1 løg med skal
2 løg uden skal i kvarter
4 stængler bladselleri i stykker
3 gulerødder i tykke skiver
1 stor porre i grove skiver
1 persillerod
1 pastinak
2 kviste timian
1 kvist salvie
5 laurbærblade
1 persillerodstop
1 l vand
½ tsk salt
Alle ingredienserne kommes i en gryde sammen med vandet. Bringes langsomt i kog og simrer nogle timer. Fonden må gerne trække under nedkølingen, og evt. til den skal bruges i suppe, sauce eller anden sammenhæng. Inden brug sies fonden gennem en sigte, den sidste væske presses ud med en træske. Kan også sies i et viskestykke, og den sidste væske vrides ud. Opbevares i køleskab og kan holde sig 3-4 dage eller fryses i mindre portioner efter behov.
Persille koges aldrig med i suppen, da der kan udvikles botulisme (pølseforgiftningsbakterier). Derfor bruges persille altid som drys, når suppen står på bordet.
Hvidløg bruges i de fleste supper, da det både giver en god stærk smag og samtidig er meget styrkende for immunsystemet. Hvidløg har også mange andre gode egenskaber. Hvidløg kan selvfølgelig udelades.