Nyheder

Du skal mindst have 6 timers søvn

11. maj 2010

De fleste ved godt, hvordan for lidt søvn virker på deres evne til at koncentrere og præstere. Men vidste du, at livet ligefrem bliver kortere, hvis du får for lidt?

Mindre end seks timer søvn i døgnet får din risiko for at dø tidligt til at stige.

Engelske og italienske forskere har været i gang med at sammenligne 16 forskellige undersøgelser om søvn og dødelighed – undersøgelser som tilsammen er lavet med hele 1.382.999 mænd og kvinder.

Det store antal gør konklusionen klar fra forskerne: Hvis du har for vane at sove mindre end seks timer i døgnet, stiger sandsynligheden for at du dør indenfor en periode på 25 år med 12 pct. Stigningen er set i forhold til folk, som sover mellem seks og otte timer i døgnet.

For meget søvn er også skidt

Der var også overdødelighed hos folk, der fik mere end ni timers søvn i døgnet. Men her mener forskerne, at overdødeligheden hænger sammen med, at flere af disse er syge i forvejen og derfor får meget søvn.

– Mens lidt søvn kan blive årsagen til dårligere helbred, mener vi, at meget søvn i stedet er et symptom på dårligt helbred, siger professor Francesco Cappucio fra University of Warwick til The Independent.

For lidt søvn på grund af arbejde

Som leder af undersøgelsen peger Francesco Cappucio på vores moderne arbejdsliv, når årsagen til vores søvnmangel skal findes:

– I det moderne samfund har vi set et generelt fald i den mængde søvn, som folk gennemsnitligt får. Mønstret er mere almindeligt blandt folk med fuldtidsarbejde. Hvilket indikerer, at det skyldes et socialt pres mod længere arbejdsdage og mere skifteholdsarbejde.

Undersøgelserne er fra USA, Europa og Asien. Mere end 100.000 dødsfald er registreret i en periode op til 25 år. Ved at sammenligne data fra flere undersøgelser i en sådan meta-analyse, kan mønstre og sammenhænge blive tydeligere end i de enkelte undersøgelser.

Francesco Cappucio mener, at søvn, der regelmæssigt varer mellem seks og otte timer, er optimalt for vores sundhed.

Det videnskabelige tidsskrift 'Sleep' har publiceret resultaterne.

Kilde: independent.co.uk
(Oprettet den 11. maj 2010)

Forrige artikelØret – gavnligt, men sart

Næste artikelSnotfrit familieliv – til kamp mod infektioner

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.