Nyheder

Dybt og nyt til rens af hud

29. marts 2016

Rens af hud er første skridt mod en pænere hud. Og der er masser af metoder, bl.a. de nyere konjaksvampe, men også ældre rensemetoder er på tapetet igen. Vi ser på fordele og ulemper ved forskellige metoder – f.eks. om dybderens egentlig er velegnet til alle?

Der er ingen tvivl om, hvorvidt vi skal rense vores hud. Men på hvilken måde, hvor hyppigt og hvor dybt – de spørgsmål kan få vandene til at dele sig. Inden for nogle skoler mener man, at man slet ikke bør peele. Huden skal beholde sin egen barriere. Andre mener, at peeling og dybderens er at vedligeholde og stimulere sin huds vitalitet og klarhed.

Først og fremmest bør du også se på hudens tilstand, før du beslutter, om du skal dybderense eller ej, så der er intet facit med to streger under. Huden er en levende organisme med sine egne beskyttelsesbarierer og naturlige bakterier. Den lever fint, uden vi gør noget som helst, men hvis vi gerne vil have en frisk, strålende hud med sund glød, kan peeling og dybderens gøre en meget stor forskel.

Hverdagsrens – det ses

Huden holder af hverdagsrens både morgen og aften. Mange tænker, at det er nok at rense om aftenen for at fjerne makeup og dagens forurening og snavs. Men da huden er vores største udrensnings-organ, udskilles der også affaldsstoffer gennem huden i løbet af natten. Derfor er rens om morgenen lige så vigtig.

Hudens egen pH-værdi ligger på mellem 4,5 og 5,5 og den bliver skudt helt ud af balance, hvis vi vasker kun med vand eller med sæber, der er for basiske. Så vælg renseprodukter i forhold til din hudtype, især hvis du har særlige udfordringer med huden. Ellers vælg et renseprodukt, der understøtter hudens pH og konstitution.

Men hvad med dybderens, scrubs, masker og peelinger, når det handler om rens af hud? Er de nødvendige, hvis man passer sin daglige rens?

Hver eneste dag og nat afstøder huden døde hudceller, der lægger sig oven på huden. Når disse bliver fjernet, ser huden betydeligt friskere ud, det fremmer cirkulationen og iltningen i huden og er med til, at huden bedre kan bruge den næring, som serum og cremer bringer, da det ikke skal igennem lag af døde celler først. Derfor kan dybderens være på sin plads – og der findes forskellige metoder til at rense lidt dybere.

De blide peelinger

De blide peelinger kan bruges hver dag og af alle – det drejer sig om f.eks. Jurliques Daily Exfoliation Cream og Dr. Hauschkas Rense Cream.

Med mindre du har ekstra sart hud, kan de bruges dagligt til rens af hud. For begge gælder, at det er vigtigt, at du anvender dem rigtigt for at få dem aktiveret på den måde, der er meningen med dem. De skal nemlig ikke skrubbes mekanisk rundt på huden.

Jurliques frigiver mælkesyre, når den fortyndes med vand og trykkes forsigtigt ind i huden, hvor den opløser det kit, der holder de døde hudceller fast, så de afstødes mere og mere for hver dag.

Dr. Hauschkas Rense Creme med bl.a. mandelmel og urter skal også blandes med vand og trykkes ind i huden. Fortsæt med at aktivere huden ved at pumpe med fingrene. Derved forekommer en blid peeling, der ikke fjerner lipidkappen på huden, hvilket gør den velegnet til sart hud og uren hud.

På samme måde kan Konjac-svampene virkelig gøre en forskel. De kan for så vidt stå i stedet for anden rens, men effekten synes bedre og større, hvis man anvender sit almindelige renseprodukt først og derefter svampen.

De bedste svampe er de originale, for ud over at konjac-planterne har vokset i ren jord på en ø ud for Sydkorea og er produceret under ordentlige arbejdsforhold, så er det ikke bare frugtfarve, men ler fra Frankrig, der er tilsat. De grønne, røde osv. lertyper fra Frankrig er kendt for deres rensende og mineralrige næring, der tilføres huden på samme tid.

