Kosttilskud er i de senere år vokset til en kæmpe industri og ser ud til at kunne vokse sig endnu større grundet den nuværende epidemi. I hvert fald mærker naturmiddelfirmaer voldsom efterspørgsel på produkter, der booster immunforsvaret. Danskerne tager simpelthen sundheden i egne hænder.
Det er ikke unormalt, at der er forskel i efterspørgslen af diverse kosttilskud i løbet af et år. Nogle produkter er simpelthen mere relevante i den koldere og mørkere tid. Et eksempel på det er D-vitamin, som kroppen selv kan producere, når den bliver berørt af tilstrækkeligt med sollys, men som der derfor er stor risiko for at være i underskud af gennem den danske vinter.
Men i år alligevel atypisk. Det er det jo egentlig på mange måder. Ikke siden 2. Verdenskrig har vi oplevet en samfundsnedlukning lig den, vi befinder os i nu. Men også hos producenterne bag de mange kosttilskud, mærker de konsekvenserne af COVID-19. Dog på en anden måde, end hos mange andre virksomheder.
[relateredehistorier]
For mens mange i disse dage fyrer medarbejdere eller søger økonomisk hjælp fra de mange hjælpepakker, så boomer forretningen hos naturmiddelfirmaerne. Eksempelvis kan Naturdrogeriet, som er Danmarks ældste, mærke en usædvanlig høj efterspørgsel af immunstyrkende produkter.
Det er særligt C-vitamin, D-vitamin og Naturdrogeriets Urte-pensil, som danskerne putter i kurven. Faktisk er efterspørgslen ifølge virksomheden femdoblet, hvis man sammenligner med et almindeligt forår med influenza og forkølelser.
Og det er måske ikke så mærkeligt, at netop denne industri kan siges at blomstre netop nu. For det første er kosttilskud blevet en fast del af mange danskeres liv. Tal fra Eurominotor International viser, at danskerne i perioden fra sommeren 2016 til sommeren 2017 købte kosttilskud for mere end 1,2 milliarder. Kosttilskud er altså ikke længere fremmede for os eller forbeholdt de få.
For det andet er det vel naturligt, at man i en situation som denne, prøver at tage lidt styring over sin egen sundhed. Samme tendens kan ses på andre områder. Blandt andet er appen ”Træn Selv App” i gennemsnit blevet hentet 150 gange om dagen de seneste to uger. Det er fem gange mere end på en normal dag. Noget tyder altså på, at vi ikke bare læner os tilbage, men at mange i høj grad bruger den nuværende karantæne til at passe, pleje eller vedligeholde sig krop og sundhed.
Der er ikke officielle anbefalinger, der peger på, at hverken C-vitamin, Urte-pensil eller andre tilskud, skulle kunne hindre en i at blive smittet med coronavirus. Når det er sagt, så er en stærk krop og særligt et stærkt immunforsvar aldrig skidt at have. Slet ikke, når der er en epidemi på fri fod.
Der er mange måder at booste immunforsvaret, hvilket både kan virke særligt vigtigt nu, men som også er en god ide at have for øje, når coronavirus stilner af. For immunforsvaret er kroppens værn mod sygdomme. Også de mindre farlige, men dog belastende af slagsen.
En måde er ved at pleje sin tarmflora. En anden er ved at spise en kost, der er rig på vitaminer, der er vigtige for et stærkt immunforsvar. Hvis kosten ikke er tilstrækkelig, kan tilskud være en vej at gå. Det gælder særligt i forhold til eksempelvis D-vitamin, som mange netop nu vil være i underskud af, og som vi ikke kan spise os til.
C-vitamin er også vigtigt, og har været diskuteret en del i relation til corona. Igen er det værd at understrege, at der ikke findes evidens for, at vitaminet på nogen måder kan hindre smitte. Men det kan styrke immunforsvaret, og derfor i teorien måske gøre kroppen bedre i stand til at bekæmpe sygdommen. C-vitamin er vandopløseligt, så dem overskydende mængde skylles ud med urinen. Der er altså ikke grund til at være bekymret for at få for meget.
Hos Naturdrogeriet er de naturligvis glade for det øgede salg, og understreger, at de ikke har problemer med at levere nok produkter til de mange, som gerne vil tage en aktiv rolle i deres egen sundhed, men de ser også frem til, at vi nærmer os noget, der minder om en normal tilstand. Salgschef Helle Darling udtaler i en pressemeddelelse:
– For samfundets skyld håber vi, COVID-19 krisen og dermed formentlig også den unormalt høje efterspørgsel stilner af inden længe.