Nyheder

Direkte sammenhæng mellem PFAS og overvægt 

En undersøgelse fra Syddansk Universitet viser, at et højt indhold af PFAS i blodet øger risikoen for overvægt.

Foto: Shutterstock
28. juni 2023

En undersøgelse fra Syddansk Universitet viser, at et højt indhold af PFAS i blodet øger risikoen for overvægt.

Danske forskere har undersøgt blodprøver fra 381 voksne, fordelt på otte europæiske lande. Fokus var at se på, om god kost kan hjælpe med at fastholde en lavere kropsvægt. 

Projektet var ledet af Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet.  

Forskerne fandt ud af, at et forhøjet indhold af PFAS-kemikaliet PFOA, øgede risikoen for overvægt.

PFOA findes ofte i forurenet drikkevand og fødevarer og har længe været forbudt at anvende. 

PFAS er påvist som problem hos børn

De deltagere, der havde mest PFOA i blodet, havde ekstra svært ved at holde vægten. De havde tilmed i gennemsnit taget omkring fem kilo mere på end dem med lav eksponering. 

– Vi har tidligere vist, at børn med øgede PFAS-koncentrationer i blodet har en tendens til at tage på i vægt og udvikle højere niveauer af kolesterol i blodet, siger Philippe Grandjean, som har forsket i de menneskelige sundhedsvirkninger af PFAS i flere lande og befolkninger, herunder børn, de seneste 15 år. 

Overvægt skyldes ikke kun kost og inaktivitet  

Resultaterne øger bekymringen for, at miljøforurening kan påvirke stofskiftet.

– Vores undersøgelse tilføjer nye indicier for, at overvægt ikke kun handler om mangel på fysisk aktivitet og usunde spisevaner. PFAS mistænkes i stigende grad for at være en medvirkende faktor, siger Philippe Grandjean. 

Arne Astrup, direktør er professor i Novo Nordisk Fonden og leder af afdelingen for overvægt og ernæring. Han var leder af det europæiske projekt Diogenes, som blodprøver og data i den nye undersøgelse kommer fra. 

Han mener, at årsagen til, at flere og flere overspiser og udvikler en overvægtig tilstand er dårligt forstået. Vi må erkende, at hormonforstyrrende stoffer så som PFOA meget vel kan have en skadelig påvirkning af kroppens appetitregulering. Dermed kan stoffet være en medvirkende årsag til overvægt og fedme. 

– Det er jo utrolig vigtigt at få identificeret sådanne faktorer, også da denne nye viden kan bidrage til at afstigmatisere personer, der lever med svær overvægt. Der er nu endnu en god grund til en effektiv indsats til at reducere eller fjerne PFAS fra vores miljø, siger Arne Astrup.       

Behov for information om PFAS

PFAS er en stor og årtier gammel familie af industrielle kemikalier, som ophobes i mennesker og miljøer – de er farveløse, smagløse og lugtløse og bruges ofte til at beskytte køkkenudstyr, tekstiler og andre forbrugerprodukter, og de forhindrer pletter i at misfarve tæpper og møbler. Kemikalierne har også været brugt til brandslukning 

Stofferne er næste unedbrydelige og kaldes derfor ofte for “evighedskemikalier” – de er også nået ned til grundvandet, ud i verdenshavene, og de forurener fødekæderne. 

Kilde: SDU.dk

Forrige artikelDyrk dine egne krydderurter – 8 tips

Næste artikelOsteopati er ikke længere for hvem som helst

Thomas la Cour

Journalist