Nyheder

Du bliver klogere af kendt jule-krydderi

20. november 2017

Her i Danmark bruger vi det på risengrøden og i julekagerne. Andre steder i verden bruges det hele året og i alle retter. Nu viser et nyt studie, at kanel, udover at smage dejligt, også kan forbedre vores evner til at lære.

Vi ved kun meget lidt om, hvad der gør nogle mennesker naturligt bedre til at lære modsat andre.  Men nu kan du måske lære en gammel hund nye tricks – måske skal du bare fodre ham med lidt kanel?

Kanelen påvirker proteiner i hjernen

Forskere har lokaliseret bestemte proteiner i hippocampus – den del af hjernen, der er involveret i dannelse, organisering og opbevaring af hukommelse – hos personer med dårlig indlæringsevne. Proteinet synes at være reduceret hos folk med indlæringsvanskeligheder – og her kan kanel spille en positiv rolle.

Det nye studie viste, at mus, der var vurderet til at have en dårlig indlæringsevne, blev bedre til at lære efter indtagelse af kanel.

– Kanel kan blive en af de mest sikre og nemme metoder til at forbedre hukommelse og indlæringsevne. Det skyldes, at kanel ændrer de proteiner, som er associeret med dårlige læreegenskaber, siger en af forskerne bag undersøgelsen, Kalipada Pahan.

Typen af kanel er ikke ligegyldig

Efter bare en måned var musene med dårlige indlæringsevner allerede blevet bedre til at huske og indlære ting. Kanelen blev metaboliseret til natriumbenzoat, som kan anvendes til behandling af hjerneskade.

Forskerholdet beviste desuden, at det ikke er ligegyldigt, hvilken slags kanel du spiser.  De analyserede sig nemlig frem til, at kinesisk kanel indeholder en molekyle, der er forbundet med leverskade og for nogle år siden blev grænseværdien for kumarin, som findes i kanel, sænket af Fødevarestyrelsen.

Modsat er Ceylon-kanel en renere form, som derfor er at foretrække. Ceylon kan købes som “ægte kanel”, og er lidt dyrere, men altså også meget bedre.

Undersøgelsen siger ikke noget om, hvorvidt vi bliver kvikkere i december på grund af vores ekstra forbrug af kanel– men der er ingen grund til at holde igen med det lille naturlige vidundermiddel.

Kilde:

Sundhedpanel.dk

Forrige artikelAfføringsprøver: En overvurderet screeningsmetode

Næste artikelForudse leverkræft med DNA-test

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.