En psykiater til min søn?

Jeg har med stor interesse læst dine gode råd i Naturli. Derfor har jeg tillid til dig, og sætter nu min lid til og håber meget, at du kan anbefale en god psykiater?

Og har du noget kendskab til, om man på Amager Psykiatriske Skadestue kan blive henvist til en psykiater?

Min søn har meget brug for en ordentlig psykiater efter flere år med stress, depression, ADHD. Og jeg ved ikke mere mine levende råd. Og det er jo ikke optimalt at finde en tilfældig psykiater på nettet.

Min søn, som nu er 34 år, fik et par konsultationer hos en psykiater i 2010, hvor han var ret depressiv pga div. hændelser i hans liv. Jeg har faktisk ikke set en egentlig diagnose, men går ud fra, at han blev behandlet for depression.

Bedste hilsner

Moderen

 


 

Tak for din positive respons. Jeg kan desværre ikke give dig en reference til en psykiater – som jo er en del af det offentlige sundhedsvæsen, og da jeg arbejder uden om det offentligt etablerede system, kender jeg ikke nogen direkte.

Du skal være opmærksom på, at psykiatere er læger, der først og fremmest diagnosticerer og medicinerer psykiske lidelser.

Psykologer (uddannede og autoriserede i det offentlige system) modtager henvisninger (fra lægen) og er tilknyttet tilskudsordninger fra det offentlige. Psykologers arbejde omhandler terapi og samtale (ligesom mit arbejde) – det er nok det, din søn har brug for, hvis han allerede er udredt/diagnosticeret og evt. modtager medicin?

Jeg vil anbefale dig i første omgang at tale med jeres læge og evt. der få en henvisning (med mulighed for tilskud fra det offentlige) – lægen kender muligvis en psykolog eller et sundhedscenter, som arbejder med de diagnoser, du omtaler hos din søn. Det kan også være, at du kan få et godt tip via patientforeningerne for hhv. depression (http://depressionsforeningen.dk/) og ADHD (https://adhd.dk/raadgivning/). Jeg ville ringe til dem og høre, om de kender en relevant og erfaren behandler i området.

I de større byer tilbyder mange patientforeninger desuden selv forløb for patienter og pårørende, måske er der noget for din søn/dig?

Som en hjælp til at bygge sig selv op, har patientforeninger og selvhjælpsorganisationer rigtig mange tilbud til voksne med officielle og uofficielle diagnoser. De er ofte behjælpelige med at finde den rette gruppe/tilbud efter en indledende (gratis) samtale med deltageren (din søn).

Som privat uddannet terapeut arbejder jeg også med stress og depression (let til mellemsvær), og det er tydeligt, at mønstret bag disse tilstande er meget sammensat og individuelt. Baggrunden for din søns lidelse er afgørende for, hvordan han bedst kan hjælpes, og det kræver et personligt forløb hos en terapeut med rette erfaring.

Hvem I skal vælge, afhænger af din søns specifikke behov, de lokale tilbud og jeres økonomi. Som et umiddelbart tip – til generel støtte af din søns selvværd og ressourcer – vil jeg foreslå, at I undersøger mulighederne for, at han kan deltage i en selvhjælpsgruppe/trivselsgruppe for hans aldersgruppe, hvor han kan spejle sig i andre, der også føler sig udfordrede. Der findes selvhjælpsorganisationer i næsten hver større by (https://frise.dk/selvhjaelp). Der vil ofte også være grupper for pårørende.

Selv om det kan være forvirrende at finde frem til de(t) rigtige tilbud, så må I ikke give op, fordi der findes mange gode muligheder med hensyn til netop stress, depression og ADHD, som er meget udbredte lidelser. Jeg ønsker jer held og lykke.

Venligste hilsner

Birgitte Aagaard, coach

1 kommentar

 • Henning Rolapp siger:

  Hermed nogle referencer vedr. psykiatri i USA.
  http://www.cchrinfo.dk/cchr-reports/massive-fraud/introduction.html

  Og en del af dem er blevet straffet
  http://www.psychcrime.org/database/

  Held og lykke

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *