Krop
Sind

”Egentligt er jeg uddannet auto-mekaniker, men jeg er meget bedre til at reparere mennesker”

Kropsterapi er efterhånden blevet en populær metode til at behandle en lang række psykiske og fysiske problemer. Men terapeut Robert Petersen mener, at der er behov for mere fokus på det psykologiske i behandlingen

Foto: Karsten Hede
24. maj 2023

Kropsterapi er efterhånden blevet en populær metode til at behandle en lang række psykiske og fysiske problemer. Men terapeut Robert Petersen mener, at der er behov for mere fokus på det psykologiske i behandlingen. Derfor har han udviklet sin egen version af kropsterapien, B2P, som i højere grad fokuserer på balance mellem krop og sind

Hvad sker der, hvis psykoterapi møder klassisk kropsterapi og akupunktur? Så får man Balance2Perform (B2P). Manden bag B2P hedder Robert Petersen, og der er ikke tale om en mand, som bare har fået en fiks idé til en ny variant af kropsterapi. Efter at hans ryg blev beskadiget, mens han ydede førstehjælp, erklærede lægerne ham 50 procent invalid og opgav videre behandling.

Robert selv var stædig, og han søgte desperat efter noget, der kunne hjælpe ham. Og det fandt han i alternative behandlingsformer.

– Første gang, jeg var til kropsterapi græd jeg. Jeg forstod ikke, hvad der skete. I kombination med akupunktur betød behandlingen, at jeg kunne få min hverdag tilbage. Og så besluttede jeg, at jeg ville give det tilbage til andre, som jeg selv havde mærket på min krop, fortæller Robert Petersen.

Kroppen sladrer

Robert har set mulighed for forbedringer af den klassiske kropsterapi, som efterhånden er blevet en populær behandlingsmetode. Og han bruger bl.a. sine uddannelser inden for kropsterapi og psykoterapi til at skabe de forbedringer i form af sin egen version af kropsterapien, B2.

– Der er en tendens til, at man enten går til en psykolog, hvor fokus er på sindet og psyken, eller man besøger en Body SDS-terapeut, som arbejder med kroppen. Men krop og hoved hænger sammen.

Vi har to hjerner – én i hovedet og én i maven

Og begynder du at arbejde med kroppen, er det også vigtigt at kunne forstå og håndtere de psykologiske mekanismer, der ligger bagved hos den enkelte. Ellers er det som at sende klienten ud med et åbent sår. Derfor arbejder jeg med begge dele, forklarer Robert Petersen.

Det spænder bredt, hvem der besøger Robert. Som eksempler nævner han folk med smerter i for eksempel ryg, nakke og skuldre, gravide med bækkenbundsløsning, spædbørn med kolik, cancerpatienter med bivirkninger efter kemoterapi, og mennesker med depression, stress, angst eller spiseforstyrrelse.

Ifølge kropsterapien er de fysiske symptomer ofte et symptom på noget psykisk. Under første behandling kan Robert allerede mærke, hvad der kan ligge bag. Ud fra kropsterapien lagrer psykiske udfordringer og traumer sig nemlig forskellige steder i kroppen.

– Når vi får ondt, er det kroppens måde at fortælle, at der er en ubalance. Mange begynder at trække vejret dårligere, så det er ofte der, vi starter. Og når folk mærker, hvordan det letter at få en roligere vejrtrækning, begynder de også at tro på, at jeg kan hjælpe dem. Så kan vi få åbnet op for de problemer, der ligger bag, forklarer Robert Petersen.


Bedst til at reparere mennesker

Efter tusindvis af mennesker har været igennem hans hænder, har Robert Petersen mange eksempler på folk, som han har hjulpet. Det er de historier, der får ham til at blive ved.

Et af de meget håndgribelige eksempler er under Vild med Dans, da Mads Vad i sæson 7 fik en fibersprængning. Beskeden lød, at Mads ikke måtte bevæge sig de næste seks uger, og deltagelsen i Vild med Dans så pludselig sort ud. Robert var til gengæld mere optimistisk, og han tog brug af redskaberne fra B2P-terapien.

Efter en uges behandling var Mads klar igen, og han og Cecilie Hother endte også med at vinde sæson 7 af programmet

Det er dog ikke kun historierne om de mennesker, han har hjulpet, der får ham til at blive ved. Han bliver også ved, fordi han ser en usund tendens i samfundet til, at mange læger udskriver medicin som den primære behandlingsmetode.

– Der er hele tiden fokus på forskellige psykiske lidelser. Først var det depression, så angst, og nu er det ADHD. Og hver gang bliver løsningen medicin. Men jeg mener, at man i stedet bør kigge på den ubalance, der er i kroppen, og det pres, samfundet skaber. I stedet for at symptombehandle med medicin og risikere at skabe endnu større ubalance, bør vi kigge på at behandle de underliggende problemer, mener Robert Petersen, uden dog dermed at underkende lægevidenskaben.

Han har heller aldrig annonceret for sin behandling. Som han selv siger, er han ikke bedre end sin sidste klient.

– Egentligt er jeg uddannet automekaniker, men jeg har fundet ud af, at jeg ikke er god til at reparere biler – jeg er meget bedre til at reparere mennesker.

Om Balance2Perform

Balance2Perform behandler ved hjælp af en version af kropsterapi, som er resultatet af Robert Petersens samlede uddannelse og erfaringer. Robert er uddannet i blandt andet kropsterapi og psykoterapi og har siden 2008 haft egen praksis med klienter over hele verden.

Varianten af kropsterapi kalder han B2P, og den handler om at skabe balance mellem krop og sind, så man netop kan fungere optimalt i det liv, man ønsker. Udover behandling har Balance2Perform også en uddannelse i den nye kropsterapi.

Balance2Perform er netop rykket ind i nye lokaler nær Kongens Nytorv med plads til både behandling, uddannelse og træning – fx yoga.

B2P-behandlingen lever op til kriterierne for at blive optaget hos sundhedsforsikringerne.

Forrige artikelDet var befriende at opdage min egen sårbarhed

Næste artikelDet levende kredsløb