Nyheder

Dit helbred påvirkes af dit forbrug 

Det ligger i tiden, at vi skal reducere forbruget af hensyn til klimaet. Men vidste du, at dit helbred også har godt af det?

Foto: Shutterstock
16. august 2023

Det ligger i tiden, at vi skal reducere forbruget af hensyn til klimaet. Men vidste du, at dit helbred også har godt af det? 

På den tekniske højskole i Stockholm har Åsa Callmer forfattet specialet “Making sense of sufficiency”, der kan oversættes til “Forstå meningen med tilstrækkelighed”. Åsa Callmer er forsker og postdoc i miljøsociologi ved Örebro Universitet.  

Åsa har arbejdet med hvilke måder der er til at styrke tilstrækkelighed som idé i et samfund, som i høj grad er kendetegnet ved at tilskynde til materielt forbrug. Resultaterne viser, at mange mennesker har nemmere ved at reducere deres forbrug, end de troede. Det kan også aflæses, at det kan have en stor positiv indflydelse på trivslen. 

Mindre forbrug og oprydning efter KonMaris rensemetode

I undersøgelsen blev to grupper undersøgt, hvor deltagerne i begge grupper ændrede deres forhold til ejendele. Den ene gruppe var købsfri i et år, den anden brugte Marie Kondos berømte metode til at rydde ud og skabe orden. 

Kort fortalt består KonMaris rensemetode i at samle det, du ejer, i forskellige kategorier, og så kun beholde de ting, du virkelig nyder og har brug for. 

— Det, jeg kom frem til i min research, var, at den købsfri gruppe følte en stor lettelse over at stå uden for forbrugersamfundet. De fandt det også meget nemmere at være købsfri, end de oprindeligt havde troet. Men også dem, der ryddede ud i deres ejendele efter KonMari-princippet, havde det bedre og mærkede positive effekter. De blev mere bevidste om, hvad de egentlig ville omgive sig med. Og de blev også mere kræsne, når det kom til at købe nyt, siger Åsa Callmer til Tidningen Hälsa.  

Der er en god portion identitet i de ting, du køber. Dit tøjvalg er f.eks. sjældent tilfældig og tjener til at vise, hvilket fællesskab, du gerne vil tilhøre. Derfor kan det være et stort spring at stoppe med at forbruge.   

Velgørende at mindske forbrug

Et udgangspunkt i Åsa Callmers undersøgelse var det globale perspektiv på retfærdighed og forståelsen af bæredygtighed. Det var også nødvendigheden af, at vi i de rige dele af verden forsøger at udvikle en følelse af tilstrækkelighed. At vi kan nå frem til, hvad der er nok til at leve et godt liv. 

— Når vi udvikler en følelse af tilstrækkelighed, kan vi leve et godt liv, hvor vi laver bevidste prioriteringer, der fremmer gode relationer. Vi får mere tid, vi bliver mindre stressede og vi skal ikke længere leve op til forventninger, som vi ikke selv har været med til at skabe, siger Åsa.  

Resultaterne fra Åsas forskning viser, at de, der prøvede at være købsfri i et år, oplevede den positive følelse af at undgå forbrugerisme. Selvom det ikke altid var nemt.  

At handle mindre kan føre til bedre velvære

Når du vælger frivilligt enten at have et købsfrit år eller nedsætte dit forbrug samlet set, fører det meget ofte til refleksion over, hvad der virkelig er vigtigt i dit liv. Du begynder at tænke over, hvad du egentlig har brug for, og hvad der gør dig tilfreds og glad. Tankerne omkring, hvordan man forbruger, leder ofte til, hvordan man ønsker at leve sit liv. 

Det er ikke muligt at se en direkte sammenhæng mellem at købe mindre og at være gladere. Der er snarere tale  om en proces, der starter med nye måder at tænke på, og som igen fører til positive forandringer, der får dig til at føle dig godt tilpas. 

— Gruppen, der ryddede op efter KonMari-metoden, sagde for eksempel, at de oplevede en øget følelse af kontrol og havde det bedre i deres eget hjem. De reflekterede også mere over, hvordan de ønsker at leve deres liv i fremtiden. 

At prøve at være købsfri i et stykke tid eller at rydde op i tingene derhjemme starter reflekterende processer i hjernen, såsom; hvad gør det ved os mennesker, når vi stopper Indtager du nye ting? Hvordan påvirker det mig, at jeg lever uden tanke som almindelig forbruger? Hvad har jeg egentlig brug for? 

— Når man begynder at afholde sig fra forbrug, opdager mange, at det faktisk er nemmere, end de troede. 

Sådan bliver du gladere, når forbruget falder

  • Din økonomi får det bedre. 
  • Du får mere tid til andre ting, såsom at udvikle gode relationer til dine nærmeste. Shopping og at følge med i forskellige trends er ofte tidskrævende. At forbruge tager også tid. 
  • Øget velvære opstår, når du omgiver dig med ting, du virkelig har brug for og er glad for. Det skaber følelsen af kontrol, ro og velvære. 
  • Når du frigør dig fra følelsen af “jeg er nødt til at købe ting for at følge med”, påbegynder du en frihedsproces. 
  • Du bliver mindre stresset. 

Forbrug mindre – ekspertens bedste tips 

  • Sæt milepæle med tidsrammer for købsfrie perioder. Prøv til en start at være købsfri i tre måneder. 
  • Reflekter over, hvad der virkelig er vigtigt i dit liv. Hvad gør dig glad? 
  • Undgå at bevæge dig rundt i miljøer, der tilskynder til forbrug. Afmeld nyhedsbreve og online shoppingtilbud. 

Forrige artikelMiddelhavskost gør hjernen yngre

Næste artikelHvad skal vi med de hvepse? En hel del!

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.