Krop

Dyb indånding til kroppens fine maskine

Foto: Shutterstock
10. november 2020

Åndedrættet er en fintunet maskine, hvis funktion er afhængigt af en lang række små detaljer i mund, svælg, hals og bryst. Vedligeholdelsen af luftvejsmaskinen sker normalt af sig selv, men i de kolde måneder kan det være klogt at give kroppen en hjælpende hånd.

Luftvejene holder gang i systemet, så resten af kroppen kan fungere. Men det er også gennem luftvejene, vi er følsomme for infektion – f.eks. fra virus som lige nu corona.

Den luft vi indånder, for at lungerne kan omsætte ilten til vores blod, har også mange andre indholdsstoffer i sig. Ilt er kun godt 20 % af indholdet i en mundfuld luft, hvor størstedelen består af kvælstof (ca 78 %). Luften indeholder også altid lidt vand i dampform samt en række gasser, hvor den største mængde er argon.

Luftvejene er indrettet til at håndtere alle disse stoffer lige så vel som støvpartikler, der bliver sorteret fra af fimrehår og slimhinder, før det hele ender i lungernes bronkier og alveoler.

Læs også: Træk vejret og styrk din krop

Slimhinder og fimrehår

Det meste af tiden er du ikke opmærksom på åndedrættet, fordi det fungerer af sig selv.

Du pudser måske din næse for at give fri adgang ved indgangen af luftvejene, og du kan træne mellemgulvet for at styrke funktionen af indåndingens endestation i lungerne.

Men i det mellemliggende stykke af åndedrætsfunktionen må du stole på, at din krop selv finder ud af det. Du kan højt rømme dig, så du skubber lidt til nogle slimlag. Men en egentlig kontrol har du ikke.

Kontrol har du heller ikke, når der kommer virus med i indåndingsluften. Når virus sætter sig på slimhinderne, må du håbe på, at dit immunforsvar er stærkt nok til at afvise en infektion. Det kan ikke altid lade sig gøre.

F.eks. har vores krop ingen antistoffer imod coronavirus, fordi det er en helt ny virus. I sådan et tilfælde kan det dog stadig gøre en forskel, når dit system er velsmurt og stærkt. Både immunsystemet og alle de andre, mekaniske funktioner i luftvejene.

Læs også: Sådan styrker I hele familiens immunforsvar

Afstivning med brusk

Stærke luftveje får du ved at bruge dine lunge til fysisk aktivitet, ved at droppe tobak og ved en generel fornuftig levevis. Den del af bronkierne, som fører luften ud i alle hjørner af lungerne, er omviklet med små muskler, der styrkes ved træning og svækkes ved eksempelvis ophobning af tjærestof fra tobak.

Men den del af luftrøret, som leder fra lungen og op til næsen, bliver holdt åben og med fri passage af en lang række tynde ringe af brusk. Brusk er en form for bindevæv, der ikke kan trænes op på samme måde, som en muskel bliver styrket ved gentaget øget belastning. Men det er vigtigt, at bruskringene er i god stand, så de kan yde en effektiv afstivning af luftrøret.

Det er her, et godt kosttilskud kan gøre en forskel.

Stærke luftveje og immunforsvar

Forskning har nemlig vist, at kombinationen af aktivstoffer fra sort peber og C-vitamin har en positiv indvirkning på luftvejene. Sort peber stimulerer en god lungefunktion ved at rense luftvejene for slim, idet det virker antiinflammatorisk og antibakterielt og samtidig hjælper bronkierne med at slappe af og derved bekæmper hoste, mens C-vitamin stimulerer kroppens produktion af kollagen. Kollagen spiller en vigtig rolle for vedligeholdelsen af normalt fungerende brusk.

Tabletterne Deep Breath fra New Nordic indeholder netop denne kombination og kan yde en god støtte til din vejrtrækning gennem de kolde måneder, hvor risikoen for infektion er størst.

Ud over sort peber og C-vitamin indeholder Deep Breath samtidig en kombination af vitaminer, som kan understøtte dit immunsystem. Det drejser sig om A, B12 og D-vitamin.

De aktive stoffer i Deep Breath stammer desuden fra naturlige planter som spidskommen, der er inflammationshæmmende og styrker elasticiteten i lungevævet, fra japanmispel, der styrker lungernes evne til at regenerere efter sygdom, og fra myrte, der støtter vores naturlige mikroflora og virker bronkieudvidende.

Tabletterne kan tage med et måltid eller et glas vand.

Vitale planteingredienser

New Nordic er en producent, som lægger uhyre stor vægt på at benytte naturlige ingredienser. Den svensk-baserede virksomhed har udbredt sin eksport til over 30 lande på en filosofi om at finde frem til planteingredienser, der kan give næring og aktivere livsprocesser, som holder os vitale.

Som andre produkter fra New Nordic er Deep Breath vegansk samt fri for gluten og laktose.

Forrige artikelThomas Rode er træt af lorte-mad – og kæmper for at få kvalitet tilbage i køkkenerne

Næste artikelVægttræning kan lindre angst hos unge

Carsten Gottlieb

Redaktør

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.