Nyheder

Du kan lugte sygdom

28. januar 2014

Et svensk studie har konkluderet, at vi kan lugte os frem til sygdom hos andre. Lugten opstår få timer efter kroppen har indledt kampen mod bakterierne.

Det kan ikke komme som en overraskelse, at en influenzaramt med feber lugter af sygdom. Dårlig ånde og gammel sved kan være temmelig afslørende. Man ved også, at diabetikere med for højt blodsukker kan lugte af acetone, og nogle særlige infektioner i lymfekirtlerne kan resultere i en ram lugt, der minder om flad øl.

Immunforsvaret ændrer svedlugten

Så det er ikke nyt, at sygdom i visse sammenhænge kan lugtes. Det overraskende i det svenske studie, der netop har været offentliggjort i tidsskriftet Psychological Science, er, at immunforsvarets aktivitet ændrer svedlugten få timer efter et bakterieangreb, så sygdom kan identificeres af andre.

I studiet tog man otte sunde og raske en indsprøjtning af enten almindelig saltvand eller en lipopolysaccharid-opløsning (LPS), der kunne snyde immunforsvaret til at tro, at kroppen var angrebet af bakterier. Alle deltagerne var iført tætsiddende t-shirts, så sveden med duftmolekylerne kunne opfanges.

Sygdom kunne lugtes i t-shirts

Deltagerne, der havde fået LPS, reagerede som forventet med en højere kropstemperatur og et højere niveau af signalstoffet cytokin, der er en væsentlig del af immunforsvaret.

Efterfølgende fik 40 andre forsøgspersoner den lidet misundelsesværdige opgave at lugte til de otte t-shirts. Det viste sig, at de gennemgående opfattede trøjerne fra LPS-forsøgspersonerne for mere ildelugtende. Jo stærkere immunforsvar, desto værre svedlugt.

Sammensætningen af lugtkomponenter ændredes

– Interessant nok kunne vi ikke finde nogen forskelle i antallet af lugtkomponenter mellem LPS-gruppen og kontrolgruppen. Det tyder på, at den forskel, der kunne lugtes, i højere grad handlede om sammensætningen af lugtmolekyler end antallet, siger Mats Olsson, der ledte forskningsprojektet på Karolinska Institutet i Stockholm.

Selvom de kemiske forandringer i sveden endnu ikke er fuldt klarlagte, finder forskerne det interessant i en evolutionær sammenhæng, at mennesker tilsyneladende udsender lugtsignaler til omgivelserne straks efter at immunforsvaret er aktiveret.

Kilde: Ki.se

Forrige artikelVi elsker vaner!

Næste artikelHusk at afspritte mobiltelefonen

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.