Krop

Drop slankekure – fedme skal forebygges og behandles

1. februar 2016

Vi har grebet behandlingen af fedme helt forkert an. Det siger en af Danmarks førende læger på feltet. Et af problemerne er, at mennesket er programmeret til at søge sukker og fedt, og at vores hormonsystem slet ikke ønsker, at vi skal tabe os. Men vi kan hente hjælp fra f.eks. mineralet chrom.

I rigtig mange år har vi fået fedmeproblematikken serveret som et simpelt regnestykke: Hvad der kommer ind, skal enten forbrændes, ellers hober det sig op som fedt på sidebenene. Ergo, hvis vi spiser mindre, end vi forbrænder, vil vi tabe os – og modsat, spiser vi mere, end vi kan forbrænde, tager vi på. Så frem med salatblade og på med løbesko!

Det lyder let, og det har medvirket til, at vi som samfund i mange år har stigmatiseret overvægtige ved at antyde, at det bare er et spørgsmål om at tage sig sammen. Den internationalt anerkendte fedmeforsker Jens-Christian Holm kalder det himmelråbende forkert at antage, at fedtophopning og energibalancen bare er en passiv proces og et simpelt regnestykke, der handler om at forbrænde de kalorier, man indtager.

– Energibalancen er styret af leptin-systemet (en del af vores hormonsystem, red.), og det system har en asymmetri, der gør, at det vil gøre alt for at sikre, at den fedtmasse, som kroppen har fået opbygget, ikke ændres og oftest ovenikøbet gerne bliver endnu større, forklarer Jens-Christian Holm.

Han forstår ikke, at de fleste eksperter undlader at anerkende, hvor genialt kroppen er indrettet, så den netop er i stand til at forsvare, bevare og vedligeholde sit overskud af fedt. Det er lige præcis denne indretning, der gør det til en ulige kamp for overvægtige at kæmpe mod de mange kilo – en kamp, som hverken motion eller færre kalorier i længden umiddelbart kan vinde. Vi er oppe imod naturen og nogle kroppe og hjerner, der er skabt til at sikre os overlevelse her og nu.

Vi er uden stopknap for sukker

Vores hjerne skal bruge glukose for at fungere. Og den hurtigste vej til glukose er sukker. Så når vi bliver trætte – går sukkerkolde – så kræver hjernen, at vi finder noget brændstof hurtigt, og den hurtigste vej er direkte i sukkerskålen. Deraf vores store trang til at kaste os over sukkeret, når frokostens indflydelse stilner af ud på eftermiddagen.

Fra naturens side er sukker et utroligt svært stof at få fingre i. Vores fjerne forfædre stødte kun på sukker i næsten ren form, når de fandt honning. Og de var villige til at udfordre både bistik og højder for at få fingre i det værdifulde stof. Men fordi honning var så svært at finde og få fat i, er vi ikke blevet udstyret med en stopknap – hjernen ønskede sukkeret, og tidligere var der ingen fare for at få for meget.

Det er en helt anden sag i dag, hvor sukker er let tilgængeligt og næsten svært at undgå – især hvis du ofte spiser forarbejdede fødevarer fra industrien. Det er ikke noget, Jens-Christian Holm har beskæftiget sig med, men vi ved fra forskning, at de store mængder sukker æder af vores chrombeholdning, da mineralet sammen med hormonet insulin indgår i processen med at få sukkeret ind i vores celler. Og jo mere vi mangler chrom, jo større vil vores lyst til sukker blive, fordi det skal ind i vores celler for at virke. En ond cirkel er startet.

Kroppen sparer på forbruget

I det hele taget er vores hormonsystem indrettet, så kroppen til enhver tid vil bekæmpe et vægttab. Det handler om overlevelse, og her har kroppen tidligere skullet spare mest muligt på kalorierne – vi bliver dovne, når sulten ikke er overhængende – og vi har altid trang til at tilfredsstille kroppens behov for ekstra kalorier i form af fedt og sukker. Hvis vi taber os, vil hormonsystemet begynde at modarbejde tabet, for fra naturens side er det ikke meningen, at vi skal tabe os.

– Hormonsystemet modarbejder os ved at bruge mindre energi på kroppens naturlige temperaturaktivering, vores evne til at få børn og evnen til at bekæmpe infektioner i kroppen. Netop den nedsatte evne til at bekæmpe infektioner er også årsagen til, at man får et dårligere immunologisk beredskab, og derfor overvægtige mennesker udvikler mere kræft og flere sygdomme, siger Jens-Christian Holm.

Ifølge lægen ville det være langt lettere for os at tabe os, hvis vi bare skulle leve op til regnestykket i energibalancen – altså spise mindre og bevæge os mere.

– Hvis kroppen havde en neutral energibalance, som folk tror, så havde vi jo ikke set den eksplosion i svært overvægtige. Så havde alle de overvægtige bare tabt sig 5-10 kilo uden problemer, hvis de spiste lidt mindre og bevægede sig lidt mere. Men kroppens hormonsystem styrer vores regulation af fedtmassen, og det tilstræber en bevarelse eller udbygning af fedtmassen.

