Nyheder

En dag i plastikkens tegn

Foto: Adobe Stock
17. september 2021

World Cleanup Day er et globalt fænomen i plastikkens tegn, hvor mennesker samles og indsamler plastikaffald fra naturen. Den store begivenhed finder sted igen i år lørdag 18 september.

Hvis du er i tvivl om, hvad weekenden skal bruges på, så kan du overveje, om familien og dig selv skal bruge en dag i plastikkens tegn og deltage i World Cleanup Day. Dagen er et tilbagevendende årligt fænomen, som sidste år omhandlede 166 lande og 11 millioner mennesker. Omkring 15.000 af dem var danske, og de samlede mere end 25 tons plastikaffald fra naturen.

I år finder begivenheden sted lørdag 18 september. Bag World Cleanup Day herhjemme står organisationen Plastic Change, som opfordrer alle til at komme ud og hjælpe med indsamlingen af skrald. Når posen eller sækken er fyldt, kan man aflevere den på udvalgte indsamlingssteder, som er organiseret af Plastic Change. Her vil de registrere og kategorisere affaldet for at skabe gennemsigtighed om, hvilken type plastik der overvejende ender i naturen, og hvilke producenter affaldet stammer fra. Håbet med dette initiativ, som kaldes Producent Tjek, er at opfordre virksomhederne bag plastikaffaldet til at gentænke deres emballage.

– Vi vil gerne have så mange som muligt ud og rydde op i den danske natur, men det handler ikke længere kun om affaldsoprydninger. Producent Tjek tilgangen er civilsamfundets bedste bud på at rykke ansvaret for forurenende indpakning og emballage over på producenterne. Formålet er ikke at udskamme nogen men at få producenterne til at lave bedre emballager, der ikke ender i natur og hav, siger Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change.

Et af disse Producent Tjek finder sted på Gammel Strand i København, mens der rundt om i Danmark vil være en række andre afleveringssteder organiseret af frivillige.

En pose bliver til mange ton

Man kan også aflevere sin plastik hos Letz Sushi, som kvitterer med gavekort til restauranten, uanset om man afleverer affaldet hos dem eller på Gammel Strand. Man kan få mellem 50 og 100 kroner i gavekort for sin plastik alt efter, hvor meget man afleverer. Så er der da lagt i kakkelovnen til en hyggelig lørdag aften!

Initiativet med at fjerne plastik fra naturen handler naturligvis om at beskytte miljøet mod plastikkens skadelige effekter. Plastik nedbrydes utroligt langsomt og indeholder stoffer, som vi helst ikke vil have i hverken havene eller skovene. Og selv en lille indsats kan gøre en forskel. Hvis bare fem procent af danskerne fjerner én plastikpose fra naturen, betyder det, at der vil være næsten 6 tons mindre plastikaffald i det fri.

Du kan finde ud af, hvor der i dit nærmiljø er arrangeret indsamlinger, ved at søge på begivenheder på Facebook og skrive “World Cleanup Day”, eller du kan tage familien i hånden og gå i gang af dig selv. Naturen vil takke dig for det.

Forrige artikelMedicin må ikke smides i skraldespanden

Næste artikelHibiscussalat