Eksem

17. august 2010

Børneeksem – astmaeksem – atopisk dermatitis – prurigo Besnier – eksem. Der er tale om en kronisk, kløende allergisk sygdom, som er hyppigere hos mennesker, der også har andre former for allergi, især astma og pollenallergi.

Småbørn bliver hyppigst ramt – deraf navnet børneeksem – og i de fleste tilfælde forsvinder eksemet i atten måneders alderen.

Eksemet sidder oftest i albuebøjninger, knæhaser, ved håndled og i ansigtet. Men børn og voksne kan udvikle lidelsen i alle aldre. Eksem er ikke en sygdom i sig selv. Det er et symptom, og man skal altid søge efter årsagen. Mange har eksem som kontakteksem, hvor huden reagerer på noget, de ikke kan tåle. Her er det selvfølgelig vigtigt at prøve at undgå det, man ikke kan tåle.

Ved børneeksem skal man først og fremmest forsøge at finde frem til fødemidler og andet, som kan udløse allergi eller overfølsomhed. Nogen får det dramatisk bedre, når de udelukker det af kosten, som de ikke kan tåle. Kosten kan også have betydning ved andre former for eksem.

Almindelige årsager til eksem

Almindelige ting, som kan udløse allergi, er: æg, mælk, andre mælkeprodukter, chokolade, peanuts, soja, kartofler og gluten fra f.eks. hvede, rug, byg og havre (coeliaki) samt skaldyr.

Hos småbørn er komælk den hyppigste grund til fødemiddelallergi. Derfor tilrådes det, at børn bliver ammet så længe som muligt, især i familier med tendens til allergi. Kan amning ikke gennemføres, findes der særlige mælkeerstatninger, hvor allergi sjældent udvikles. Læge, allergilæge (børnelæge) og sundhedsplejersken kender til disse. Man kan hos disse også få vejledning/brochure om allergi hos børn. Astma-Allergi Forbundet giver også information.

En god hjælp til at finde ud af, om børn og voksne har fødemiddelallergi, er at læse følgende bøger:

”Er du følsom?”af Eva Lydeking-Olsen Forlaget Klitrose.

”Urolige unger og skrantende børn” af Jonna Deibjerg

”Sig mig hvad du spiser” af Jonna Deibjerg Forlaget Høst & Søn I disse bøger kan man finde anvisninger på, hvordan man kan finde frem til det eller de fødemidler, man ikke kan tåle.

Eksem af dårlig fordøjelse

Allergiske reaktioner i kroppen kan også udløses, hvis man ikke nedbryder sin mad ordentligt. F.eks. skal proteinstoffer normalt nedbrydes til højst 2 aminosyrer, før de optages i kroppen.

Ved en dårlig fordøjelse, kombineret med en utæt tarmslimhinde, som mange har på grund af en dårlig kost og forkert tarmbakterieflora, kan man optage stumper af ikke helt nedbrudt protein, f.eks. 7-8 aminosyrer i kæde, og de virker som hormonlignende stoffer – peptider, der dels forstyrrer immunsystemet, dels kan virke som gifte på hjernen og nervesystemet.

Peptiderne udskilles med urinen, ofte først efter flere måneder, og kan påvises hos bl.a. Nordic Laboratories i København, der også kan undersøge for andre forstyrrelser i mave-tarmfunktionen.

En sund og afbalanceret tarmbakterieflora har stor betydning for hudens tilstand og modvirker eksem. Allerede den gravide mor skal sikre sig, at hendes tarme indeholder de rigtige og sunde bakterier. En sund balance i tarmbakteriefloraen er livsnødvendig for udviklingen af immunsystemet (Gut July 2002; 51: 51-55). Det er derfor vigtigt at tilføre både den gravide mor og senere barnet tilskud af sunde mælkesyrebakterier, da de er med til at forebygge udvikling af børneeksem – atopisk eksem.

