Mad

En god suppefond

29. januar 2015

Dette er bare et bud på en god, velsmagende fond – alle variationer er mulige, når man leger med at lave suppefond.

Du skal bruge:

1 løg med skal

2 løg uden skal i kvarter

4 stængler bladselleri i stykker

3 gulerødder i tykke skiver

1 stor porre i grove skiver

1 persillerod

1 pastinak

2 kviste timian

1 kvist salvie

5 laurbærblade

1 persillerodstop

1 l vand

½ tsk salt

Sådan gør du:

Alle ingredienserne kommes i en gryde sammen med vandet. Bringes langsomt i kog og simrer nogle timer. Fonden må gerne trække under nedkølingen, og evt. til den skal bruges i suppe, sauce eller anden sammenhæng. Inden brug sies fonden gennem en sigte, den sidste væske presses ud med en træske. Kan også sies i et viskestykke, og den sidste væske vrides ud. Opbevares i køleskab og kan holde sig 3-4 dage eller fryses i mindre portioner efter behov.

Persille koges aldrig med i suppen, da der kan udvikles botulisme (pølseforgiftningsbakterier). Derfor bruges persille altid som drys, når suppen står på bordet.

Hvidløg bruges i de fleste supper, da det både giver en god stærk smag og samtidig er meget styrkende for immunsystemet. Hvidløg har også mange andre gode egenskaber. Hvidløg kan selvfølgelig udelades.

 

Forrige artikelLidt kan gøre meget for hjertesundheden

Næste artikelKan jernmangel føre til ADHD?