Nyheder

Drik dig til en bedre søvn

Foto: Adobe Stock
15. oktober 2021

Iværksætter Laura Warming drømmer om at forbedre danskernes søvn. Det vil hun gøre med et målrettet fødevareprodukt, som med hjælp fra Teknologisk Institut er rykket nærmere en realitet.

Når vi lægger hovedet på puden om aftenen og venter på, at Ole Lukøje tager os med på eventyr, tænker vi nok sjældent over, hvor vigtig søvnen faktisk er for vores sundheden. Men det er den. Søvn og søvnkvalitet har kæmpe betydning for risikoen for at udvikle en lang række sygdomme – fra diabetes til kræft – ligesom det kan have store konsekvenser for den mentale sundhed, hvis søvnen udebliver.

Og desværre er det med søvnen faktisk et stort problem for mange danskere. Undersøgelser viser, at omkring 30 procent af danskerne er mildt generet af manglende søvn, mens 10 procent er meget generet. Derfor er det heller ikke mærkeligt, at en undersøgelse fra Region Syddanmark fra 2017 viser, at 11,5 procent af borgere over 16 år har taget receptpligtig eller håndkøbsmedicin mod søvnproblemer indenfor de seneste 14 dage, fra undersøgelsen blev lavet.

[relateredehistorier]

Men der er faktisk også andre veje at gå. Man kan nemlig også se på sin kost, hvis man vil optimere sin søvn. Forskellige fødevarer har nemlig forskellige måder at påvirke, hvor let eller svært det er at falde i søvn. Og det er blandt andet det, som iværksætter Laura Warming har sat sig for at arbejde med.

Søvnfremmende trylledrik

Laura Warming har nemlig lavet start-up virksomheden Warmings, som arbejder på at lave en drik, der skal virke søvnfremmende med grundlag i naturens egne hjælpemidler. Især har de haft fokus på at lave en drik fyldt med gode antioxidanter, som kan afhjælpe kroppens stressniveau og fremme søvnkvaliteten.

– God søvnkvalitet er afgørende for, at vi trives som mennesker. Missionen for os i Warmings er at tilbyde appellerende fødevarer, der kan hjælpe med det, forklarede Laura Warming i forbindelse med projektets opstart. 

Dengang var det endnu uvist, præcis hvordan det endelige produkt skulle tage sig ud, men siden er ideen blevet mere klar. Lige nu arbejder Warmings sammen med Teknologisk Institut på at skabe en drik baseret på antioxidantholdige kirsebær, som gerne skulle virke søvnfremmende.

Men indtil produktet er på gaden, er der heldigvis flere andre steder, man kan kigge hen, når det handler om kost, kosttilskud og søvn.

Melatonin og magiske mikronæringsstoffer

Flere undersøgelser og analyser peger nemlig på, at forskellige vitaminer, aminosyrer og mineraler kan have indflydelse på, hvor godt man sover. Et eksempel på det er tryptofan, som er en aminosyre, der blandt andet findes i bananer, spinat og æg. 

Tryptofan sætter nemlig gang i serotoninproduktionen, som er med til at holde os vågne og friske. Men i takt med at solen går ned og mørket falder på, begynder kroppen at omdanne serotonin til hormonet melatonin, som blandt andet har den funktion, at det trækker os mod drømmeland. 

Derudover bør man være opmærksom på sit indtag af A-, C-, D-, E-, og K-vitamin. Mangel på vitamin C og E er blandt andet linket til utilstrækkelig søvn og søvnkvalitet, som menes at hænge sammen med vitaminernes antioxidantiske effekt. 

Man har også fundet en sammenhæng mellem manglende D-vitamin og opvågninger i løbet af natten, og derfor kan det være en rigtig gode ide at tage et D-vitamintilskud i vinterhalvåret, hvor vi generelt er i underskud, fordi solen står for lavt på himlen til at kickstarte vitaminproduktionen i huden.

Slutteligt er det værd at fremhæve magnesium og zink, som en metaanalyse fra 2017 viser, er afgørende for en god nattesøvn.

Forrige artikelFokus på forebyggelse i fremtidens sundhedsvæsen

Næste artikelTil kamp mod forkølelsessår