En anden mulighed er at tage tilskud af Vita Biosa, der indeholder en samling sunde og effektive mikroorganismer, der dels danner mange gode antioxidanter og dels giver en meget sund og god tarmbakterieflora, hvor sygdomsfremkaldende bakterier og svampe ikke kan trives. Vita Biosa kan købes hos Matas og i helsekostforretninger samt hos en række vejledere landet over.

Creme med B12 mod eksem

En af de ting, som en god tarmbakterieflora sikrer, er en produktion af tilstrækkelig meget B12-vitamin, der også er vigtig for huden. En undersøgelse af behandling med en creme med B12-vitamin viste god eller meget god virkning hos næsten alle.

Kan man ikke få en creme med B12-vitamin, kan egen læge skrive en recept til Glostrup Apotek, hvor de så kan fremstille cremen. (“Topical Vitamin B12 – A New Therapeutic Approach in Atopic Dermatitis – Evaluation of Efficacy and Tolerability in a Randomized Placebo-Controlled Multicentre Clinical Trial” British Journal of Dermatology, Vol. 150, No. 5, ncbi.nlm.nih.gov “Vitamin B12: A New Treatment for Eczema” Kimberly Beauchamp, N.D., Healthnotes Newswire, 8/19/04, pccnaturalmarkets.com).

Pharma Cosmetics Danmark ApS, har importen af et hudplejeprodukt fra Schweiz der hedder VITACREME B12.

Hudvitamet B

B3-vitamin (niacin) og B6-vitamin (pyridoxin) er vigtige for nydannelse af hudcellerne og huden funktion i det hele taget. Mangel på disse vitaminer har sammenhæng med forskellige typer eksem og hudsygdomme. Man kan for eksempel tage B3-vitamin 100-500 mg dagligt, og B6-vitamin 50-100 mg dagligt. Da man aldrig må tage tilskud af blot et eller to B-vitaminer alene, skal man også tage et B-vitamin kompleks (stærke B-vitaminer).

Udrensning af eksem

Det kan være gavnligt med en udrensningskur, der støtter kroppens egne udrensnings- og afgiftningsprocesser. her kan det anbefales at bruge ELIXIR, fra Ressourcecentret. Man kan, for at maskere smagen af elixiren, tage den i saft. Andre muligheder er f.eks. EzLink og Marietidsel.

Andre årsager til eksem

Metalallergi forværrer alle andre typer af allergi, så man kan med fordel blive testet for metalallergi. Den bedste test hedder MELISA-testen, som udføres i Belgien. Man kan læse om den på www.melisa.org

Tilsætningsstoffer, farvestoffer og konserveringsmidler kan være årsager til allergi. Det samme gælder en lang række af de stoffer, der findes i kosmetik. Brug naturkosmetik uden kunstige tilsætningsstoffer mm. F.eks. Melissa produkter.

De vigtige fede syrer

Der er meget, der tyder på, at mennesker med allergi har et problem med optagelse og omdannelse af livsvigtige (essentielle) fede syrer, der har stor betydning for huden. Det drejer sig først og fremmest om fiskeolier og gammalinolensyre (GLA). Disse olier skal indtages (olie eller kapsler), ikke smøres på huden, selvom cremer med kæmpenatlysolie (GLA) også kan hjælpe.

Over halvdelen af eksemramte bedres, når de begynder at tage et tilskud af gammalinolensyre, der bl.a. kan fås som kæmpenatlysolie og hørfrøolie (Livets Olie). EPA-GLA er en blanding af gode fedtsyrer for huden. Andre gode olier er Nutridan Strong og Udo’s Choice samt Sunt Liv olie (se www.suntliv.net eller www.nordicpower.net).

Kæmpenatlysolie indeholder som nævnt bl.a. den livsvigtige – essentielle – fedtsyre gammalinolensyre, der har en række vigtige virkninger i kroppen og blandt andet er vigtig for hudens trivsel.

