Krop

En ny spire kræver næringsrige omgivelser

31. maj 2016

Uanset om du er gravid, overvejer at blive det eller er midt i fertilitetsbehandlinger, så bør du tænke over, hvilke omgivelser, du vælge at lade dette nye menneske starte sit liv i.

Enhver landmand med respekt for sig selv ved, at hvis han sår frø, så vil de nye spirer vokse sig sundere og stærkere i en næringsrig jord. Alle levende væsner trives nemlig bedst med adgang til sund og varieret næring – dette gælder også for os mennesker. Naturen er så sindrigt indrettet, at hvis næringen ikke er til stede, så bliver det også sværere for nyt liv at fange an. Derfor burde enhver fertilitetsbehandling i princippet starte med et næringseftersyn.

Allerede tre måneder inden undfangelsen begynder ægget at modne, og her er det vigtigt, at de rette forhold er tilstede for at skabe et æg, der er klar til at blive befrugtet. Ligeledes skal mandens sædceller skabes, før de er klar – og de skal dels være hurtige og dels korrekt skabt for at være klar til at gøre kvinden gravid. Både æg og sædcellernes kvalitet bestemmes af vores kost og livsstil – foruden vores gener.

Næring til hele processen

Forskning viser, at par, der ændrer deres kost og livsstil til det sundere, forbedrer deres chance for at undfange med hele 80 pct. Men det er ikke kun fertiliteten i sig selv, der forbedres. Forskellige undersøgelser af risici for allergi og astma, og senere kroniske sygdomme som diabetes, bliver mindre, når mor og far har levet sundt og fået de rette næringsstoffer op til og under graviditeten.

Og udover at lave en sund og rask baby kan de rette næringsstoffer yderligere gøre amning og modermælk bedre, samt reducere risikoen for fødselsdepression.

Fra hvorfor til hvordan

Der er altså masser af gode grunde til at optimere sit næringsindtag, hvis man påtænker at lade små spirer gro frem. Men hvordan sikrer vi så, at vi får nok af alle de gode næringsstoffer?

Vi ved en masse om, hvilke næringsstoffer, der har positiv effekt i forbindelse med fertilitet og graviditet – B-vitaminer (og ikke kun folinsyre), zink, D-vitamin, selen, A- og E-vitamin, Q10, C-vitamin, chrom osv. Og så må vi heller ikke glemme de vigtige essentielle fedtsyrer.

Her bliver de nye food grown-kosttilskud ekstra interessante, for mens de færreste af os ved sig sikre på, at vi får nok næringsstoffer gennem kosten, er vi heller ikke ivrige efter at risikere overdosering af visse næringsstoffer, når der er babyer indblandet. Wild Nutrition har udviklet tilskud til mænd og kvinder, der ønsker at styrke fertiliteten: Bespoke Man Food-Grown Fertility og Bespoke Woman Food-Grown Fertility, hvor du finder alle de næringsstoffer, der styrker kroppen mod opgaven.

Sikker næring til spiren

Food Grown-tilskud har den fordel, at de er fremstillet på mad, gæret og koncentreret, så tilskuddene er langt mere optagelige for kroppen, end ved almindelige vitamin- og mineraltilskud. Det betyder, at der skal færre af de enkelte næringsstoffer til for at give en effekt, ligesom studier viser, at næringsstofferne bliver længere tid i kroppen, end når de er fra konventionelle tilskud. F.eks. viser studier, at C-vitamin fra Food Grown-tilskud optages over 10 gange bedre end fra syntetiske ascorbinsyrer.

Under graviditet og amning kan det også være en udfordring at få næring nok til to, især med den tilstand som meget af vores kost er i med produktionsmetoder og transport, der udpiner kvaliteten fremfor mængderne.

Food Grown-tilskud indeholder sporstoffer, der hjælper selve næringsstoffet med at blive optaget i kroppen. Til gravide har Wild Nutrition udviklet Food Grown Pregnancy, med de næringsstoffer, der er ekstra vigtige at få under en graviditet. Her er mineralerne ikke mindst vigtige for både mor og barns velvære og energi, men flere af de vigtige mineraler skal vi samtidig helst ikke overdosere. Derfor kan det være en fordel at være kræsen med et tilskud, der optages godt, så vi kan nøjes med mindre mængder.

Når vi taler om kosttilskud og gravide, kan det også betale sig at se efter tilskud, hvor der ikke er tilsat en masse bindemidler, fyldstoffer og andet, der skal til for at skabe f.eks. en tablet. Disse stoffer er ikke decideret skadelige, men det er heller ikke stoffer, vores krop har brug for.

Du kan selv gøre en forskel, når du skal starte et nyt liv – ikke mindst sørge for, at spiren får den bedste grobund at starte på ved at vælge de bedste næringsstoffer til omgivelserne.

__________

Hvad er Food Grown

Food Grown-næringsstoffer fremstilles af fødevarer, der indeholder det pågældende næringsstof i forvejen, f.eks. appelsiner og andre citrusfrugter for C-vitamin.

Man tilføjer ekstra af det næringsstof i de højeste mængder, som fødevaren kan optage og indbygge. Det får lov til at udvikle sig i 72 timer, så koncentrationen bliver højere. Næringsstofferne opnår samme form, som hvis du spiste dem i en fødevare. Derefter frysetørres råmaterialet for at opnå en mindre fylde, så det kan kommes i kapsler.

Kosttilskud med food grown-vitaminer, mineraler og planteekstrakter er nye på det danske marked.

Forrige artikelHvorfor lader vi som om, menstruationsblod ikke findes?

Næste artikelAvocadoyoghurt med hampeprotein