdering og Ernæring.

Og så er smoothien rig på kalorier og sukker. En smoothie fra køledisken i supermarkedet kan indeholde helt op til dobbelt så mange gram sukker som den tilsvarende mængde hvide sukker i en sodavand.

Det skyldes, at mange færdigsmoothies er lavet på bananer, som har et højt naturligt indhold af sukker. Derudover bliver mange købedrikke fremstillet under varmebehandling, som nogle B-vitaminer er følsomme overfor. Også C-vitaminerne får et par på snuden under tilberedningen.

– Når vi skærer frugt i mindre stykker, bliver plantecellerne mere eller mindre nedbrudte og næringsstofferne langt mere udsat for iltning. Blandt vitaminerne er specielt C-vitamin ustabil over for ilt, og kan nedbrydes til et stof, der ingen vitaminvirkning har, siger Pia Knuthsen.

Hun påpeger samtidig, at langtfra alle vitaminer går tabt, og at smoothies lavet på frugt og grønt trods alt har en betydeligt større næringsværdi sammenlignet med sodavand, som kun indeholder energi fra hvidt sukker.

Så vær varsom med de smoothies, der findes i køledisken. Lav i stedet din egen, og sørg for at tilsætte grøntsager, proteiner og gode olier, så det ikke bliver det rene frugttrip.

Forrige artikelReagerer du på hvede eller gluten?

Næste artikelSøvnekspert: otte timers søvnbehov er en myte

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.