Liv

En bæredygtig plet på jorden

6. juli 2015

Bæredygtighed handler bl.a. om, at bruge ting i dit nærområde og skåne verdens ressourcer, så der opstår bedre balance mellem udbytte og beskyttelse. Bæredygtighed er at være gode forvaltere, der ikke bare nedbryder livsgrundlaget for mennesker, dyr og planter nu og fremadrettet.

For rigtig mange er det bare et fint ord, men bæredygtighed er noget vi alle kan praktisere – faktisk kan du med fordel starte på din egen lille plet.

Der er mange muligheder for at bruge og dyrke sin have bæredygtigt, derfor er det også en rigtig god idé at lægge en plan og se udviklingen som en løbende proces, og samtidig huske glæden ved at sanse, se, lugte, føle, høre og lytte til hvad, der sker. Haven må gerne være en afstressende oase – også selvom den er giftfri og økologisk.

En af de vigtigste ting i forbindelse med miljøet er netop at undgå gift, der kan komme i maden eller trænge ned i grundvandet.

Vi startede vores have op for 14 år siden. Der var meget græs og lidt andre ting, så vi læste hyldemeter om giftfrie og økologiske haver. Det vigtigste er at have en plan, hvor du gør tingene i dit tempo, så du synes, det også er spændende og sjovt.

Indbyggede fordele i den giftfri have

Vi lavede en stor grøntsagshave, plantede 18 frugttræer og en masse frugtbuske, og bede med stauder, der efterhånden er sammensat sådan, at de blomstrer hele året. Der er i hele vækstsæsonen mulighed for at lave en buket i stedet for at købe blomster, der er transporteret langvejs fra. Træer, buske og stauder binder en masse CO2 og er nemme at passe.

Da vi plantede vores træer, havde vi en biavler i nærheden af, hvor vi bor. Da vi opdagede, at hans bier var væk, begyndte vi med vores egne. At der er bier til stede, giver meget større bestøvning og formering.

Den giftfrie have giver også mulighed for lidt mere havefitness. Og hvis du sparer miljøet for alt for meget maskineri, kan din rugbrødsmotor få meget mere bevægelse – til glæde for blodomløb og helbred.

Det er billigere at dyrke giftfrit. Sprøjtemidler er dyre, og er du tidligt ude med hakkejern og knofedt, kan du effektivt få ukrudtet væk, selv om det tager lidt længere tid. Måske du samtidig kan spare lidt på din købefitness?

Bæredygtighed kan gøres lidt mere bekvemt ved at benytte krukker til både dekoration og nyttefunktion. Krydderurter i krukker er langt bedre end at købe nye hele tiden fra gartnerier og fjerne egne. Vi har masser af purløg, salvie, løvstikke, merian, kinesisk hvidløgsblade, hjertensfryd, peberrod, bronzefennikel, karryurt, rosmarin, flere slags persille og estragon. Står de et lunt sted, er det kun rosmarin, estragon og karryurt, der kommer ind om vinteren. Resten står ude og skyder tidligt om foråret.

Højbede er bæredygtige venner

I dag kan man få mange løsninger til højbede. Færdige sæt, eller dele, hvor man kan lave sine egne løsninger. Man kan også få træ tilskåret fra danske savværker, f.eks. Aggersvold skov og savværk. www.aggersvoldsav.dk. Ønsker du egetræs-sveller, så prøv www.sawmill.dk

Træ og jord har aldrig været en god kombination, men jo mere tørt træet er, jo længere holder det. Jeg har selv set og prøvet at lægge plastik, der må bruges til fødevarer på indersiden af højbedet, og så holder det længere. Det er også værd at vælge f.eks. en grundbehandling af træet.

Træ af sorten robinie holder mellem 18 til 30 år (Mellemeuropæisk akacia-sort). Eg 10 til 15 år og lærk 8 til 10 år ved jordkontakt. Der findes også andre FSC-mærkede hårde træsorter.

Der er mange fordele ved højbede, bl.a. er jordtemperaturen højere, de er nemmere at holde og giver et større udbytte.

Tænk alternativt

Marksten er også gode til at lave højbede, terrænkanter eller kanter med. De er næsten uforgængelige, og du kan ofte få dem ved at snakke med en landmand eller købe dem i en grusgrav. I mange år har jeg lagt dem om, hvis der kom ukrudt eller kvikgræs under dem. Det kan blive til meget arbejde at lægge dem om to gange om året. Nu har jeg en anden strategi, der virker 100 procent. Jeg bruger en ukrudtsbrænder på ydersiden af stenkanten flere gang om året efter væksts-sæsonen, og det virker. I mange år har jeg ikke lagt kanter, stensætninger eller højbede om. Ukrudtsbrænderen skal bruges med forsigtighed og omtanke, da man arbejder med ild.

