Nyheder

Dyreskind kan reducere astmarisiko

9. september 2014

Lamme- og fåreskind til babyer har været i skammekrogen en del år, men et nyt, tysk studie viser, at nyfødte, der får lov at sove på et dyreskind de første tre måneder, kan reducere risikoen for astma med 79 pct.

De danske hjem er blevet noget mere hygiejniske, end de var for 30 år siden. Mange hjem har droppet gulvtæpperne og erstattet med klinker eller parket, og gardinerne er i mange nybyggerier erstattet af udvendige løsninger. Alt, hvad der kan holde på støvmider og anden mikrobiologi er ude af hjemmet.

Øget hygiejne måske årsag til astma og allergi

Det er sikkert både godt og skidt. Det giver et godt miljø for mennesker, der allerede har allergi eller astma, men måske kan et lidt for rent miljø i barndomsårene øge risikoen for allergier senere i livet, fordi kroppen ikke stifter bekendtskab med helt almindelig mikrobiologi. Det tyder en del forskning på.

Dyreskind til nyfødte

Førhen var det helt almindeligt at give et lamme- eller fåreskind til den nyfødte, som barnet kunne ligge og se lækker ud på, og som kunne bruges som isolering i barnevognen i efteråret og vinteren. Sådan er det ikke mere, for mange mødre ser dyreskindet som en magnet på støvmider og andet utøj, der umuligt kan være sundt for det lille barn. Eller kan det?

Tyske forskere har kigget på babyer og dyreskind og sammenholdt det med astma i seksårs-alderen. De fandt ud af, at nyfødte har rigtig godt af at indsnuse mikrobiologien i et dyreskind, fordi de derved havde 79 pct. mindre risiko for at udvikle astma inden det fyldte, sjette år.

En kat kan reducere risikoen for astma

Forskerne fra “Helmholtz Zentrum München Research Centre” var inspireret af tidligere studier, der har vist mindre forekomst af astma såvel blandt børn, der er vokset op ved en dyrebesætning som børn, der er vokset op med en kat i husholdningen.

De undersøgte data fra 2440 børn, der alle var født omkring 1998. De fandt ud af, at 55 pct af børnene havde sovet på dyreskind de første måneder af livet. Da børnene fyldte seks i 2004, var der markant færre astma-relaterede sygdomstegn hos den halvdel, der havde sovet med dyreskind, end den halvdel, der havde sovet uden.

– Tidligere studier har vist, at mikrober fra boliger på landet kan beskytte mod astma. Et dyreskind kan også være et reservoir af forskellige slags mikrober, siger dr. Christina Tischer fra “Helmholtz Zentrum München Research Centre” i en pressemeddelelse.

Kilde: forskning.no

Forrige artikelKan demens forebygges?

Næste artikelSkjult halshvirvel kan give smerter