Vi udskriver receptmedicin som aldrig før. Og lever stressede liv, der gør os syge. Vi må genfinde stilheden, siger farmaceut og forfatter Birgit Signora Toft, der trods sin uddannelse ikke er tilhænger af meget medicin.
Hun kunne nemt ende i skuffen for “det alternative”. For hun holder kurser for ledere i stilhed, meditation og “pausens kraft”, som er titlen på en af hendes sidste bøger.
Og hendes årelange mission mod overdreven udskrivning af receptmedicin, der netop har resulteret i udgivelsen “Benzodiazepiner – afhængighed på recept” (Gyldendal 2012, med Annette Stauning Flicker og Lis Kunckel som medforfattere) kunne såmænd ende i samme skuffe.
Hvis ikke det lige var fordi, at Birgit Signora Toft er farmaceut og konsulent for praktiserende læger i Region Midtjylland. Og i øvrigt ikke føler sig som “alternativ” til noget som helst.
Hun elsker kemi og har gjort det lige siden hendes far tog hende med ud på lange ture i naturen, hvor han øste af sin viden om processerne i den. Samtidig var hun som barn fascineret af apoteket, der dengang var en langt mere sanselig oplevelse end i dag. Man blandede alskens urter, som hendes mor købte, ude i baglokalet. Det lugtede forfærdeligt, men Birgit Signora Toft var tidligt på sporet af sin livsmission: Natur, kemi, helhed, bevidsthed, helbredelse – i én stor mirakuløs sammenhæng.
– Grænserne flytter sig for, hvad der er “alternativt”, og hvad der er “tradition”. Sundhedsbranchen er i den grad i opbrud. Tingene udvider sig ind over hinanden, og mange gange snakker vi ikke om de samme ting, når vi bruger de kategorier.
– Min indgangsvinkel til hele området, hvad enten jeg kigger på det fra en kemisk eller organisk vinkel, er, at kroppen er selvhelbredende. Vi kan understøtte den med forskellige ting, men grundlæggende klarer den sig selv. Ligesom naturen er den selvorganiserende, så med mindre man ligefrem spænder ben for den, så er den allerede i gang med sin egen helbredelse. Den ældgamle visdom har man i høj grad glemt i sundhedsbranchen, siger Birgit Signora Toft.
Hvert år tager op imod en halv million danskere benzodiazepiner i form af sovepiller eller angstdæmpere. Omkring 60.000 menes at være langtidsbrugere.
For Birgit Signora Toft, der blev klar over problemets omfang, da hun som sygehusapoteker i Herning fik et direkte kig ind i folks forbrug, er det en tragedie i sig selv. For pillerne er dybt afhængighedsskabende. Og i mange tilfælde slet ikke den rigtige kur.
– Alle aktører kender til bivirkningerne af medicinen, men det er som om, man helst er fri for at høre om dem. Det gælder hele vejen rundt om bordet – fra patienter til læger, embedslæger og sundhedsstyrelse.
– Man skubber problemet videre, fordi det er for besværligt at kigge lige på det. Hvis en læge har valget mellem blot at forny en recept eller stille spørgsmålet: “Hvad er det egentlig, de her søvnproblemer handler om?”, så er der jo ikke nogen tvivl om, hvad der er det nemmeste, siger Birgit Signora Toft.
Det er svært at få et præcist overblik over omfanget af danskernes indtag af benzodiazepiner, fordi statistikken ikke er tilgængelig ligesom for anden medicin. Det er en af de væsentlige årsager til, at det er blevet et område helt ude af kontrol, mener hun.
– Der er ligesom lagt et røgslør ud over hvor alvorligt og eskalerende et problem, vi står med her. Læger har ofte paraderne helt oppe, hvis man ønsker at stille spørgsmålstegn ved den overdrevne udskrivning af receptmedicin. Men får man en ordentlig samtale med dem, vil mange gerne indrømme, at de ikke aner, hvad de skal stille op med patienter, som beder om at fortsætte med benzodiazepiner, og at de derfor bare trykker på knappen for receptfornyelse.
