Nyheder

Drømme: Tolk og bliv klogere

Drømme er ikke nødvendigvis ganske tilfældige og ligegyldige. De kan fortælle dig noget vigtigt, hvis du tolker dem rigtigt.  

Foto: Shutterstock
26. september 2023

Drømme er ikke nødvendigvis ganske tilfældige og ligegyldige. De kan fortælle dig noget vigtigt, hvis du tolker dem rigtigt.  

Du drømmer hver eneste nat. Massevis af mærkværdige film glider over dit indre lærred, men det er et fåtal, du kan huske, når du vågner.  

Du drømmer mellem fire og seks gange hver eneste nat. Desværre glemmer du det meste. Dermed producerer du i nærheden af 160.000 drømme igennem dit liv. Lidt vildt at tænke på, ikke?   

Hvorfor drømmer vi?

Vi ved, at søvn er vigtig for os, og at hjernen har brug for hvile fra indtryk. Men der er uenighed om, hvorfor vi drømmer. Teorierne er mange. Alt fra at drømme bare er tilfældige signaler fra hjernens nervesystem til at drømme faktisk har en mening og er relateret til det liv, vi lever. 

Drømme kan vække alle slags følelser i dig, men de er også brikker til et større puslespil. Hvis du samler brikkerne rigtigt, kan de hjælpe dig.  

Drømmetolkning er en slags detektivarbejde, der skal lægge puslespillet i historien om dit liv. Og måske omskrive plottet, hvis det er nødvendigt. 

Forskel på drømmetolkning og drømmetydning 

Drømmetolkning betyder, at du ser drømmene som en del af din psykologi. Du fortolker drømmen individuelt, og ikke gennem en drømmeordbog, hvor det samme symbol betyder det samme for alle. I drømmetolkning finder du ud af, hvad drømmenes indhold betyder specifikt for dig. 

Drømmer du om en slange, bliver fortolkningerne helt forskellige, hvis du har slangefobi eller har slanger som “hyggedyr” i et terrarium. Drømmetolkning involverer heller ikke spådom, i modsætning til drømmetydning.

Du kan skam forudsige ting gennem drømme, men det skyldes mere, at de kan føre til erkendelser. At det ene sandsynligvis vil føre til det andet. Hvis du tør indrømme drømmens budskab om, at din partner tager al din energi, betyder det nok en afslutning på forholdet i den nærmeste fremtid. Men drømmene kan også bringe glæde. For i drømmen ved du måske allerede, hvis du er forelsket – længe før, du tør indrømme det over for dig selv. 

Drømme giver os en anden mening 

Vi bærer alle på to verdener, den bevidste og den ubevidste. I det førstnævnte forsøger vi at have kontrol og vi styrer livet med vores vilje, i den ubevidste verden kan vi ikke kontrollere men vi kan dog finde forklaringer på hvorfor vi faktisk opfører os eller føler som vi gør. 

I det bevidste liv skal vi tage en masse beslutninger at forholde os til, for ”det er bedst for os”. Men nogle af disse beslutninger går imod, hvad vi virkelig ønsker eller føler. Men bare fordi vi besluttede ikke at bruge mere tid på dette, forsvinder det ikke, men bliver skubbet væk i det ubevidste.  

Når drømmene dukker op om natten, når vi er på vagt og sætter spørgsmålstegn ved testamentets beslutninger, kan man sige, at de er en “second opinion” om det liv, vi lever. Lidt ligesom en bedste veninde, der siger “men vent lidt nu”, det var så godt, kan det ikke være sådan i stedet? Som den, der tør komme med indsigelserne, de ubehagelige sandheder, og som gør det, fordi den vil os det godt. 

Derfor kan drømmene også føles uvelkomne og irriterende, og så tror vores vågne jeg, at de ikke betyder noget, og så glemmer vi dem. Men i det ubevidste er der ikke kun “sandheder”, som vi har fortrængt, men også vores store udviklingspotentiale. Så at være ligeglad med en drøm er som ikke at åbne en personlig e-mail eller SMS. For selv at kunne tyde drømme, har du brug for lidt fantasi, evnen til at omgås og ikke mindst ærlighed med dig selv. 

