Nyheder

Drinkorexi – den nye spiseforstyrrelse

14. februar 2012

Især unge kvinder lader være med at spise og drikker alkohol på tom mave, og trenden er stigende. Kvinderne er i fare for at få en spiseforstyrrelse, advarer eksperter.

De fleste af os har sikkert på et eller andet tidspunkt prøvet at drikke alkohol på tom mave. Det kan der være mange årsager til. Men hvis man gør det ofte, er man i fare for at få en spiseforstyrrelse. Og det er der mange unge kvinder, der gør i dag.

Unge kvinder springer nemlig over måltiderne, hvis de skal ud at drikke om aftenen. På den måde kan de indtage den kalorierige alkohol og øl uden at få dårlig samvittighed og bekymre sig om at tage på.

 

Ny spiseforstyrrelse er accepteret

I lande som USA og England har man i flere år kendt til tendensen, og fænomenet har i engelske medier fået navnet drunkorexia. I oktober 2011 publicerede forskere ved University of Missouri undersøgelsesresultater, der viste, at drunkorexia er udbredt og til en vis grad accepteret på de amerikanske universiteter.

 

Drinkorexi i Sverige

Men det er ikke bare på universiteterne i USA, at det, at sulte sig selv inden en bytur med våde varer, er normal praksis. En artikel på dn.se, netudgaven af den landsdækkende svenske avis Dagens Nyheter, viser, at drunkorexia også findes i Sverige, der har givet fænomenet det svenske navn drinkorexi.

 

De unge tror, at alle gør det

– At sulte for at kunne drikke alkohol er ikke ualmindeligt blandt unge, der allerede har en spiseforstyrrelse, men også normale, raske unge mennesker, der ikke har anoreksi eller bulimi, gør det, siger Hanna Kihlander, der arbejder for den landsdækkende forening ABK, Riksföreningen Anorexi/Bulimikontakt.

Blandt unge tales der meget om alkohol og kalorier, men det at sulte sig for derefter at drikke betragtes ikke som afvigende adfærd. Mange af dem tror, at ”det gør alle”, har Hanna Kihlander erfaret.

 

Stigende antal unge med drinkorexi

På Maria Ungdom i Stockholm, hvor unge under 20 år, der har eller risikerer at havne i alkohol- eller stofmisbrug, kan henvende sig døgnet rundt, modtager man ofte unge kvinder, der forklarer, at de er blevet så berusede, fordi de kun har spist ganske lidt.

– Det sker bemærkelsesværdigt ofte, men de anerkender selvfølgelig ikke for os, at de har et problem med maden. Vi kan kun gætte, hvad der ligger bag, siger Stefan Sparring, der er chef og sektionsleder på Maria Ungdom.

 

Spiseforstyrrelse og hjerteproblemer

Anders Tengström, afhængighedsforsker på Karolinska Instituttet, vurderer, at drinkorexi og den midlertidige sult både kan påvirke både hjertet og de andre organer negativt.

Og faktisk opnår de unge piger ikke noget ved at sulte sig.

– At sulte sig selv kan også have den modsatte effekt og sænke forbrændingen i stedet for omvendt, siger Anders Tengström.

 

 

Kender du en, der har en spiseforstyrrelse og gerne vil tale om det, så kan han eller hun ringe til Telefonrådgivningen for spiseforstyrrelser på telefonnummer 78 47 33 49 eller 21 37 01 93.

Telefonerne er åbne tirsdag og torsdag i tidsrummet 15.00-16.30 samt fredag 8.30-10.

 


 

Kilde: dn.se, discovery.com

Forrige artikelHvem bestemmer: Dig eller din hjerne?

Næste artikelDerfor er vi ikke skabt til netdating