Naturligvis spiller genetik ind i vores hår og huds udseende. Men de udsving, der opleves i livet, svinger hår og hud også med på.
Her kigger vi på hår, men naturligvis også den hud, håret sidder fast i: hovedbunden.
Nogle oplever i forbindelse med graviditeten, hvordan håret bliver påvirket af livsomstændigheder: pludselig får de krøller eller omvendt – det krøllede hår bliver glat. Andre beskriver, hvordan de oplever at blive gråhårede på en nat af bekymring eller forskrækkelse. Vores hår fortæller meget om vores livssituation.
Livløst hår, der har mistet sin glans, tørt hår, der knækker, bare man ryster på hovedet – eller spalter hele vejen op. En helt ustyrlig hovedbund, der bliver tør og kløende, og så alle mulige grader af hårtab. Der er mange mulige hårproblemer, for håret afspejler også vores sundhedsniveau – f.eks. kan man lave målinger på mineralniveauet i kroppen via hårstrå.
Den ekstra vinkel er, at vi i jagten på hårpleje også gerne skulle have produkter, der er sunde for krop og miljø, når det overskydende skylles ud.
For alvor gik det op for mig, hvor meget hår og hovedbund fylder for mange af os, da jeg fulgte Leonida Kipp fra Phyto’s hovedbundsscanninger. Samtalerne og glæden, når hår og hovedbund igen var i trivsel, var store. Og jeg kan anbefale en snak med Phytos konsulenter, hvis urteshampooer, sera og ampuller kan gøre en stor forskel, hvis du lider af hårtab i svær grad.
Hårets skønhed afhænger af hovedbundens trivsel, hvor det gror og får sin næring fra. Så du kan komme nok så mange hårkure eller plejeprodukter i længderne uden virkning, hvis stress, kost, hormoner, genetik, kalk i vandet og/eller brug af belastende hårprodukter præger dig.
Det allervigtigste er oftest, hvad vi kan gøre indefra, når huden er belastet. Men lige netop, når det handler om hår og hovedbund, er det vigtig at starte udefra for at sikre, at der ikke ligger en hinde af affaldsstoffer og rester fra især silikone fra hårprodukter på hovedbunden. Det har hårstråene med tiden sværere og sværere ved at trænge ud igennem og en del knækker også ved det. Derfor oplever flere, at de ved første rens af hovedbunden virker til at tabe flere hår. I virkeligheden var de hår allerede knækkede, døde og sad bare fast i denne skorpe.
Som med al anden rengøring og hudpleje er det med at finde en balance. Mange med lidt uren hud vil bare gerne gøre det godt og rigtig grundigt – og renser derfor deres hud for meget. Det udtørrer huden og skaber en yderligere ubalance pga. manglende naturligt fedtstof og beskyttelse, så huden går i gang med at producere ekstra. Og så har vi balladen.
Nøjagtigt det samme gælder for hårbunden og håret. Vaskes hovedbunden for hyppigt, vænnes den til det, og man oplever nærmest, at det fedter fra dag til dag, og man kan slet ikke holde det ud, hvis man ikke vasker. Der skal lige lidt tålmodighed til. Håret har bedst af kun at blive vasket hver tredje dag for at holde sin egen balance.
Der findes også non-poo folk, som slet ikke vasker, men med børster fordeler den naturlige olie ud i håret. De fleste har dog brug for at få vasket snavs og affaldsstoffer af hårbund og hårstrå. Så det handler om at finde en shampoo, der passer til ens hår og tilstand – og skifte ind i mellem, så det ikke altid er de samme ingredienser, huden præsenteres for.
Måske har du fint, tyndt englehår eller tykt, stridt hår, proptrækker-krøller eller noget helt syttende. Der er ikke rigtigt eller forkert hår. Det fine hår skal ikke trylles om til tykt, det skal bare ikke have tunge plejeprodukter.
Faktisk kan en tommelfingerregel være – udover om der står til fint hår på flasken – at shampooen gerne må være tyndtflydende og evt. gennemsigtig. Undlad balsam hver gang. YAZ’s Persian Mud, der er multianvendelig til hudpleje også, er god at blande med Bye Bye Dry shampooen til en plejende hårkur, men kan også blandes i den shampoo, du allerede bruger.