Kompost i stedet for gødning

Kompost er meget vigtig i en bæredygtig have.

Vi har høns, der får alle friske rester af mad, og giver æg og dyregødning til kompost. Samtidig løber de rundt og tager skadedyr. Og så har vi en kompostbeholder, der bruges til alt det, som hønsene ikke skal have, typisk gamle madrester eller skræller. Til blade, toppe og græs og afklip har vi en åben kompost. Vi sparer turen til genbrugspladsen, lægger det under store buske eller træer, hvor det fungerer som gode skjulesteder for pindsvin mm. Næste sommer kan man rive de øverste grene væk til videre kompostering, og under det er der en fin nedbrudt kompost.

Hvis du har store grene og stammer, kan du fint bruge dem til bålhygge i haven.

Tips: Aske af rent træ er rigtig godt i kompost. Det er fuldt af mineraler, men bliver blandet, når komposten omsættes. Det er for kraftigt at bruge rent til levende planter

Ukrudt som kvikgræs, skvadderkål eller andre ting, der ikke forsvinder i komposten, kan du lægge et stykke mørkt plastik eller presenning over, så rødderne brænder sammen.

Indtil din egen kompostmængde er oppe, kan du få kompost på din lokale genbrugsstation.

Vælg FSC-mærket

FSC-mærket er forbrugerens sikkerhed for ansvarlig skovdrift. Det er derfor nødvendigt at kunne følge træet fra skoven til det færdige produkt – uanset hvor mange led, der er imellem skoven og det sted, hvor det bliver solgt. Dette kræver certificering. Man kan også få havemøbler, som er mærket med FSC, hvis man vil være bæredygtig.

Have & Landskabsrådet har udgivet et hæfte om »Miljøvenlig brug af træ i have og landskab«. Der er information om træarter, nedbrydning af træ, anbefalede anvendelser, konstruktioner, savværker mm. Pt. kan den kun lånes på biblioteket.

Mineraler fra tang

Bor du i nærheden af stranden, kan du tage tang med hjem i en pose eller spand efter en gåtur. Skyl det fri for salt og tilsæt tangen til din kompost.

Tang indeholder op til 60 spændende mineraler og spormineraler, som så bringes videre gennem komposten til planterne.

Havalger og tang kan også købes i helsekostbutikker som pulver og som kosttilskud i kapsler.

Savsmuld i surbedet

Når jeg skærer brænde, kommer der en del savsmuld, som jeg bruger i et bed, hvor jeg har blåbær og tyttebær.

Jeg startede bedet op med spagnum, men vedligeholder det for surhedsgraden med træsavsmuld. Det giver så flere blåbær, tranebær og tyttebær.

Genbrug er billigt

Lyst til flere tips om at genbruge, så dine afgrøder bliver billigere? Find artiklen ‘Genbrug i køkkenhaven’ på Naturli.dk.

Naturens egen urtetegødning

Brændenælde vælger gerne at gro et næringsholdigt sted.

Høster du den med lang ærmer og handsker og overhælder den med vand, får du en næringsrig naturgødning. Suppen skal stå i 2 uger. Den lugter gæret, men er effektivt.

Fortynd en en del med ni dele vand – så du har en liter i vandkanden.

Det bedste vand at vande med er regnvand, og det er nemt og billigt at samle op fra tagrendens nedløbsrør i beholdere. Så kommer regnvandet også ud på jorden og kan blive til rent grundvand fremfor at løbe i afløbet.

Tips til økologiske metoder

Hos foreningen Praktisk Økologi, kan du hente gode tips om giftfri dyrkning og økologi, find den på oekologi.dk.

Er du interesseret i, hvor meget mere biodynamiske metoder skaber humus og holder på kulstofindholdet, så se Biodynamisk Landsforenings hjemmeside på biodynamisk.dk.

Bæredygtig økonomi

Udover at pleje din egen lille bæredygtige plet, kan du støtte en mere bæredygtig udvikling verden over – og samtidig få en god økonomi ud af det.

Der findes både banker og andelskasser, der formidler bæredygtige og økologiske lån til solceller, miljøopvarmning, miljøbiler og meget andet.

Du kan låne billigt med sikkerhed, hvilket er med til at sikre, at nogle af de gode ideer faktisk bliver til noget. Samtidig sikrer du at din opsparing arbejder for et bæredygtigt projekt.

JAK (Jord-Arbejde-Kapital) er en Landsforening, der har arbejdet for bæredygtig økonomi siden 1931.

Vi bruger den og er yderst tilfredse med en andelskasse, hvor kundernes behov og bæredygtighed er i centrum.

 

Forrige artikelTerapi er bedst mod søvnproblemer

Næste artikelSigne Wenneberg: “Dyrker ny nordisk nøjsomhed”