Kæmpenatlysolien – på engelsk Evening Primrose oil – blev brugt at de nordamerikanske indianere som et helende middel, længe før den hvide mand kom derover. Det er først i nyere tid, at man har fundet ud af, at det er gammalinolensyren i kæmpenatlysolien, der har en række gode virkninger. I menneskekroppen dannes gammalinolensyre ud fra linolensyre, der findes i mange planteolier, men det er ikke alle personer, der danner nok GLA, bl.a. ved mangler i kosten, f.eks. zinkmangel, og forskellige sygdomme.

Følgende kan modvirke dannelsen af gammalinolensyre: For meget kolesterol For meget mættet fedt For meget industrielt forarbejdet olie (op til 90 pct. af den olie, forbrugerne får) Transfedtsyrer, der dannes, når fedstoffer gøres faste, f.eks. ved fremstilling af margarine N6 (omega-6) Olier, der har været opvarmet til stegetemperatur (undtagen olivenolie) Fritureolie Alkohol Alder Virusinfektioner, ofte som følge af dårlig ernæring Sukkersyge og tilstande før sukkersyge (10-20 pct. af befolkningen) Højt sukkerforbrug

Kort sagt moderne kost og livsstil.

Fiskeolie ved eksem

Fiskeolie er også en god hjælp ved eksem. Det er en god idé at kombinere fiskeolien (omega-3 fedtsyrer) med gammalinolensyre og hørfrøolie (omega-6 fedtsyrer), da det giver den bedste balance. Man kan købe hørfrøolie og natlysolie af god kvalitet som ”Livets Olie” i helsekostbutikker og nogle Matasforretninger. Man kan også forsøge sig med en afbalanceret sammensætning af olier i form af produkter som Udo's Choice eller olien Nutridan Strong citron, som er en planteolie med indhold af 40 pct. omega-3 fedtsyrer. Eller Sunt Liv olien (se www.suntliv.net eller www.nordicpower.net).

I stedet for fiskeolie kan man f.eks. et par dage om ugen spise fed fisk – sild, makrel, laks, ørred, der indeholder gode æggehvidestoffer og andre ting, der er gode for sundheden.

Kroppens indhold af fedt bliver ændret af de fedttyper, vi indtager. Det tager cirka 14 uger at få ændret forholdet mellem omega-3 og omega-6 til en god balance (cirka 1:4 eller bedre).

Man vil let kunne mærke det på huden, når virkningen slår igennem. Den bliver blød og sund af omega-3 og gammalinolensyre (GLA). Som det er, spiser danskerne 15-20 gange for meget af omega-6 af den type, som kommer fra majsolie (friture), solsikkekerneolie, sojaolie, vindruekerneolie, især i form af margarine, som det må rådes til helt at undgå.

Man bør stege i smør, kokosolie (kokosfedt) og olivenolie.

Tilskud mod eksem

Bioflavonoider, der bl.a. findes i grønt og frugt og er stærke antioxidanter, er gode til at holde eksem nede. Et ekstra tilskud af C-vitamin, fx Ester C eller Bio-C, AL-C, 500-750 mg en eller to gange dagligt er også godt. Også A- og E-vitamin er gode for huden. A-vitamin dannes ud fra beta-caroten, som f.eks. findes i gulerødder. Mineralet selen er også et vigtigt antioxidant, og langt de fleste mangler selen i deres kost. For eksempel 200 mikrogram organisk selen (selenomethionin). Zink er også vigtigt for huden, og man kan kombinere zink med selen i form af Bio-selen plus Zink. 2 tabl. om aftenen.

Zink har som nævnt meget stor betydning for huden, og mange med eksem mangler zink, der bla. har stor betydning for fedtsyreomsætningen i kroppen. En hjælp til at konstatere, om man mangler zink, er at prøve at lægge en zinktablet på tungen. Smager den ikke af noget særligt, mangler man zink. Smager den meget metallisk og ubehageligt, er der i reglen zink nok i kroppen. Når man tager zink, skal man også have et tilskud af kobber, så det er en god idé at tage en almindelig vitamin-mineraltablet om morgenen, og zinktabletter (30-50 mg) om aftenen, da de to mineraler konkurrerer om optagelse fra tarmene. Jernoptagelsen kan også hæmmes, men det er mest kvinder i frugtbare alder, der kan få problemer med jernmangel.