Den type mineralrig ler møder man i øvrigt også i Cattiers ansigtsmasker. Konjac Sponges kan gøre en stor forskel for tør, træt, uren og også hud plaget af eksem og børneksem.

Igen, vær realistisk over for din egen hudtype. At have tre bumser, der hormonelt er poppet op, betyder ikke, at du skal bruge udtørrende produkter eller Konjac Sponge til uren hud. Det har huden slet ikke brug for. Så virker det ikke efter behov, så undersøg om du har den rette svamp.

Konjac Sponge til uren hud er derimod en gave til netop den urene og meget olierede hud, bl.a. fordi indholdet af bambus kul har desinficerende og helende egenskaber. En anden genial ting er, at når de er brugt op, hvilket kan vare mellem 3-6 mdr. alt efter brug, så kan de simpelthen smides på kompostbunken eller i potteplanterne. De er helt biologisk nedbrydelige.

Den sjældnere scrub

Så er vi kommet til de ansigtsscrubs, man kan bruge en-to gange om ugen til rens af hud. Og her er det vigtigt at vælge nogle ordentlige.

Det er ikke godt for huden, at bruge dem, hvor peelingen er lavet på sand og skaller, da det ridser huden. Eller værre endnu plastik. De er klart billigst og bliver ved med at blive solgt, fordi nogle køber dem. Og det siger sig selv, at det er billigere at lave en scrub på sand og skaller, end det er at bruge jojoba eller abrikoskerner, der først blidt afskalles og slibes, hvilket er en større proces.

En almindelig ansigtsscrub eller maske kan gå en-tre lag ned huden og fjerne det øverste af de kedelige, døde hudceller.

Frugtsyrepeelinger – der findes en del naturlige bl.a. med ananasenzymer – kan gå tre-seks lag ned i huden, og det gør man bedst med masker. Ikke for hyppigt, men man kan som kur gøre det en gang om ugen alt efter behov og hudtype.

Og så er der de meget effektive urtepeelinger, der nu er kommet op igen. Hvis du i forvejen bruger ansigtsscrub og er en, der virkelig passer sin hud, reagerer huden hurtigere på urtepeelinger, end hvis du har været luddoven, måske har fortykket hud efter soldyrkning eller har været ryger i mange år. Der kan man ofte se en meget stor forskel efter urtepeelingerne, der kan gå dybere i huden.

Urtedybdepeelinger – de powerfulde urter

Der er flere at vælge imellem, men fælles for dem er, at de kan flere ting på samme tid. Rynker, der bliver mindre eller forsvinder, pigmentpletter, der udjævnes, ar, der bliver mindre eller forsvinder, glød og friskhed, der vender tilbage …

Release:  Denne peeling er lavet på træ- og potaske. Udover at fjerne flere lag af døde hudceller og få en træt hud til at se frisk ud igen, fjerner den også uønsket hårvækst. De finere hår. De mere stive skal ofte igennem en epilering også. Men den opløser den keratin som håret består af, og hvis man samtidig bruger Hair Reducer fra Susanne Melchiorsen eller HårStopp fra Arcon, der begge forhindrer næring i at komme til hårfolliklerne, vil der over tid være mindre og mindre hår.

Release-masken er også god ved tør hud, ved visse typer akne, ved ar og store porer, rynker og dybe furer, og huden vil bedre kunne optage næring fra hudplejeprodukterne.

Schrammek Dybdeurtepeeling:  Denne behandling laves hos kosmetologer og er virkelig effektiv. På fem dage får man ny hud. Men det betyder altså, at den hud, man har, skaller af først, så man skal være forberedt på at have en let rød, skallende hud i nogle dage, mens huden inden under fornyer sig.

Naturlige ingredienser, bl.a. brændenælde og andre urter og planter øger blodcirkulationen og hudens stofskifte, som øger celledeling og hudens produktion af elastin og kollagen. Efter fem-syv dage skal man til efterbehandling hos kosmetologen, hvor man fjerner det sidste af den gamle hud og plejer den nye, friske hud. Denne peeling er udviklet af den tyske hudlæge og dermatolog Christine Schkrammek.