– Et billede på, hvordan sundhedsbrancen lægger et røgslør ud over den overdrevne brug af f.eks. de såkaldte lykkepiller, er, at den afhængighed, som de skaber, går under betegnelsen ‘seponeringssyndrom’. Ingen almindelige mennesker aner, hvad det betyder, siger Birgit Signora Toft.
Det kan faktisk lade sig gøre at få forbruget af benzodiazepiner ned og at få patienter ud af deres afhængighed. Region Midtjylland, hvor Birgit Signora Toft fungerer som konsulent i lægemiddelordinering, var således tidligere blandt de regioner med det højeste forbrug, men i dag er forbruget 20 procent lavere end landsgennemsnittet.
– Ofte kan en længerevarende medicinsk behandling erstattes med en simpel samtale. Det kan være en samtale mellem patienten og et hvilket som helst andet menneske, men det kan så sandelig også være en samtale mellem patienten og lægen.
Her er det, man råber for døve ører i sundhedsbranchen. Skulle samtaler nu kunne erstatte medicin? Ja – og det gør de allerede, der hvor de finder sted. Med stor success, men dog meget sjældent med det resultat, at en forbedret tilstand bliver registreret som en konsekvens af en konstruktiv samtale, siger Birgit Signora Toft.
Ingen i lægebranchen vil underkende placeboeffekten – det til overflod videnskabeligt dokumenterede fænomen, at det er patientens tanker, grundlæggende indstilling til og tro på, at det nok skal gå altsammen – som ofte er en udslagsgivende faktor i en behandling.
Faktisk forholder det sig, ifølge Birgit Signora Toft, sådan, at en meget betragtelig del af den relative succes, som lykke- og sovepillerne trods alt har, skyldes netop placeboeffekten. Lægen får ved at udskrive en recept på den nemmest tænkelige måde installeret en forventning hos patienten om, at pillen afhjælper problemet.
– Kunne man forestille sig, at lægen, med sin blotte autoritet, kunne installere de samme forventninger til, at det nok skal gå altsammen uden at udskrive medicin? Blot ved at være nærværende, og støtte på den rigtige måde?, spørger Birgit Signora Toft.
Den prisbelønnede forfatter – og apoteker – Jacob Paludan skrev:
‘Jo mere der sker i verden, som trænger sig ind på en, jo mere kan man trænge til at råbe: Ti stille et øjeblik, så jeg kan høre min egen skæbne.’
Ifølge Birgit Signora Toft har vi i vores hektiske tid glemt tidligere tiders indsigter.
– Vi bliver stressede, søvnløse og syge af det – og hvis ikke også lederne i virksomhederne lærer at skrue ned “og lytte til deres egen skæbne”, så vil de uvægerligt udsætte sig selv for ikke blot at gå ned med stress, men de vil også tage dårlige beslutninger på deres virksomheds vegne.
– Hastigheden har grebet os alle sammen, og det er vigtigere end nogen sinde før, at vi bevidst træder ind i nogle tomrum, hvor både kroppen og sindet kan hvile sig.
– Vi må genopdage pausens og stilhedens helt grundlæggende værdi, for uden perioder med ro og eftertanke tørrer vi ud og mister energien, koncentrationen og arbejdsglæden, siger Birgit Signora Toft.
Det lyder måske helt ligetil, men er det ikke. Det kræver et miljø af både ro og tid at mærke “ægte pause”. Hvis man tager sig den tid, så kan man til gengæld, ifølge Birgit Signora Toft, komme til at få helt nye indsigter.
– Gennem mange års arbejde med egne og andres forandringsprocesser og tilsvarende mange samtaler med kunder og klienter, er det blevet klart for mig, at indgangen til menneskers dybe indsigter sker i såkaldte gyldne øjeblikke – skabt gennem stilhed, dyb koncentration eller væren, alene eller sammen med andre. Der ligger en kraft i stilheden, vi må generobre, siger Birgit Signora Toft.
Forrige artikelKolesterol: Få styr på betændelser, blodsukker og bevæg dig!
Næste artikelKosttilskud med kollagen: Hudpleje, der går undercover