Krop

En hurtig guide mod gigten

Foto: Scanpix/Iris
20. august 2018

Ømme led, der svulmer op og gør selv den mindste bevægelse besværlig. Der er ikke meget sjovt at sige om gigt, men det er godt at holde sig i gang, så vi har fundet et par ting, der kan hjælpe på kortere og længere sigt.

1. Gør noget ved årsagen

Den bagvedliggende inflammation kan opstå af flere grunde, men fælles for den er, at et sundt liv uden alt for meget inflammationsfremmende kost er med til at dæmpe den. Mange har godt af en basisk kost, der består af masser af grønt. Men for at udnytte den grønne og sunde kost optimalt er det også vigtigt med et tarmsystem, der virker godt.

Valle som i Valleforce er en måde at støtte miljøet i tarmene, så de sunde tarmbakterier kan udføre deres arbejde, og tidligere var det normalt at tage på valle-kurophold, når kroppen værkede for meget og havde brug for at komme sig.

2. Lad kroppen rense ud

Med til en sund kost hører også at støtte kroppen i udrensningen. Især hvis du længe har levet af en mindre hensigtsmæssig kost, kan din krop have brug for hjælp til at rense ud.

Her kan du finde urter og grøntsager med mange bitterstoffer, hvilket dine fordøjelsesorganer er helt vilde med. De kan optimere både fordøjelse, men også styrke f.eks. lever, galdeblære og nyrerne i deres arbejde. Dog er vores smagsløg ikke altid så trænede i disse bitterstoffer.

Ved selve udrensningen af en lidt for syrlig krop, kan de helt specielle mælkesyrer i valle hjælpe. De trækker syre ud af vævene i muskler og led, ligesom de medvirker til at aktivere leveren, det vigtigste organ i forbindelse med udrensning.

Nyrerne er til gengæld ofte lidt oversete, men spiller også en rolle i udrensningen. Her kan te med gyldenris være til hjælp – fås f.eks. herhjemme som Solidago Urtete. Gyldenris virker urindannende og forbedrer nyrernes gennemblødning. Derfor er det også en populær urt i forbindelse med urinvejsbetændelser, da de ofte hjælpes af en øget mængde urin. Husk dog at være i nærheden af toilettet efter indtagelse.

3. Både til forebyggelse og behandling

Nogle af de helt store inflammationsdæmpere fra naturens verden er ingefær og gurkemeje samt den måske mere oversete harpago-plante, kendt i Danmark som djævleklo.

Ved at påvirke graden af inflammation dæmper de virksomme stoffer ikke blot smerterne, men modvirker årsagen bag smerterne. Dog er det sjældent nok at juice sin ingefær eller drikke gurkemeje-te. Hvis du først er ramt af ømme led, skal mængden af de velgørende stoffer være så høj, at kosttilskud er nødvendige (hvis du da også vil leve af andet). I et tilskud som Total Gurkedol får du f.eks. de virksomme stoffer fra gurkemeje, ingefær og granatæbleekstrakt i standardiserede doser, der kan gøre en forskel.

Djævleklo finder du f.eks. i tilskuddet MobiLed, som, udover at kunne nedsætte syren i musklerne og dæmpe lettere gigtsmerter, kan bruges ved andre  inflammationssygdomme som podegra (urinsyregigt) og fibromyalgi.

4. Nu og her-lindring til gigten

Mens det tager lidt tid at arbejde på at forbedre kroppens syre-base-balance og dæmpe inflammationen, kan det være rart at have naturlige midler ved hånden, som kan tage toppen af smerterne nu og her. Ikke mindst, fordi de såkaldte NSAID-produkter (gigtmedicin fra medicinalindustrien) ofte er forbundet med mange bivirkninger.

Guldblomme – Arnica Montana – er en blomst, hvis lindrende effekt har været kendt gennem mange år. Ekstrakter fra guldblomme fås i dag i gels, f.eks. Atrogel, som smøres på huden og derefter trænger ind og lindrer ømme muskler og led. Udover at bruge den ved gigt, kan den også være rar at have ved hånden ved andre former for overanstrengte muskler og led – motion, havearbejde og hovedrengøring.

 


 

Tips til dæmpning af inflammation

  • Spis masser af grøntsager – gerne de mørkegrønne – og vælg de mørke bær til som frugt.
  • Sørg i det hele taget for mange antioxidanter – evt. som tilskud af Total Gurkedol og MobiLed.
  • Drik vand gennem hele dagen.
  • Lav evt. juice med masser af grønt.
  • Begræns dit kødindtag og spis dig ikke stopmæt.
  • Husk at spise fisk og evt. tage fiskeolier.
  • Støt udrensningen – tag evt. en juicefastedag, hvor du kun spiser flydende grøntsagskost og valle.
  • Støt evt. med udrensende kosttilskud og Solidago-urtete.
  • Husk at trække vejret langsomt og dybt flere gange dagligt og sørg for frisk luft.
  • Få motion, der smører leddene og ilter blodet.

Forrige artikelOne pot: Skru ned for opvasken – og op for madglæden

Næste artikelMogens Lykketoft: Jeg er optimist, men ikke lallende