Krop

En naturcocktail mod inflammation

22. november 2016

Smerter i led og krop er typiske tegn på, at kroppen kæmper med inflammation. Og kroppen skal bruge næringsstoffer for at processen kan løbe ordentligt af stablen, og du kan få det bedre.

Hvad har sort peber, passionsfrugt og gurkemeje tilfælles? De har alle indholdsstoffer, der rent faktisk har en anti-inflammatorisk effekt. Det vil sige, at de har en positiv og lindrende virkning, når vi f.eks. døjer med hævede og immobile led.

Eller at de kan dæmpe den inflammation, som er årsag til f.eks. smerterne ved en sygdom som urinsyregigt. Podagra – som sygdommen også kaldes, når storetåen er ramt – var tidligere kendt for at være noget især mænd med store maver og stok led af. Et udtryk for vellevned, hvilket i og for sig var rigtigt nok, men som i dag også rammer helt almindelige mennesker – måske fordi vi alle døjer med en lidt for god levestandard med mange af de fristelser, der i sidste ende kan føre til urinsyregigt.

Symptomerne er røde og hævede led, især storetåen er ramt i forbindelse med podagra, der er smertefuld og kan føre feber med sig. Årsagen er, at når vores led er slidte, vil belastninger tiltrække væske med urinsyre i ledhulen. Væsken forsvinder hurtigere end urinsyren, som til gengæld krystalliserer og giver smerterne.

 

Sort peber mod urinsyregigt

Sort peber indeholder en alkaloid, der hedder piperin. Piperin er i en undersøgelse blevet testet for sin anti-inflammatoriske effekt ved urinsyregigt.

Man fandt, at piperin har evnen til at hæmme dannelsen af de urinsyrekrystaller, der skaber inflammationen, hvorved piperin faktisk kan bruges som forebyggende behandling, hvis man lider af urinsyregigt.

 

Passionsfrugt mod stivhed

Et symptom ved alle former for gigt er stivhed. Og her viser ekstrakter lavet på skallen af passionsfrugt sig som en lindrende og reducerende medspiller.

I et dobbeltblindet, randomiseret placebokontrolleret studie, hvor 33 patienter med slidgigt i knæene enten fik placebo eller 150 mg Passionsfrugtskal-ekstrakt, viste, at passionfrugtskal-ekstraktet allerede efter 30 dage forbedrer den fysiske funktion. Efter 60 dage hjalp det også på smerterne, mens placebogruppen både steg i smerte og hæmning af bevægelsen.

De antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber i passionsfrugtskallen fik æren for effekten.

 

Kosttilskud kombinerer egenskaber

I kosttilskuddet Free To Move fra New Nordic har man forenet de anti-inflammatoriske egenskaber fra sort peber og passionsfrugt med gurkemeje og fyrrebark – to andre spændende ingredienser, når vi taler om inflammation.

Gurkemeje har i mange år været kendt inden for naturverdenen for at kunne have overordentlig stor effekt, når smerter og stive led skyldes inflammation. Også når inflammationen er gået hen og blevet kronisk. En af udfordringerne har dog været at få gurkemeje i en form, som kunne optages hurtigt og sikkert i kroppen. Her spiller den sorte peber igen en rolle, for piperin har i flere undersøgelser vist sig at kunne forstærke optagelsen af de stoffer, som den optræder sammen med. Piperin går simpelthen ind og hæmmer de stoffer, som står i vejen for, at de aktive stoffer ikke omsættes godt nok.

I et forsøg har man således påvist, at hvis piperin indtages samtidig med curcuma longa (den betændelseshæmmende del af gurkemeje), så forbedres optageligheden med op til 2000 pct.

 

Blodgennemstrømning med fyrrebark

Allerede da de første europæere landede i USA, kendte indianerne til fyrrebarkens egenskaber. Tæt på at dø af skørbug blev franskmænd i 1500-tallet introduceret til fyrrebarken, der indeholder rigtig mange antioxidanter. Også kendt under navnet pycnogenol – 18 gange stærkere antioxidant end C-vitamin – er stoffet fra fyrrebarken i stand til at fremme blodgennemstrømning og bedring i alt fra hjertet til hud og bindevæv.

Jo bedre blodgennemstrømning, jo bedre vil en inflammation have evne til at hele op. Fyrrebarken kan medvirke til, at vores blod når ud i selv de mindste vener, hvor affaldsstoffer så kan føres væk, og sunde celler kan komme til.

Når inflammationen først har ramt, er det vigtigt, at vi lader kroppen få næringsstoffer, som kan hjælpe den med at bekæmpe den – og der er således mange processer og dermed mange næringsstoffer, som skal i spil.

__________

En blanding af gode hjælpere

Free To Move er baseret på passionsfrugtfrø, sort peber, gurkemeje-jordstængler og fyrrebark.

Free To Move indeholder også kobber og mangan, som bidrager til normal dannelse af bindevæv, samt C-vitamin, som bidrager til en normal dannnelse af kollagen, der har betydning for brusken – et fleksibelt bindevæv, der findes i leddene mellem knoglerne.

Derudover indeholder tabletten også D-vitamin og magnesium, som bidrager til at vedligeholde en normal muskelfunktion og normale knogler.

Forrige artikelNyt mærke skal øge kravene for økologi

Næste artikelRåmælk skal bekæmpe tarmbetændelse hos spædbørn