Det er altså spøjst. Man kan opleve folk, der får skæl i løbet af få timer, hvis de lige er under stress og pres, og hos dem vil det også ofte fortage sig af sig selv. Dryssende skæl kan afhjælpes ved brug af skælshampoo, men er der tale om større flager, måske fedtede, skal det lige undersøges nærmere, om der er tale om svamp eller bare et fedtet lag.
Uanset hvad, har håret og hovedbund godt af sol, luft og ilt. Så det er en af årsagerne til, at færre har skæl om sommeren. Fedtet hovedbund med skæl elsker brændenælde-shampoo. MacUrth er enkel og effektiv, men flere andre med brændenælde er værd at kigge efter.
Hair Clean Tea Tree Oil shampoo fra Australian Bodycare er særligt god ved skæl, kløe og irritation.
Generelt har olieret hår glæde af urter som citrus, rosmarin, kamille og brændenælde, som er blidt affedtende. I i+m Glanz Shampoo er der både citron og kamille, som også giver glans.
Hvis man f.eks. vælger at køre en kur med mærket Phyto, er det en god idé ikke at bruge andre hårprodukter, mens kuren står på og heller ikke balsam.
Starten vil altid indeholde PhytoPolléine-serum, som smøres i hovedbunden en gang om ugen, sidder i 20 min., for derefter at vaskes ud med PhytoCyane-shampoo. Den bruger man derefter til at vaske med, helst kun hver tredje dag, med mindre man dyrker sport eller bare ikke kan leve uden.
Ved meget hårtab suppleres efter en måned med rense-serum med PhytoCyane-ampuller, der ikke fedter og derfor kan kommes i hovedbunden om aftenen, inden man sover. Der er flere shampooer, man kan skifte mellem, men behovet er meget individuelt, og derfor kan en hovedbundsscanning anbefales. Det koster ikke noget og spørg evt. i din nærmeste helsekost, om de får besøg af Phyto.
I områder med meget kalk i vandet oplever flere, at de får tør kløende hovedbund. For mange kan en shampoo til tør hovedbund genskabe balancen. Andre kan supplere med tyndtflydende, ikke fedtende lotions til hovedbunden med f.eks. neem eller rosmarin som i Dr. Hauschka og Weleda. De har også olier, der kan smøres i hovedbunden og håret som kur.
Ved en hovedbund med flager og måske endda tendens til sår, har mange glæde af Bidros shampoo, gerne sammen med Bidros gel, der både kan bruges i hovedbunden og på kroppen. Gelen smøres i hovedbunden først, hvor man lader den sidde i ca. to minutter, hvorefter man vasker den ud med Bidros shampoo. Man kan ved særlige behov bruge gelen som en maske i hovedbunden, hvor man kommer et tykt lag på og lader det virke i ca. 20 minutter, og så vasker håret. Det er især indholdet af tre sorter af pil, der er aktive, men indeholder også aloe vera og macadamia og er derfor også velegnet til sart hud og hovedbund.
Her er vi i den ende, hvor almindelig shampoo, balsam og kur ikke binder fast. Her, hvor hårets egen keratin mangler, da er det bl.a. Phytos keratin-shampoo, der kan hjælpe med at genskabe hårets struktur og en af de få, der virker på hårstrå. Men til almindeligt, sundt hår er den alt for tung.
Avalons Biotin Shampoo kan alle have glæde af i perioder. Biotin kaldes også B8 eller H-vitamin og findes både i shampoo og kosttilskud til hår, der trænger.
Mange nøjes med shampoo for at vaske håret rent og børster så deres egne olier ud i håret, hvilket kan fungere fint.
Efter vask er hårstrået mere åbent, og hvis man vil lukke og skåne det plus give mere glans, er en balsam en god måde. Det er også her, man normalt støder på flere silikonestoffer, og det vil vi helst undgå, da det kan lægge sig uhensigtsmæssigt på hovedbunden.
I Trilogy Advanced Natural Haircare har det New Zealandske økomærke keracyn i, som er fra artiskokker, og giver glans og beskytter det ydre lag af håret pga. dets proteiner og antioxidanter. Også godt, hvis håret kruser.
