Nyheder

Drop forskrækkelsen for mættet fedt

19. december 2016

Vi bør ikke være så bange for mættet fedt. Det peger en ny norsk undersøgelse på. Det handler i stedet om at spise råvarer af god kvalitet.

I den søde juletid hører der sig sovs, flæskesteg og and med sprød skind til. Men for hver bid af den lækre, fede mad, vi spiser, hvisker den dårlige samvittighed i vores ører. For vi ved jo godt, at mættet fedt er usundt og tilmed farligt.. Men er det nu også rigtigt?

En ny norsk undersøgelse kaldet FATFUNC tyder på, at den evige sang om mættet fedt som en forfærdelig skurk, der kun er ude på at ramme os med alverdens livsstilssygdomme, er en gammel skrøne.

 

Fedt var bedre end kulhydrater

Forskere fra Universitetet i Bergen undersøgte 38 overvægtige mænd i alderen 30-50 år, som blev inddelt i to grupper. Begge grupper fik sund og grøn basis kost med samme energi- og proteinindhold og et lavt indhold af sukker. Men hos den ene gruppe var det suppleret med en fedtrig kost baseret på smør, fløde og koldpresset olie. Den anden gruppe fik en kost med mange kulhydrater.

Gruppen, der indtog en høj fedtandel i kosten, klarede sig bedst. De havde en bedre balance i blodtryk, blodsukker, insulin og kolesterol sammenlignet med gruppen med et højt indtag af kulhydrater.

– Resultaterne indikerer, at de fleste raske mennesker sandsynligvis tolererer et højt indtag af mættet fedt, så længe kvaliteten er god og det samlede energiindtag ikke er for højt. Det kan endda være sundt, siger hjertelæge Ottar Nygård, der er en af forskerne bag studiet.

 

Kvaliteten af kosten er vigtig

Studiet viste også, at kvaliteten af den kost, vi spiser, har større betydning end mængden af fedt.

– Vores resultater tyder på, at en sund kost ikke primært handler om mængden af fedt eller kulhydrater, men derimod om kvaliteten af de fødevarer, som vi spiser, siger ph.d.-kandidat Johnny Laupsa-Borge, som har bidraget til undersøgelsen.

Konklusionen på studiet er altså, at et højt indtag af fedt i sig selv ikke øger risikoen for udviklingen af hjertekarsygdomme og overvægt. Hvis du blot supplerer med sund og grøn kost og sørger for en god kvalitet af dine råvarer, kan du roligt nyde de sprøde flæskesvær og den fede brune sovs her i juletiden.

Kilder: University of Bergen

 

__________

 

Gode kilder til mættet fedt

De bedste kilder til mættet fedt er økologisk, gammeldags kærnet smør og jomfrukokosolie. Smør er desuden rigt på den gavnlige smørsyre. Mandelfløde og mandelmælk er også gode valg, der tilfører en smule mættet fedt samt sunde monoumættede fedtsyrer. Det er desuden vigtigt, at fedtet ikke får for høj varme, så det omdannes til skadelige transfedtsyrer.
Kilde: Madforlivet.dk

 

 

 

Forrige artikelFænomenale fibre

Næste artikelD-vitamin – naturens lykkepille

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.