Nyheder

Elbiler: Hvor bliver Danmark af?

27. juni 2016

Vi har mange lande at se op til, når det kommer til salget af elbiler. Især Norge og Holland løber forrest med faklen på det punkt – begge lande foreslår forbud mod salg af benzin- og dieselbiler inden for nærmeste fremtid. Her halter Danmark bagefter, og salget af elbiler er gået helt i stå efter nye regler om afgifter.

Norge har verdensrekord i salget af elbiler. Her er cirka hver tredje solgte bil en elbil, og både Norge og Holland har planer om 100 procent nuludslipsbiler – det vil sige biler, der ikke bruger benzin og diesel men i stedet kører på el, brint eller biobrændsel. Også lande som Tyskland og Kina har sat ekstra fokus på at øge salget af elbiler. Alt sammen bliver hjulpet på vej af staten gennem afgiftspolitikken og tilskud. Det skriver Politikken.dk.

 

En verden med elbiler

Norge og Holland ser ud til at have samme høje ambitioner – nemlig at aflaste naturen og klimaet ved kun at sælge nulspildsbiler.

I Norge foreslår Arbejderpartiet, som kan sammenlignes med vores Socialdemokratiet, at alt nysalg af biler skal være lav- og nulspildsbiler i 2025. Fra 2030 skal det være udelukkende nulspildsbiler.

I Holland ligger salget af elbiler på knap 10 procent i hele salget af nye biler. Her har Underhuset vedtaget et forslag om at forhindre salg af benzin- og dieselbiler fra 2025 og fremefter. Overhuset har dog ikke behandlet forslaget endnu.

I Tyskland skal der ikke betales ejerafgifer, og derudover vil de give et tilskud på 30.000 kroner som belønning ved køb af elbil.

Kina arbejder på at indføre elbilskvoter, så de skal sælge og importere en vis antal elbiler. For dem kan det være en løsning på udfordringen med luftforurening i byerne.

 

Et højere niveau

Elbiler er et godt sted at starte, hvis man vil have gang i den grønne omstilling. Men der er selvfølgelig også andre tiltag, der er oplagte.

I Norge arbejder de også på at få alle jernbaner og færger op at køre på el. Ved indrigsflyvninger er håbet at få det til at køre på biobrændsel, og derudover er planen også at få nulspilds-busser og -lastbiler i landet.

I Indien er de meget optimistiske og tror på 100 procent brug af elbiler i 2030. Her overvejer de, at give elbiler uden udbetaling men med afdragelse gennem besparelserne, som ellers ville være brugt på benzin og diesel.

 

Og så er der Danmark

I Danmark er det hele gået lidt i stå. Efter beslutningen med gradvist at indføre afgifter på elbiler – modsat de andre nævnte lande – så er salget af elbiler gået i stå i Danmark. Mens der i 2015 blev solgt godt 12 biler om dagen i gennemsnit, så er der i 2016 kun solgt godt én bil i gennemsnit om dagen i første kvartal. Det kan dog være påvirket af, at salget af elbiler steg, da nyheden om højere afgifter kom.

 

Kilde: Politikken

Forrige artikelFerie: Få kroppen gennem sommerstrabadser

Næste artikelDårlig og billig mad til Danmark

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.