Rasul er blevet populært hos nogle til den daglige vask. Rasul er sæbejord, oftest fra Vestafrika. Sæbe, som man fandt i gamle, gamle dage – mange bruger rasul til alt: vask af hår og hud, ansigtsmasker osv. Det er biologisk meget nemt nedbrydeligt for naturen.
Samtidig ser vi mange, der bruger sæbebarer til hårvask. Det fungerer især til kort hår og er igen biologisk let nedbrydeligt.
Frisører siger, at de på nogle kan se på hovedbund og hår, at det kan mangle næring, og det er jo helt op til en selv, hvad man trives med og føler sig godt tilpas med. Et tip fra en kunde var at blande en tredjedel rasul, med en tredjedel æblecidereddike og en tredjedel vand. Rør og vask håret i det, hvilket giver ekstra skinnende hår og er godt for hovedbundens ph.
For andre, inklusive mig selv, skal der noget mere til.
Say what? Ja, vi hører ioniserende meget i øjeblikket. I vand, i børster til scrub og også som hårbørster. Disse børster er utroligt gode ved statisk og flyvsk hår.
De evner at lukke hårstråene, så de er mere beskyttede, men gør også, at håret ikke tørrer så hurtigt ud. Samtidigt masserer børsten hovedbunden og stimulerer blodcirkulationen, som så igen hjælper med at tilføre næring til hårstråene. Børsterne er lavet af bæredygtig bambus. Olivia Garden bambus ion-børste har hår af nylon, der er biologisk nedbrydeligt, mens kobber skaber den ioniserende effekt.
Det er en certificering frisørsaloner kan få, hvis de følger Grøn Salons anvisninger. De har en virkelig god hjemmeside, hvor man kan orientere sig om ingredienser og krav til saloner.
Samtidig er der flere og flere saloner, der ikke er grøn-salon-certificerede, men hvor alle produkter er at finde på Grøn Salons godkendte produktlister – igen fordi flere bliver opmærksomme på, at man kan finde masser af grønne mærker i dag, der kan performe, så de professionelle er tilfredse med effekt og udseende.
Det gælder også frisørernes egen sundhed. De står jo hele tiden og har hænderne i produkterne Ærgerligt er det jo, hvis man er nødt til at stoppe i sit drømmejob, fordi man ikke tåler produkterne.
Som nævnt er det vigtigt først at sikre sig, at hovedbunden kan ånde, og at der kan komme næring til hårfolliklerne. Særligt B-vitaminer, silicium og zink er vigtige for hårets sundhed. Det samme er kobber.
New Nordic har Hair Volume som er sammensat til formålet,. Den indeholder også æbleekstrakt, der har effekt mod hårtab. På samme vis er Silica Extra med B-vitaminer, silicium fra agerpadderokke, zink og A-vitamin.
B-vitaminer er vigtige både i forhold til hårtab og glans, men mangel kan også vise sig ved skældannelse. Mat og fedtet hår kan være tegn på B2-mangel, ligesom B5-mangel kan være medvirkende årsag til hårtab. Uanset hvad er det vigtigt at tage alle B-vitaminer i en samlet udgave, da de hjælper optagelsen af hinanden.
I kosten finder du B-vitaminer i mange fødevarer – ikke mindst bælgfrugter og fuldkornsprodukter, grøntsager og havtorn. Hirse er særdeles godt for håret. Mangel på B-vitaminer kan skyldes for stort sukkerforbrug, stort alkoholforbrug, stress mm.
Gode olier til hårbundenRiscinusolie, Nigellafrø-olie fra Natur-drogeriet og olier med rosmarin eller neem er særligt gode til hovedbunden. Arganolie er en af de eneste olier, der kan bruges som hårolie i længder uden at fedte, og det giver smuk glans. Badger har hårolier både med argan, men også med havtorn og jojoba som er både plejende og velduftende. Altid bedst at komme i fugtig hår for det smukkeste resultat. |
Forrige artikel3 hurtige ‘gør-det-selv’ der skåner dig og vores jord
Næste artikelC-vitamin i store doser kan måske bremse leukæmi