Mad

Din te er muligvis en antioxidantbombe

Foto: Adobe Stock
20. marts 2018

De fleste nyder en varm kop te fra tid til anden, hvis ikke dagligt. Men hvilke vigtige sundhedsmæssige gevinster får du ud af det?

”Te begyndte som medicin og voksede til en drikkevare”. Sådan skriver den japanske lærer Okakura Kakuzo i sin publikation ’The Book of Tea’.

Men selvom teen nydes som almindelig drikkevare, indeholder den altså stadig sine medicinske virkninger. Vi giver dig et overblik over de fire bedste teer, der kan gavne dit helbred bedst muligt.

1. Grøn te

Grøn te er en favorit overalt i verden. Den grønne te er blevet rost for sine medicinske egenskaber i årevis, og nylige undersøgelser har nu bekræftet nogle af disse fordele – det tyder nemlig på, at grøn te kan beskytte forskellige aspekter af vores helbred.

En undersøgelse fra 2017, der blev offentliggjort i Journal of the American Chemical Society, fandt ud af at ’polyfenol’ i grøn te – kaldet epigallocatechin gallat – kan mindske risikoen for Alzheimers sygdom ved at interagere med de “byggesten”, der danner beta-amyloidplakker.

Forskere fra Universitetshospitalet i Basel i Schweiz fandt også ud af, at sunde mennesker, der drak sodavand med 27,5 gram grøn te-ekstrakt, udviste mere intens hjerneaktivitet i forbindelse med arbejdshukommelse.

Deltagerne, der havde indtaget grøn te-ekstraktet, havde simpelthen bedre forbindelse mellem hjernens frontale og parietale lapper, som er to regioner, der påvirker læring, hukommelsesprocesser og beslutningstagning.

De sundhedsmæssige fordele ved grøn te har været forbundet med dets indhold af polyphenoler, som er mikronæringsstoffer med antioxidantegenskaber. Som antioxidanter kan disse stoffer beskytte mod frie radikaler, hvilket fremkalder den type cellulære skader, der er sker, når vi ældes.

2. Jasmin te

Jasminte består normalt hovedsageligt af grøn te, hvortil jasminblomster tilsættes med sin berigende duft. Fordelene ved jasminte er dog ikke udelukkende på grund af antioxidantvirkningerne fra den grønne te – jasminblomster bringer nemlig også sine egne medicinske egenskaber til blandingen.

I bogen ”Ikigai: Den japanske hemmelighed til et langt og lykkeligt liv” beskriver forfatterne Héctor García og Francesc Miralles, at indbyggerne i Okinawa i Japan lever et sundt og meget langt liv – og grunden ligger i deres ivrige brug af Sanpin-cha, en særlig blanding af grøn-te og jasmin.

Beboere i Okinawan drikker mere Sanpin-cha end nogen anden form for te, og det tyder på, at denne blanding kan spille en rolle for at holde indbyggerne i Okinawa sunde og mentalt stabile, selv når de bliver gamle. Dette kan skyldes, at jasminblomster indeholder antioxidanter, som kan beskytte celler mod aldersrelateret skade.

Hvis du tilfældigvis nyder at drikke jasmin-te, på grund af duften, er der faktisk en god grund til det. Forskning, offentliggjort i European Journal of Applied Physiology, viser, at duften af ​​jasminte er i stand til at berolige nerverne og hjælpe med at regulere humøret.

3. Rooibos te

En anden type te med antioxidante egenskaber er rooibos eller “redbush tea”, som er fremstillet af Aspalathus linearis planten fra Sydafrika. Rooibos’ antioxidante virkninger ligner, om ikke helt så meget, grøn te.

En nylig undersøgelse på rotter har vist, at antioxidanterne i rooibos te kan beskytte leveren mod oxidativ stress, hvilket bidrager til at gøre dette organ mere modstandsdygtigt over for skade.

Desuden er rooibos te også hjælpsomt, da det kan sænke blodtrykket og afslappe spændte muskler. I modsætning til grøn eller sort te indeholder rooibos ingen koffein, så det har ikke de samme stimulerende virkninger, der kan forstyrre nattesøvnen.

4. Hibiscus te

Er du til en forfriskende og sur smag, kender du sikkert til Hibiscus-te. Hibiscus er en plante, hvis blomster kan bruges, ikke blot til at fremkalde forfriskende drikkevarer, men også til at give smag i salater eller i madretter.

Ekstrakter fra hibiscus-calyx- og hibiscusbladene har også antioxidante virkninger. Derfor kan de beskytte mod frie radikalers aldrende virkning, såvel som bekæmpe visse typer leukæmiceller.

En anden undersøgelse fremførte også, at hibiscus-bladekstrakter kunne hæmme virkningen af ​​prostatacancerceller.

 

 

Forrige artikelBlærebetændelse? Bekæmp den ved at styrke urinvejene

Næste artikelEr plastikposen mere miljøvenlig end stofnettet?