Meget effektiv ved hormonel akne og uren hud, store porer, skjolder og pigmentering, ar, slap hud og for tidlig ældet hud og rynker.

Hvornår skal man IKKE peele

Det vigtigste at vide om peeling er, at har du betændelse i huden, f.eks. akne med bumser i udbrud, må du aldrig rense eller peele med noget, der skal køres rundt i ansigtet, for så smitter du bare dig selv. Her er enzym-peelinger meget bedre, som netop skal sidde på huden i stedet og skylles forsigtigt af igen.

Andre, der heller ikke skal peele, er rosacea-ramte. De fine kapillærer har nemt ved at sprænge, og her er det vigtigste med hensyn til rens at bruge produkter, der ikke udtørrer, og som evt. samtidig styrker de små blodbaner – f.eks. Dado Sens’ Sencasea-rens.

Faktisk oplever mange med rosacea en forbedring af deres hudtilstand, hvis de får behandlet selve blodsprængningerne hos en dygtig kosmetolog eller hudlæge og samtidig styrker kapillærerne indefra med Solarays Skintoner, og huden generelt med A-, C-, E- og B-vitamingruppen og ikke mindst zink. Husk altid vand og olier indefra … Kan I høre violinen spille den gamle melodi? Men det er altså vigtigt.

Til gengæld har den hormonelle aknetype ofte meget dybeliggende urenheder og en meget tør overflade. Her kan det hjælpe at få fjernet det øvre tørre lag, inden selve rensningen og inden, der sættes ind med de rigtige cremer og masker. I sådanne tilfælde vil det være bedst hos en dygtig kosmetolog og gerne en, der også arbejder med huden indefra. Få anbefalinger fra Den alternative Kosmetologskole i Næstved.

Hvis du er til nyheder og afveksling

Så er der her forslag til forandring. Igen – tag højde for din hudtype, tilstanden – mærk, føl og se efter:

Ansigtsbørster – der ligner forstørrede elektriske tandbørster, de er bare blidere og lavet til ansigtshuden. Mange elsker at bruge den sammen med deres renseprodukt. De oplever en bedre rens, at huden bliver stimuleret af massagen, og at det generelt bare er behageligt. Især i den klassiske T-zone kan man bruge sådan en børste, også inden man lægger sin ansigtsmaske, så denne har fri bane til at virke, hvad enten det er en lermaske med “proptrækker” effekt til at fjerne blackheads eller det er fugtgivende masker, der kan trænge ind.

Tilpas peeling er en gave for huden. Overpeeling er som med rens af huden generelt, at man kan komme til at gøre det for effektivt, fordi man vil være ekstra grundig, så man overgør det og skaber en ny ubalance i huden.

Lær din hud at kende og brug gerne ved særlige udfordringer fagfolk som hudlæger, kosmetologer og behandlere, der har en holistisk tilgang til hud og kan se, hvad der også skal til indefra.

Eksempel på en frugt/enzym-peeling

Trilogy Age Proof Active Enzyme Cleansing Cream er certificeret af NATRUE. Den indeholder en unik blanding af aktive frugtenzymer og rene planteolier.

Papain fra papaya og bromelain fra ananas er netop enzymer, der har den peelende effekt på huden uden at ridse. Fjerner de ydre hudlag.

Bromelain hjælper også med at fremme elasticitet, og huden bliver blødere og mere klar. Lakrids og morbær lysner, mens jojoba-estere udglatter og styrker huden, og E-vitamin nærer.

Silkecocoons

Peel me facial tips silkecocoons fra Incosmetics er en ny blid peelingsmetode. De små fingerdutter er lavet af rå silke, som du blidt peeler ansigtet med. Find dem i helsekostbutikker.

Forrige artikelDyrk din eventyrlyst – og få mere kulør på tilværelsen

Næste artikelVerden får flere og flere allergikere – Hvorfor?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.