Forældre sjusker så meget med børnenes drikkedunke, at bakterierne gror kraftigt. Det er konklusionen på en kortlægning af det vand, som danske børn drikker i løbet af en skoledag. Undersøgelsen viser også, at koldt vand fra hanen, slår det købte vand, som indeholder flere bakterier.
Bag undersøgelsen står Dansk Naturvidenskabsformidling. Men det er eleverne selv, som har stået for kortlægningen. Bevæbnet med professionelt laboratorieudstyr har over 7.000 skoleelever nemlig gennemført den hidtil største, natur-videnskabelige undersøgelse af drikkevandskvaliteten ude på de danske skoler.
1.197 prøver er analyseret, og de viser, at hygiejnen i mange børns drikkedunke så dårlig, at de rummer betænkeligt høje bakterietal. Hele 79,2 pct. af drikkedunkene indeholdt vand i den mest urene kategori, der i rapporten betegnes som ”højt bakterieindhold”. Bakterieindholdet var i gennemsnit 14 gange højere end i vand fra hanen. Og fem gange højere end den normale grænseværdi for godt vand. Drikkedunken skal vaskes hver dag Cand. scient. Trine-Maria Damgaard fra Teknologisk Instituts Center for Kemi- og Vandteknik, der har bearbejdet resultaterne og skrevet rapporten, påpeger dog, at undersøgelsen kun viser mængden af bakterier – ikke om de er skadelige eller ej. ”Men det er ikke særlig godt drikkevand, og måske kan det endda i uheldige tilfælde give et maveonde. Dunken ligger jo lunt i tasken, der kommer nemt madrester i, og nogle børn drikker også af hinandens dunke. Og så vokser alle slags bakterier hurtigt. Derfor skal en drikkedunk vaskes hver dag, fyldes med frisk vand om morgenen – og helst også have vandet skiftet i løbet af skoledagen. Gør man det, vil vandet i dunken være helt fint. Men det er tydeligt, at det har forældrene ikke tænkt på at sørge for her, for så ville bakterietallene ikke blive så høje”, siger hun. Købevand fyldt med bakterier Knap 30 pct. af kildevandet lå i gruppen med ”højt bakterieindhold”. Det gjaldt kun 16,2 pct. af vandprøverne tappet direkte fra hanen og endda kun 7,6 pct., når vandhanen havde løbet i fem minutter. ”At købt kildevand har flere bakterier end hanevand er ganske naturligt, for det står jo som stille i lang tid, måske endda ved stuetemperatur; og så kan bakterierne opformere sig. Men selvom kildevand i undersøgelsen generelt er mere urent, er bakterieniveauerne ikke så høje, at det er et sundhedsproblem. Man kan roligt drikke kildevand på flaske,” siger Trine-Maria Damgaard. Kilde: Jyllands-Posten
Forrige artikelBørn og unge drikker for meget sodavand – og saft
Næste artikelHver anden gymnasieelev ude af form