Sund kost ved eksem

Det er i det hele taget vigtigt med en sund og varieret kost, og det er bedst at undgå for meget fedt fra dyr (mættet fedt), da det kan øge den betændelsesagtige proces. Det er dog ok at bruge økologisk, kærnet smør, da det indeholder mange gode fedtsyrer.

Man skal helt undgå margarine, da den indeholder omega-6 fedtsyrer af en art, som forværrer inflammation, som er betændelsesagtige forandringer i kroppen. Der er også skadelige transfedtsyrer i margarine, selvom det nu er i mindre mængder. Der dannes flere transfedtsyrer, når man varmer margarine op til stegetemperatur.

Læs mere om inflammation.

D-vitamins indflydelse på huden

D-vitamin har også stor betydning for huden, hvor det naturlige D3-vitamin dannes, når der kommer sol på huden om sommeren. Det er kun i højsommeren, at solen står så højt, at man kan danne tilstrækkeligt D3-vitamin. Især om vinteren er det derfor nødvendigt at tage tilskud af D3-vitamin, mindst 60 mikrogram dagligt, gerne 100. Man kan købe D3-vitamin som f.eks. D-pearls på 20 mikrogram hos Matas og i helsekostforretninger, eller som tabl. Kolos, hvor 2 stk. indeholder næsten 60 mikrogram D3-vitamin. Man kan også få perler eller tabletter med 35 mikrogram D3.

D3-vitamin er det naturlige vitamin, og der er ikke set skader ved brug af dette, heller ikke over længere tid ved brug af op til 250 mikrogram dagligt (10.000 enheder).

Cremer og kosttilskud

En god creme ved navn Vilact indeholder colostrum, den første mælk fra køer efter kælvningen, som indeholder vigtige immunstoffer. Cremen indeholder også mandelolie, sheabutter, Aloe vera, bivoks og E-vitamin. Ingen æteriske olier, parfume eller parabener. Den er konserveret med phenoxyethanol og natrium benzoat. Vilact kan bruges mod børneeksem og anden eksem, psoriasis, forbrændinger, røde numser, sår og ar, forbrændinger efter strålebehandling, vitiligo mm. Købes i helsekostforretninger.

Et godt kosttilskud er naturmidlet InZema fra firmaet Bidro, som mange med børneksem har oplevet betydelig bedring ved at indtage. Fås hos Matas og i helsekostforretninger.

InZema indeholder tabletter med vild stedmoderblomst, morgenfrueblomst, citronmelisseblade, artiskokblade og blomster fra karryplante. Desuden kapsler med lakseolie, boragoolie, kæmpenatlysolie og E-vitamin. Fås også som creme.

Svovl er et vigtigt mineral for både huden og resten af kroppen. En fin kilde til svovl er MSM = methylsulfonylmethan, der er totalt uskadeligt. Svovl i organisk form fås iøvrigt fra kød, fisk, fjerkræ, æg (især blommen), fra grønsager, især fra løg, hvidløg og kålarter, f.eks. rosenkål, men fordamper under opvarmning. Svovl findes i alle kroppens celler og er blandt andet nødvendigt for bindevæv og ledfunktionen.

Man kan dog også få MSM fra firmaet Panacea Helse, tlf. 4827 7110, i pulver fra en helsekostforretning eller Matas (fra Naturdrogeriet), og fra Golden Health, tlf. 4052 4015.

Til børn vil det være godt at begynde med et halvt gram to gange dagligt før maden, og man kan så gå op til højst 2 gram to gange dagligt. Voksne starter med to gram to gange dagligt, evt. stigende til 5 gram to gange dagligt.