At kroppen bare tilstræber at blive større, er en af grundene til, at en slankekur ofte efterfølges af vægtøgning, og at mange oven i købet tager endnu flere kilo på, end de tabte på deres slankekur.

Er drømmen om det slanke liv umulig?

Det allervigtigste budskab, når det gælder fedme og fedmeepidemier, er altså, at vi bør tilstræbe at bevare en nogenlunde stabil vægt gennem vores voksenliv. Det er ikke umuligt at tabe sig og bevare et vægttab, men i følge Jens-Christian Holm vil det kræve en livslang indsats at holde kiloene væk fra sidebenene.

Han har nu også kastet sin passion ind på at hjælpe overvægtige børn med at komme sundere fra start på Enhed for Overvægtige Børn på Holbæk Sygehus. De stigmatiserede overvægtige voksne, som bliver udsat for det ene bank i hovedet efter det andet, mener han til gengæld, at man skal hjælpe som de kronisk syge, de rent faktisk er.

– Vi skal erkende, at fedme er en regulær sygdom, der faktisk medfører mere end 20 forskellige følgesygdomme og cancer-typer. Svær overvægt er enormt belastende for den enkelte. På alle parametre bliver et samfund fattigere, når flere bliver svært overvægtige.

Til gengæld findes der masser af danskere, der måske efter standarden har lidt for meget på sidebenene, men som lever sundt, får god lødig kost og motionerer, og disse kan i sidste ende tage mere skade end gavn af evige slankekure.

– Derfor er det grotesk, at det lige præcis er denne gruppe, som sundhedsmyndighederne henvender sig til i slankekampagner. I stedet skulle man lade dem være i fred og så gøre noget ekstra ud af de svært overvægtige i form af en kronisk diagnose med efterfølgende livslang multidisciplinær indsats og kontrol.

Forebyggelsen er en vigtig del

Nu sidder du måske med følelsen af, at det kun kan gå en vej – og det er op ad på vægtskalaen. Men hvis det er sundheden, du bekymrer dig mest om, så er en god stabil vægt næsten det vigtigste, forudsat, at du får sund kost og motion.

Vores hang til det søde og fede er altså en helt naturlig trang uanset, hvad du vejer, så det mest optimale er, at du bliver i stand til at spise og leve, så det er dig, der styrer trangen og ikke omvendt. Måltider sammensat af både sunde fedtstoffer, proteiner og grove kulhydrater er den bedste måde at sikre sig mod overspisning og trangen til at synde.

Din chrombeholdning har som tidligere nævnt også en del af sige om din sukkertrang. Hvis du er faldet i sukkerskålen – f.eks. hen over julen – og nu har svært ved at slippe det daglige trip, så kan det være en hjælp at tage chrom i en periode. Slankekure er ud fra en helbredsmæssig synsvinkel farlige, men den rette livsstil og de rette næringsstoffer kan have en slankende bivirkning, som er sund nok, hvis du er i stand til at holde livsstilen. Så sæt standarden derefter.

Optagelig chromgær

Chrom som tilskud har i mange år været et marked præget af en stor mængde syntetisk fremstillede chromformer med dårlig optagelighed.

Den organiske chromgær ChromoPrecise er en nyere dansk type, som på grund af sin ti gange bedre optagelse i kroppen end tidligere chrom-varianter, har fået godkendelse fra EUs fødevare-autoritet EFSA til at blive brugt som blodsukker-kontrol.

ChromoPrecise indeholder chrom indbygget i en gærstruktur, hvor chrom-indholdet er bundet til en række aminosyrer, der tilsammen danner det naturligt forekommende molekyle chromodulin (tidligere kendt som GTF-chrom).

Chrom skal tages i rigelige mængder

Er du blevet en sukkergris, så kan du have brug for ekstra chrom i en periode. ADT – den anbefalede mængde af myndighederne – siger, at producenterne på pakken kun må anbefale 100 mikrogram, men mange skal helt op på 300 mikrogram (typisk tre tabletter f.eks. af Bio-Chrom), før det gør en forskel på sukkertrangen.

Du kan roligt tage tre tabletter i en periode og så trappe ned til to og til sidst en om dagen, når din sukkertrang er kommet under kontrol.

Husk at få rigeligt med sunde fedtstoffer, når du er på sukkerafvænning, og er det især om aftenen, at din sukkertrang melder sig, så kan det være, at kroppen forsøger at fortælle dig, at du er træt og bør gå i seng.

Slankekure sluger chrom

Rigtig mange slankekure kan føre til et fald i chrom-indtaget, og når du stresser kroppen, forbruger den mere chrom. Derfor kan en slankekur føre lige præcis det med sig, som du forsøger at undgå: Øget sukkertrang.

Når din omsætning af sukker og insulin foregår korrekt – oftest ved hjælp af en sund, grov og varieret kost – vil dit blodsukkerniveau holde sig stabilt.

Forrige artikelMind control: Styr dine lyster

Næste artikelØkologi i udkanten