Hvor gammel føler du dig?

Du er ikke ældre, end du føler dig. Et nyt studie viser, at opfattelsen af egen alder har betydning for levetiden.


Forskere fra University College London (UCL) har kigget på data og interviews fra 6500 briter over 52 år. Interviewsene blev gennemført i 2004 og 2005, og forskerne kiggede på deltagernes egen opfattelse af deres alder og dødeligheden de efterfølgende 99 måneder (godt otte år).

Sundt at føle sig ung

Konklusionen, der er offentliggjort i tidsskriftet JAMA Internal Medicine, viser, at den opfattede alder faktisk har noget at sige.

De fleste i undersøgelsen følte sig yngre, end de var. Gennemsnitsalderen var 65,8 år, men den gennemsnitlige alder i de deltagendes hoveder var 56,8 år. Knap 70 pct af deltagerne følte sig mere end tre år yngre, end fødselsattesten viste. Og kun fem pct. følte sig mere end ét år ældre end deres faktiske alder.

Følelsen af at være gammel holdt stik

Forskerne fulgte herefter deltagerne de følgende otte år. 1266 af de 6500 deltagere døde i denne periode, og dødeligheden var klart højere i gruppen, der havde følt sig ældre end deres reelle alder.

Det kan jo alt sammen lyde ret banalt, for hvis man skranter med helbredet i forvejen, vil man nok også have en tendens til at føle sig ældre end man er. Men den usikkerhed undersøgte forskerne. De korrigerede tallene for sygdom, rygning, ensomhed, alkoholforbrug, uddannelse, økonomi, køn og andre faktorer, der er kendt for at have betydning for levetiden. Det ændrede ikke stort ved tendensen: Der var stadig større dødelighed blandt de deltagere, der havde følt sig ældre, end de reelt var.

Brug for et skub i den rette retning

Studiet konklusioner må være, at læger bør holde ekstra øje med patienter, der føler sig ældre, end de reelt er. Selvom de ikke umiddelbart fejler noget, og selvom de ikke har meget usunde vaner, har de måske alligevel brug for et skub i den rette retning, så de kan genfinde vitaliteten og leve længere.

Kilde: eb.dk

2 kommentarer

 • Bolette Brandt siger:

  Hvor er jeg dog enig i denne konklusion, alder er et tal, det mentale mellem ørene er afgørende hvordan for hvordan livet opleves!
  Sig det til vores politiker der stadig har love der diskriminerer mennesker så snart de er over 65. Virksomheder kan ikke få refunderet syge dagpenge for ansatte over den alder, man bliver også helt automatisk smidt ud af sin fagforening når de 65 er rundet. Helt urimeligt og uanstændigt behandling at raske og friske mennesker som blot ønsker at levet et helt normalt liv og stadig er nysgerrig for arbejdslivets udfordringer.
  Se at få det ændret STRAKS!!!!

 • Kirsten siger:

  Ja nu sættes pensionsalderen jo op og så kan de jo ikke smide en ud af fagforeningen fordi man runder de 65 år. Men ja så længe man er på arbejdsmarkedet, skal man jo have samme rettigheder hvad angår fagforening, – syge dagpenge m.m. som alle andre.
  Så væk med diskrimineringen hvad alder angår.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *