Nyheder

Dyrk dine egne buketter

15. april 2021

En af årets store havetendenser er skærehaven. Kender du ikke begrebet, så tænk smukke blomster og buketter. Skærehaven er nemlig din egen forsyning af smuk flora, som kan pryde ude såvel som inde – og så er det godt for klimaet.

En smuk buket lyser ethvert rum op. Kombinationen af farver og det organiske liv er en fornøjelse for både øjet og næsen. Desværre kan det blive en kostelig affære at købe friske blomster bundet og klar hos blomsterhandleren. Og så er det heller ikke særlig klimavenligt. Mange afskårne blomster er nemlig startet deres rejse langt fra de danske grænser, før de finde vej til stuebordet. Men der er en løsning: Skærehaven.

Skærehaven er en gammel tradition, der har flere hundrede år på bagen i England. Her var det nemlig kutyme på de store godser at have skærehaver på lige fod med køkkenhaver. På den måde var der altid friske forsyninger af blomster til at give liv til de store huse. Herhjemme har skærehaven en kortere historie, men kan dateres tilbage til 1950’erne, hvor den for alvor blev udbredt af Karen Blixen. På Rungstedlund, hvor hun endte sine dage, var det nemlig en del af hverdagens gøremål at plukke friske blomster – og det gør de stadig den dag i dag.

[relateredehistorier]

Skærehaven kan komme i mange størrelser, men man behøver ikke have et gods at folde sig ud på, for at få en både givtig og smuk skærehave. Det kan faktisk klares med nogle enkle højbede og ellers foldes ud i det omfang, haven giver plads til det. Og vil man have friske blomster hen over sommeren kan det stadig nås. Men det er med at komme i gang!

Skærehaven hitter

Skærehaven ser nemlig ud til at blive en af de helt store havetendenser i år, og derfor er det med at komme ud af fjerene, hvis man vil nå at skaffe de fornødne blomsterfrø og havegrej til at få projektet til at blomstre. Hos Haveselskabet mærker man i den grad interessen for blomsterhaven. Organisationen satte i januar 400 pladser til salg til et online skærehave-skole forløb, som alle blev revet væk.

– Interessen har været overvældende. Vi får henvendelser om skærehaver hver dag. Der er ikke bare en stor lyst til at dyrke noget smukt, men også til at bruge meget mere tid i haven og på at lære mere om at dyrke haven fra bunden, siger Bente Yde Enert, kommunikationschef i Haveselskabet.

Spirekassen, som sælger frø og haveudstyr fra deres webshop, har også oplevet stor interesse blandt deres kunder. De har i samarbejde med Liv Meinert, som står bag instagram-profilen Plante_liv og er en af landets mest erfarne skærehavedyrkere, sammensat en kasse med forskellige frø til den perfekte skærehave.

– Selve pakken blev udsolgt i løbet af få dage – men vi har stadig mange skønne frø på lager til blomster, der er gode til skærehave,” fortælle Christine, der er indehaver af Spirekassen.

Så både for at komme få fingrene i de afgørende frø, og for at komme i gang med såning i tide, er det med at skynde sig!

Gør noget godt for dig selv

Liv Meinert begyndte selv projektet med skærehaven i en periode, hvor hun var stresset og trængte til at gøre noget, der gav glæde. Så hun byttede køkkenhaven med kål ud med blomster, som hun hver dag nyder at kigge på. Bente Yde Enert forklarer også, at de hos Haveselskabet oplever et stigende behov for at bruge haven til at gøre noget godt for sig selv, selvom det ikke altid er det mest nyttige.

Blomster er krydderi på tilværelsen og noget, man kan glædes over, hver gang blikket falder på den smukke sammensætning af sorter. Skærehaven er en måde at få den glæde ind i hverdagen og samtidig spare både pengepungen og klimaet for omkostninger.

Forrige artikelTilbagekaldelse af HUSK

Næste artikelProblemer med pollen?