Svovl – MSM – har også stor betydning for tarmslimhinden, der ofte ved allergi er utæt. MSM kan hjælpe til at tætne slimhinden, hvorved megen allergi kan undgås, da der så ikke kan slippe småstumper af proteiner ind i kroppen, hvilket giver anledning til dannelse af antistoffer. Problemer med candidasvampe og for lavt blodsukker vil så også ofte kunne

undgås.

Aloe vera er også godt, både ind- og udvendigt. Kan købes i butikker samt hos mange forhandlere landet over (FLP).

Noni-juice indeholder vigtige stoffer, som er gode for immunsystemet og sundheden i det hele taget. Kan købes i butikker og fra private forhandlere af Tahitian Noni Juice. Der er rapporter om, at Noni juice har kunnet kurere den type kronisk eksem, hvor der kommer blæredannelse, revner og tør hud på hænder og fødder.

Et godt middel til udvortes brug mod eksem er Dr. Hernes Vitamincreme, der er en norsk læges opfindelse. Den findes som dagcreme og som natcreme (der indeholder lidt tjære). Cremerne indeholder kun naturlige stoffer (A- og E-vitamin, carbamid og vaseline) og ikke hormoner af nogen art (kontrolleret af Miljøstyrelsen) og ikke konserveringsmidler. Dr. Hernes vitamincremer kan bruges lige så længe, man har brug for det.

Et andet godt middel, der er udviklet efter den berømte Edgar Cayces opskrift, er Dalens Olie, der ikke indeholder parfume eller tilsætningsstoffer, men kun jordnøddeolie, olivenolie, rosenvand og lanolin. Denne olie kan hjælpe på alle slags eksemer og psoriasis.

Cremen Zona Extra indeholder fiske-klække enzymer (zonase), som kan fjerne døde, beskadigede eller misdannede hudceller uden at skade resten af huden. Det styrker hudens fornyelse og opheling af skadet hud. Huden plejes og blødgøres.

En meget speciel behandling af eksem og psoriasis består i at tage et bad på en klinik, hvor der i vandet er en masse små fisk ved navn Garra Rufa eller ”doktorfisken”. De små fisk spiser skællene (den døde hud) og afgiver samtidig et enzymholdigt sekret, der virker helende på huden. Fiskene overfører ikke smitte, og det gør ikke ondt under behandlingen eller efter.

I Danmark findes GarraRufaCenter, www.bioclinic.dk.

Allergi overfor cremer

Mange med eksem bliver allergiske overfor parabener, der ofte bliver brugt som konserveringsmidler i cremer og salver. Man skal altid vælge naturlige cremer uden parabener, f.eks. Mellissas cremer.

Binyrebarkhormon, der er det almindeligste lægemid­del i cremer mod eksem, har en med tiden ødelæggende virkning på huden, der bliver tynd og sårbar, især på hænder og tynd hud (ansigt). Denne virkning er mindst udtalt ved brug af hydrokortison. Man må derfor kun bruge midler med binyrebarkhormon i nogle få uger, især når det drejer sig om binyrebarkhormoner med fluortilsætning, men de kan også virke lige så godt som behandling med hydrokortison i længere tid (BMJ 2002; 324: 769-71).

Ved svære tilfælde af eksem kan man, efter påsmøring af en vandbaseret fugtighedscreme eller hydrocortison creme (ikke salve) dække området med bomuldsklude, vædet i kogt vand. Man kan fastholde dem med f.eks. elastiske bandager. Gentages tre gange dagligt. Denne behandling klarer normalt eksemet op i løbet af 3-4 dage. (Kilde: Brit Med Journal Vol 324 8 june 2002: 1374-79).

Psyke og kontakteksem

Stress kan forværre eksem. Det er derfor godt at lære afspænding, f.eks. på kursus eller hos en afspændingspædagog. Stressnedsættende teknikker, som f.eks. en god planlægning og ikke at påtage sig for meget på en gang, er gode at kende. Føler du dig stresset, så træk vejret dybt tre gange og smil. Vær, hvor du er, med din fulde opmærksomhed. Lad være med at ærgre dig over ting, du ikke kan lave om på, og lad være med at bekymre dig.

