Skøn

Drop smøgerne – og tab dig samtidig

25. september 2009

Ja, det lyder for godt til at være sandt – og stik imod, hvad vi plejer at høre. Men ny undersøgelse viser, at x-rygere har lettere ved at tabe sig end rygere.

Mange store undersøgelser viser, at folk, der er holdt op med at ryge, på flere måder får et bedre liv, end folk der aldrig har røget. En forklaring kan være, at når man først er holdt op med at ryge, har man gode erfaringer med at lave en ændring, og man kender til sejrsfornemmelsen og det-er-mig-der-bestemmer. Så ved man også, hvor glad man kan være for at have lavet en ændring, siger overlæge i kræftens Bekæmpelse, Inge Haunstrup Clemmensen.

Tidligere undersøgelser har vist, at rygere havde et lavere BMI end ikke-rygere, men det var før fedmeepidemien blev så stor, som den er i dag.

Den sidste store amerikanske undersøgelse om emnet ”Smoking status and weight loss in three weight loss programs” lavet på Medical University of South Carolina i 2005 tog udgangspunkt i 389 mennesker med et BMI på over 35. Deltagerne deltog i tre forskellige programmer, og i alle tre tabte x-rygerne sig mere end rygerne. Dertil skal siges, at flertallet, 62 procent af deltagerne aldrig havde røget. 29 procent var x-rygere. Så der er altså kun ni procent rygere i undersøgelsen. Det betyder, at der kun kan siges noget sikkert om forskellen i det største af de tre programmer, hvor i alt 191 deltog. Her tabte x-rygerne sig ni kilo; rygerne tabte seks kilo og de øvrige, som aldrig havde røget, tabte sig syv kilo. I dette program indtog alle deltagerne 1.040 kalorier i fire uger og efterfølgende 1.200 kalorier i fire uger.

En anden undersøgelse har vist, at rygere – uanset vægt – har et større taljemål end ikke rygere, dvs. rygere har en sundhedsmæssig og kosmetisk dårlig fedtfordeling, fordi ”bilringen” om maven er den farlige måde at være for stor på.

Fristes til at hyggespise

Inge Haunstrup Clemmensen har svært ved at komme med noget eksakt svar på, hvorfor xrygerne tabte sig mere end rygerne.

– Vi ved, at det at ryge påvirker mange af kroppens funktioner, herunder hvordan kroppen nedbryder forskellige stoffer. kvinder, der ryger, går i gennemsnit i overgangsalder to år før andre, og p-piller er ikke lige så effektive for rygere, formentlig fordi stoffer i røgen øger nedbrydningen af østrogen i kroppen. Meget tyder på, at nikotin ændrer appetit, smag og energiforbrænding, men det er svært at sige præcist, hvad der sker. en mulighed kan også være, at selv om alle deltagerne i undersøgelsen var på samme diæt, så havde x-rygerne måske nemmere ved at overholde den på grund af deres erfaringer med at holde op med at ryge, fortsætter hun.

En af de fejl, der tit sker, når folk vil holde op med at ryge, er, at de er vant til at putte noget i munden, når de er rastløse.

– Hvis man sidder og hygger sig efter en middag og fristes til at sidde og hyggespise, kan man jo aftale med sig selv, at når man har spist en ret, spiser man kun grøntsager for resten, siger Inge Haunstrup Clemmensen.

Hun håber, at de nye resultater vedrørende røg og slankere taljer kan motivere flere til at holde op med at ryge.

Kræft og overvægt

Kræftens Bekæmpelse har netop indledt et samarbejde med Slankedoktor.dk på nettet, for at finde ud af, hvad det at tabe sig betyder for folks risiko for at få kræft. Faktum er, at overvægt øger risikoen for at få kræft i tyktarmen, livmoderen og brystet, og at overvægt er dårligt for helbredet generelt. De næste 10 år vil Kræftens Bekæmpelse og Slankedoktor.dk derfor indsamle oplysninger fra folk, der taber sig gennem Slankedoktor.dk. Målet er at for at få præciseret, hvor meget det eksempelvis betyder for risikoen for at få kræft, hvor mange kg man taber sig. Når man tilmelder sig Slankedoktor.dk på nettet, svarer man automatisk på en række spørgsmål. Og hvis man også oplyser sit CPR nummer, kommer ens oplysninger automatisk til at indgå i forskningen. Projektet er godkendt af Datatilsynet, og det er kun forskere fra Kræftens Bekæmpelse, der får lov til at bruge disse data.

Røg tager sulten

– Hvis det bliver almindeligt kendt, at x-rygere taber sig lettere end rygere, vil mange flere turde holde op med at ryge. kombinationen af både røg og fedt er enorm skadelig. Mange mennesker tror, at det er af cigaretterne i sig selv, der gør, at de tager på, når de holder op med at ryge. Men en stor del af forklaringen er, at de begynder at putte noget andet i munden i stedet for cigaretter. Det er vigtigt at være opmærksom på, at røg fjerner noget af sulten og lysten til at spise, og at det ikke er røgen i sig selv, der gør, at nogen tager på, når de holder op med at ryge. Det kan man jo starte med at være opmærksom på, hvis man gerne vil holde op med at ryge uden at tage på, fortsætter hun.

Dyreforsøg har også vist, at rygning øger fedtlagringen, så det er en meget uheldig kombination at spise for meget og ryge, for så opnår man ikke vægttab, men ophobning af fedt.

Røg har – som tidligere nævnt – en stor betydning for, hvordan forskellige stoffer herunder også koffein bliver nedbrudt i kroppen. Derfor tror folk, der lige er holdt op med at ryge tit, at de har abstinenser, fordi de mærker uro indeni, men i virkeligheden handler det bare om, at de har mere koffein i kroppen efter kaffen, fordi de ikke nedbryder det så hurtigt som før.

– Det siger noget om, hvor stor en belastning vi udsætter vores krop for, når vi ryger. Vi skal vænne folk til, at når de afleverer noget, som eksempelvis cigaretterne, får de noget andet i stedet for. Det kan være glæden ved at kroppens funktioner bliver normale igen og for kvindernes vedkommende, at der går to år mere, før de går i overgangsalderen, siger Inge Haunstrup Clemmensen.

Læs mere på

www.slankedoktor.dk under emnet cancer

Forrige artikelNye grønne skud for skønheden

Næste artikelFå styr på din tid

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.