Krop

En kædereaktion skal starte søvnen

Vi har behov for tryptofan for at starte vores søvnproces. Derfor er græskarkerner superfood for søvnen.

Foto: Shutterstock
5. august 2020

Vi har behov for tryptofan for at starte vores søvnproces. Derfor er græskarkerner superfood for søvnen.

Gennem tiden er mange med søvnproblemer blevet tilbudt en recept på sovepiller fra en velmenende læge. Men sovepiller er på mange måder et rigtig skidt valg, når man skal finde sin gode søvnrytme igen. Afhængighed er blot et af mange problemer, og et stort dansk studie fra 2016 viser en sammenhæng mellem indtag af sovemedicin og øget dødelighed.

[relateredehistorier]

Så lad os kigge på en helt naturlig ingrediens, der kan hjælpe din søvnrytme godt på vej. For, hvis vi er nødt til at hjælpe søvnen på vej, så skal det helst være med naturlige stoffer, som går i spænd sammen med kroppens fintfølende processer. Det skal være noget, som ikke giver bivirkninger, afhængighed eller forstyrrelser.

Græskarkerner

De naturlige stoffer findes blandt andet i en elsket ingrediens, der ofte bruges som topping på en god salat. Det er græskarkerner. Deres indvirkning på søvn er dokumenteret i et forsøg fra 2005, hvor 49 ud af 57 forsøgspersoner fik forbedret deres søvnmønster efter indtag af affedtede græskarkerner.

Læs også: Sådan får du den naturlige søvn tilbage

Kernerne, hvad enten de er affedtede eller ej, indeholder et stof, der kan forbedre vores naturlige søvn. Nu skal man ikke blive nervøs for at putte græskarkerner i salaten, fordi man bliver bange for at falde i søvn midt i maden. For sådan virker græskarkerner ikke. De er blot med til at sætte en naturlig proces i gang.

Kernerne indeholder nemlig store mængder af aminosyren L-Tryptofan. Tryptofans indvirkning på søvnen har været dokumenteret siden 1979, hvor forskere opdagede en søvndyssende effekt efter indtag af l-tryptofan. Tryptofan er en essentiel aminosyre, så vi danner den ikke selv, men skal have den tilført via kosten eller tilskud med tryptofan.

Helt enkelt beskrevet, så starter tryptofan en kædereaktion, som udvikles gennem døgnet.

Serotonin og melatonin

Tryptofan igangsætter dannelsen af serotonin, som har stor betydning for vores humør. Serotonin er med til at overføre signaler i nervesystemet og en lav produktion af serotonin kan bevirke, at man får dårligt humør.

Efter en god nats søvn så stiger niveauet af serotonin, og det sørger for, at vi vågner og holder os i gang. Når natten falder på, så omdannes serotonin til melatonin, som er søvndyssende og hjælper os til god søvn. Melatonin er samtidig medvirkende til en god og jævn søvnrytme. Melatonin dannes, når det er nat og mørkt. Derfor er brug af computere, fjernsyn og mobiltelefoner før sengetid en dårlig kombination, hvis man vil have en god søvn. For vores egen dannelse af melatonin kræver, at vi lukker øjnene, sover i et mørklagt rum og ikke får lys fra sol eller computere.

Hvis vi får et passende indtag af tryptofan hver dag, så vil det altså sørge for, at processen med at omdanne vores aktive serotonin til det søvndyssende melatonin er stabil.

Det anbefales, at vi får 1-2 gram tryptofan dagligt. Vi danner det som sagt ikke selv, og derfor skal vi have det gennem kosten eller via et tilskud. Og selvom græskarkerner er fantastiske kilder til tryptofan, så kan du trygt både spise dem og tage et tilskud med et naturligt sovemiddel, der indeholder tryptofan, hvis du har problemer med at sove. Det er nemlig svært at få for meget tryptofan. Men følg naturligvis altid anvisninger på naturlige sovemidler med tryptofan.

Tryptofan som tilskud

Hvis du ikke vil indtage en stor mængde af en speciel fødevare, så kan et tilskud, som Tryptonat fra Naturdrogeriet, med en høj koncentration af tryptofan, hjælpe dig til en god søvn. Tryptonat indeholder desuden Baldrian, som er en gammel kendt lægeurt, der også bidrager til en naturlig søvn.


Varm mælk er godt

Måske kender du det, at en ostemad før sengetid gør godt? Eller at et stort glas mælk giver en ro, som kan lede til god søvn? Er du én af dem, der stadig elsker et varmt glas mælk inden sengetid?

Der er en rigtig god grund til, at det gode gamle husråd med varm mælk før sengetid virker. Mælk og andre mejeriprodukter indeholder nemlig en del tryptofan.


Gode kilder til tryptofan er blandt andet:

Græskarkerner

Rødt kød

Æg

Mælk

Parmesanost

Mandler

Spinat

Bananer

Bønner

Vildt

Sesamfrø

Kilder:

Nutritional Neuroscience volume 8, 2005 issue 2

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10284150500069561

Mortality and use of psychotropic medication in patients with stroke: a population-wide, register-based study

https://bmjopen.bmj.com/content/6/3/e010662.full?keytype=ref&ijkey=YtGVzVHRTxnS1A4

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/469515/

Forrige artikelKvinder, husker I at spise jeres fuldkorn?

Næste artikelDen psykiske trivsel er på rutsjebanetur