Lær f.eks. at meditere, yoga eller autogen træning. Aftenskolerne har ofte undervisning i nogle af disse ting.

I denne oversigt er kontakteksem ikke nævnt. Det er eksem, der fremkommer, hvis man berører noget, man er allergisk overfor. F.eks. nikkel, forskellige cremer og kemiske stoffer. Man kan her have gavn af en allergidagbog, der skrives i hver gang, eksemet fremkommer eller forværres, og så skal man skrive ned, hvad man har været i kontakt med.

Ved kontakteksem kan man ikke regne med, at behandling hjælper, før man har fjernet eller nedsat kontakten med det, man ikke kan tåle.

Der kommer ikke sjældent oven i eksem, hvor huden er skadet og dens modstandskraft nedsat, eller har betændelse med en række forskellige bakterier. Er der ikke feber og påvirkning af den almene tilstand, er det bedst at undgå antibiotika, der også udrydder de gode bakterier, som er nødvendige for hudens trivsel, tarmenes bakterieflora og for immunforsvaret.

En række plantestoffer virker bakteriedræbende og hæmmende. Især ekstrakt af olivenblade (f.eks. OliVir, 2 tabl. 3 gange dagligt), hvidløg (fx Kwai. Garcin, Kyolic) og hyperikum (f.eks. Calmigen, Esbericum, Velzina, Hyperiforce m.fl.).

Almindelige regler ved eksem:

* Brug lunkent vand i bad og bruser. Meget varmt vand irriterer.

* Brug helst flydende sæbe med lavt pH. Undgå almindelig sæbe. Brug evt. olivenoliesæbe eller olivenolie-bodyshampoo.

* Undgå for høje temperaturer og arbejde eller anstrengelser, hvor du kommer til at svede.

* Motion er dog godt for eksem og andre hudsygdomme. Tag et lunkent bad bagefter for at skylle sveden væk.

* Brug naturkosmetik (økologisk kosmetik). Undgå alt andet.

* Undgå fedtende salver, som forhindrer huden i at ånde.

* Brug bomuld og andre naturfibre inderst mod kroppen, undtagen uld, som bør undgås.

* Undgå at bruge håndkøbsmidler med benzokain eller antibiotika.

* Ved betændelse i eksemet brug Tea Tree Oil (Australian Bodycare).

* Undgå lanolinholdige hudmidler.

* Kolde, fugtige kompresser (kogt vand, kamillete, evt mælk, hvis der ikke er mælkeallergi) lindrer kløen.

* Silke er godt til nattøj og sengetøj, det virker lindrende mod kløen.

Homøopati ved allergi og eksem

Ved alle typer egentlig allergi kan man forsøge med et homøopatisk præparat ved navn SensiStop. Man skal skylle mund med det dagligt i en periode, eller dryppe det i munden, og det har hjulpet mange af med deres allergi, bl.a. nikkelallergi. Fås i helsekostforretninger.

Det kan bruges til både børn og voksne, men man skal, hvis man samtidig har høfeber, ikke starte under sæsonen.

Et andet middel, Oralmat, er har oprindelse i Australien og er baseret på australsk rajgræs, har ved undersøgelser vist sig at være forbavsende virksomt mod alle typer allergiske lidelser, også eksem. Det er dråber, der skal indtages gennem munden og virker gennem mundslimhinden. Det kan købes i Matasbutikker og helsekostforretninger.

Metalallergi øger tendensen til anden allergi ganske betydeligt, også til eksemlidelser. Nikkel er den hyppigste årsag til metalallergi, men der er også mange med overfølsomhed for kviksølv. Derefter kommer bly, guld, palladium og cadmium. Man kan undersøge for metalallergi ved hjælp af en MELISA-test (se evt. www.melisa.org).

29-5-2010

Forrige artikelBedre at motionere i naturen

Næste artikelKernesunde nødder fra naturen