Nyheder

Du dør før med dårlig søvn

30. marts 2011

Din søvn er livsvigtig – derfor skal du tage problemer med at sove ganske alvorligt.

 

De fleste af os ved, hvad dårlig søvn kan gøre ved humøret og præstationsevnerne – og man kan næsten regne ud, at manglen på søvn slider på både krop og sundhed. Men faktisk viser ny dansk forskning, at dårlig søvn er et faresignal i sig selv.

– Jo flere søvnproblemer man har, des større er risikoen for at blive syg eller dø for tidligt, siger lektor og ph.d. Naja Hulvej Rod fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet til videnskab.dk.

Søvn uden hjælpemidler

Det er ikke nok at sove længere om morgenen, tage piller eller på anden måde prøve at kompensere for søvnproblemerne. Forskningen viser, at uanset, om du sover længe om morgenen, så kan dårlig søvn om natten resultere i, at du bliver syg.

Så hvis du i en længere periode ligger vågen om natten, sover dårligt eller skal bruge piller til at falde i søvn, skal du reagere – især hvis du er en mand under 45 år.

– Selve kvaliteten af søvnen er vigtig for vores helbred. Vi har formentlig brug for at komme ned og opleve dyb søvn for at holde os raske, siger Naja Hulvej Rod.

Dårlig søvn rammer psykisk

Det er primært mænd, der har deltaget i det danske studie med hele 17.000 deltagere. Det viste, at mænd med søvnproblemer har hele fem gange større risiko for at begå selvmord end andre mænd.

Dårlig søvn kan være et tegn på depression, hvilket kan være forklaringen på den højere selvmordsrisiko. Denne tendens ses også tydeligst hos mænd, der er under 45 år, måske fordi søvnbehovet ændrer sig, jo ældre man bliver.

Livsstilssygdomme og søvn

Der er for få kvinder repræsenteret i studiet til, at man kan konkludere, om de også dør tidligere. Men der er nok til se, at kvinderne ligesom mændene får større risiko for at få forhøjet blodtryk og sukkersyge, når de har søvnproblemer.

Da disse symptomer og sygdomme fremmer risikoen for hjertekarsygdomme, kunne det indikere, at også kvinder går en tidligere død i møde med søvnproblemer.

Hvornår bliver det farligt?

Et par nætter, hvor du vender og drejer dig, er ikke nok til, at du skal være bekymret. Men det kan være svært at regne ud præcist, hvornår du har et sundhedsskadeligt søvnproblem. Naja Hulvej Rod mener, at man skal op på uger eller måneder, før man skal se problemet som et faresignal.

Dog stiger risikoen for sygdomme i takt med, hvor mange af de følgende problemer, man oplever i forbindelse med sin søvn:

   1. Du har brug piller for at falde i søvn

   2. Du vågner og ligger vågen det meste af natten

   3. Din søvn er dårlig

   4. Du bruger lang tid på at falde i søvn

   5. Du vågner tidligere, end du plejer

De tre øverste er dem, der er allermest alarmerende i forhold til kroppens sundhedstilstand, og hvis du oplever et eller flere af dem, skal du have gjort noget ved dit søvnproblem.

Mange nætter med dårlig søvn kan være en følge af stress, men det kan være svært at skelne symptomer som stress og depression fra hinanden. Alligevel er der grund til at være ekstra opmærksom, hvis stress kan være årsagen, for stress giver i sig selv større risiko for at udvikle nogle af de fatale sygdomme.

 

Kilde: Videnskab.dk

 

Forrige artikelÆgge så usundt

Næste artikelArv eller miljø: Kan vi vinde over generne?