Drømme kan være svære at tolke 

Hvis du har mulighed for det, så start med at ligge i sengen, når du vågner og forsøg at fange den følelse, som drømmen efterlader, positiv eller negativ. Stil derefter dig selv spørgsmål som; “Hvad var følelsen i drømmen, hvad minder drømmen mig om, hvad har jeg været igennem i lignende situationer, hvilke begivenheder og personer forbinder jeg det med?” 

De fleste drømme er ikke så svære at forstå, de handler om situationer vi står i lige nu, såsom stress, bekymring og mere eller mindre svære beslutninger vi står over for. Men andre drømme kan være sværere at tyde, ikke mindst på grund af vores bevidste modstand. Nogle gange indeholder sandheder også et mål for smerte, og vi forsøger så vidt muligt at undgå smerte. Så er der brug for nogen, der skubber, som banker huller i skallen. 

Drømmene er ikke ligetil 

Så for de hårdeste nødder kan du have brug for hjælp. En god ven som medtolk rækker langt, men i nogle tilfælde har man brug for professionel hjælp til at komme til bunds i problemet. Mange terapeuter tilbyder i dag drømmeanalyse i si n behandling. En almindelig fejl, som mange mennesker begår, er at fortolke drømme for bogstaveligt. For eksempel at jeg drømmer om, at jeg skal dø og er rædselsslagen over dette faktum. Men som drømmesymbol kan det lige så godt betyde en genstart, for noget, du ikke længere har brug for, dør. 

Men hvorfor fortæller drømmene så ikke lige til sagen, men bruger i stedet mærkelige omskrivninger? Sandsynligvis fordi de består af ustrukturerede, visualiserede følelser sprængfyldt med støj. Da drømmene er lige så gamle som menneskehedens historie, er de symbolsk set “skrevet på oldtidens sanskrit”. Og ligesom mange andre sprog, som du heller ikke forstår, har du brug for en “oversætter”, en tolkningsguide. 

Lær at huske drømmen 

Drømmeteksten – for hukommelsens skyld 

En skrevet tekst eller optagelse af drømmen er nødvendig af hensyn til hukommelsen og for at det bevidste jeg ikke efterfølgende pynter eller slører i ubehagelige dele af drømmen. Drømmeteksten er så dit bevarede dokument af drømmen. Så hav gerne en kuglepen og et stykke papir ved sengen.

Vent ikke 

Skriv drømmeteksten så tæt på drømmeøjeblikket som muligt i tid. Hvis det er muligt, smid nogle huskeord fra drømmen ned allerede om natten. 

Vær præcis 

Skriv derefter drømmen ned så præcist som muligt, med alle detaljerne, også de pinlige. Jo flere detaljer, jo bedre muligheder for fortolkning. 

Være ærlig

Ændr ikke drømmen – skriv den ned så ærligt som muligt. Forsøg ikke at ændre og pynte på noget i drømmen, så risikerer du at gå glip af pointen. Sandsynligvis er selve det, du tog væk, det vigtigste i drømmen. 

Få også de små detaljer med

Notér selv det, der føles ubetydeligt – selv drømmefragmenter kan vise sig at være frugtbare at fortolke. Derudover kan et fragment få dig til at huske mere af drømmen. 

Datér drømmen 

Når man senere vil sammenligne drømme med hinanden og for eksempel se efter, hvordan drømmetemaer kan ændre sig over tid, er det vigtigt at kende den rækkefølge, man drømte dem i. 

Tegn din drøm 

Tegninger – billeder af drømmemotivet – kan være mindst lige så effektive som en tekst til at huske en drøm, især når drømmen er svær at beskrive med ord. 

Forrige artikelPletfjerner

Næste artikelDansk studie afslører farer ved polyfarmaci

Thomas la Cour

Journalist