Nyheder

Dine hænder er influenzaens højre hånd

5. august 2009

Influenza er ekstremt smitsomt. Men friske undersøgelser viser, hvor overbevisende regelmæssig håndvask er i kampen.

Turen til Cancun i Mexico var ferien, de alle havde drømt om med sandstrande og unge mennesker fra hele verden.

I fem måneder havde den lille gruppe teenagere forberedt rejsen. En milepæl og en fest, der skulle markere det sidste år på gymnasiet St. Francis Preparatory School i Queens, New York.

Mindre end en uge efter hjemkomsten trådte gruppen ufrivilligt ind midt i verdenspressens rampelys:

Dels som smittebærere af H1N1 – svineinfluenza – hvilket hundredvis af medstuderende fik at føle.

Dels som dem, som i foråret skabte ’mega epidemi’ i New York.

Ekstremt smitsomt virus

»Det er tilsyneladende et ekstremt smitsomt virus, da det har holdt gang i epidemien på den nordlige halvkugle over sommeren. Normalt har vi praktisk taget aldrig influenza om sommeren, fordi virusset her har de dårligste betingelser for vedholdende smittespredning«.

Det forklarer Jens Lundgren, professor i virussygdomme fra Rigshospitalet og Det Sundhedsvidenskabelige fakultet, Københavns Universitet.

»Når betingelserne og omstændighederne for videresmitte optimeres, som de gør i efteråret, så vil virussets smitsomhed gøre, at betydelig flere vil blive smittet«, fortæller han om de to måder, influenzaen typisk overføres på.

Via nys og via hænder

Enten direkte, hvor man nyser en anden person i ansigtet. Det har de fleste nok lært, at man ikke gør, men det er et stort problem, når folk bliver indlagt og bliver undersøgt for, hvad de fejler. For undersøgelse af en persons luftveje kan få vedkommende til at nyse, og det udsætter sundhedspersonalet for »en ekstrem smitterisiko«.

»I det hele taget smitter nyset mere, end man tror. Hvis du tager et meget godt kamera og optager en person med et rigtigt godt nys og ser det i slowmotion, så vil du se, at der kommer en stråle af små væskepartikler fra både næse og mund – partikler og virus bliver blæst en halvanden meter ud i rummet«, siger han.

Hånden som smittebærer

Et nys i et lille rum er på den måde en effektiv måde at smitte på. Men den største smittebærer er hånden, som man typisk holder for munden i et forsøg på at holde på de flyvske smittedråber.

»Hvis det næste, man så gør, er at tage i et håndtag, så har man sådan set efterladt sig virusmateriale. De næste 20, som tager i døren, får så virus på deres hænder, og de kan så enten vaske hænder og fjerne virusset, eller også kan de lade være, transportere virusset videre og på et tidspunkt komme til at røre sig i ansigtet tæt ved næsen – det gør man hele tiden – og derved føre virusset op i det område ved slimhinden, hvor man har stor risiko for at modtage smitten«.

Smittevej via hænder uhyre almindelig

Nye undersøgelser viser, at denne smittevej er uhyre almindelig. På et kollegium i Minnesota i USA lavede man et forsøg, hvor man i udvalgte bygninger skulle tørre sine hænder af med en spritserviet, hver gang man gik gennem en dør. Efter en almindelig influenzaepidemi havde bygningerne i forsøget haft markant færre syge end nabobygningerne.

Håndvask utrolig effektiv

»At vaske hænderne er utroligt effektivt. I en anden undersøgelse tog man 20 raske personer og dryppede et koncentrat af influenza på fingrene af dem. Derefter vaskede de enten hænder eller brugte en spritklud, og for dem alle var virusset helt væk. Gjorde man ikke noget, var virusset stadig intakt efter en time. Er du ikke i nærheden af en håndvask, så skal du tænke det lidt, ligesom når du har ordnet cykel og har sorte oliefingre. Der ved du godt, at de her fingre, de skal ikke op i ansigtet«.

Forrige artikelPolymyalgia reumatica start

Næste artikelTeenagedrenge skader tænderne med syre