Nyheder

Duft kan skade hjertet

27. juni 2022

Der er god grund til at vælge de parfumefri rengøringsmidler: Forskere har fundet en mulig sammenhæng mellem rengøringskemi og hjertekarsygdomme.

Mange forbinder rengøring med duft. Det skal ikke bare se rent ud; det skal også dufte rent. Det har betydet masser af parfume i dagligdagen, der øger risikoen for at udvikle allergier. Men nu har schweiziske forskere fundet ud af, at luftfriskere og andre rengøringsmidler, hvor parfumen er luftbåret,  kan øge risikoen for hjertekarsygdomme.

– Det er nyt, at rengøringsmidler med duft måske øger risikoen for hjerteproblemer. Men man har hele tiden vidst, at produkterne er problematiske i forhold til allergi og luftvejene, siger informationsmedarbejder Jacob Sørensen fra Informationscenter for Miljø og Sundhed.

Ændret hjerterytme

Undersøgelsen er lavet af forskere i Schweiz, og den viser blandt andet, at ældre, der bruger duftspray i deres hjem mindst én gang om ugen, har ændret hjerterytme i forhold til dem, der ikke bruger produkterne.

Det er også tilfældet for dem, der bruger parfumeholdige rengøringsmidler i sprayform.

Det er mere end 500 schweizere, der har deltaget i undersøgelsen. Deltagerne står for rengøringen i hjemmet og blev spurgt om, hvilke rengøringsmidler de bruger – og hvor ofte. Derefter blev deres hjerterytme målt i 24 timer. Deltagerne var primært kvinder og over 50 år gamle.

Sådan undgår du risikoen

Det er bedst helt at undgå rengøringsmidler med parfume. Så slipper du også for den forhøjede risiko for at udvikle allergi. Gå efter produkter, der enten er mærket med “Svanen”, “Blomsten” eller “Den Blå Krans”. Sidstnævnte er Astma Allergiforbundets mærkning og bl.a. garanti for, at produktet ikke indeholder parfume. Undgå rengøringsmidler på spray og brug fiberklude, der ofte ikke kræver rengøringsmidler. Så gør du også noget for miljøet.

Kilde: Forbrugerkemi.dk

Forrige artikelLav en miljøvenlig madpakke

Næste artikelSmoothie