Den gennemsnitlige levealder er steget og forventes at stige yderligere i fremtiden. Det er skønt, men det kan også udfordre visse dele af fysikken. Eksempelvis øjnene, som bliver dårligere med alderen – i hvert fald, hvis du ikke passer på dem.
Takket være en sundere livsstil kan vi i dag regne med at leve længere end for blot få år siden. I takt med at levetiden øges, er et aktivt liv med fysiske aktiviteter heller ikke længere noget, der er forbeholdt de unge. Vi går i motionscenter, klatrer i bjerge, løber maraton, cykler motionsløb og dyrker triatlon til vi er langt oppe i pensionsalderen.
Motion er én del af opskriften på et sundt og langt liv, mens den mad og drikke, vi indtager, er et andet fokusområde. Vi spiser simpelthen sundere i dag, end vores forældres generation gjorde. Efterhånden som vi når op i årene, bliver vi dog også livsnydere, og vi under os selv et godt glas vin i ny og næ. Og sagkundskaben er enig med os i, at det er godt for både krop og sjæl.
Det er takket være vores fokus på sundhed, at kroppen kan følge med og holde til vores aktive livsstil. Men visse dele af kroppen er slet ikke gearet til at fungere i så mange år, som vi nu i gennemsnit lever.
For eksempel kan vores øjne ikke følge med.
Så snart vi runder de fyrre år, begynder vores syn at blive dårligere, og de fleste får brug for læsebriller. Derudover bliver mange af os også ramt af en række andre aldersforandringer i synet, som i almindelighed ikke har noget med sygdom at gøre, men blot skyldes at vi er blevet ældre. Vi ser dårligere i mørke, synet er længere om at ”komme sig” oven på en blænding, vi kan blive ramt af sygdomme for blot at nævne nogle eksempler – alt sammen noget, vi lever med og accepterer, fordi det hører med til at blive ældre.
Men sådan behøver det ikke nødvendigvis at være.
Vi kan ikke helt forhindre, at synet bliver dårligere med alderen, men vi kan forberede øjet på et langt liv, hvor synet spiller en stor rolle for livskvaliteten. Indtagelse af de rette vitaminer, mineraler og plantestoffer kan være med til at bevare og vedligeholde vores syn livet igennem.
Nogle ældre mennesker spiser for eksempel blåbær for synets skyld.
Lidt yngre, aktive mennesker får dog mere ud af at vælge et kosttilskud, der er sammensat af flere forskellige, nyttige indholdsstoffer, når de vil værne om synet.
Nogle vitaminer er velkendte i forhold til øjensundheden. Men også plantestoffer kan have en gavnlig virkning på synet. For eksempel er det oplagt, at indtagelse af nogle af de plantestoffer, der findes naturligt i øjet, kan styrke synet. Og når vin – i rette mængder – er godt og med til at holde os unge af sind, er et plantestof i vindruer med anti-aldrings effekt, det også.
Det er tankerne bag kosttilskuddet Forsynamin, der indeholder antioxidanter som vitamin C og E samt zink, der medvirker til at bevare et normalt syn hele livet. Dertil kommer plantestoffer som lutein og zeaxanthin, der kun findes i nethinden og er øjets interne solbrille, der beskytter øjet mod skadeligt blåt lys.
Sidst men ikke mindst indeholder Forsynamin resveratrol, der findes naturligt i vindrueskaller, og som dannes, når planten er under angreb fra fx bakterier eller svampe. Tilsammen giver det et unikt kosttilskud, der kan beskytte dig mod naturlige aldersforandringer, gøre dig bedre til at se kontraster, samt gøre dig mindre følsom over for lys, der blænder. Kort sagt holde dine øjne sunde og give dem de bedste vilkår for at ældes i samme lave hastighed som resten af kroppen.
Forsynamin er et nyt tilskud til øjnene og fås i Helsekostbutikker og på udvalgte apoteker.
Forrige artikelHvor farligt er det at trække vejret?
Næste artikelProjekt barn: Giv de bedste betingelser under graviditeten