Krop

Pyhh hedeture i overgangsalderen? Prøv Salvie

Den er noget udskældt og frygtet – overgangsalderen, klimakteriet, menopausen. Men den er bedre end sit rygte og naturen selv kan hjælpe igennem.

Foto: AdobeStock
1. maj 2020

Den er noget udskældt og frygtet – overgangsalderen, klimakteriet, menopausen. Men den er bedre end sit rygte og naturen selv kan hjælpe igennem.

Tidspunktet i en kvindes liv, hvor hun går fra at være frugtbar og have menstruation til ægløsning og menstruation stopper, er det vi alle kender som overgangsalderen.

Det er en overgang man godt kan frygte, fordi man hører om de massive hedeture, humørsvingerne, tørre slimhinder i skeden og svedtendens. Og det er da også sandt, at mange kvinder vil opleve de symptomer i overgangsalderen. Men der er indtil flere måder at lindre de symptomer på.

Læs også: Pernille Aalund: De næste 10 år skal jeg fordybe mig

Naturens smukke fauna byder sig til, blandt andet har vi hørt om rødkløvers dokumenterede gode virkning. En undersøgelse dokumenterer, at også salvie virker godt mod især hedeture og svedtendens.

Den gamle smukke lægeurt har været brugt i århundreder til at lindre alle mulige slags symptomer, og det virker helt naturligt, at vi i naturen kan finde hjælp til en helt naturlig overgang, som overgangsalderen jo er. Men synet på overgangsalderen kan variere.

Bedre end sit rygte

Vi ved fra flere undersøgelser, at overgangsalderen kan opfattes og opleves forskelligt fra kvinde til kvinde, fra samfund til samfund, fra land til land. Hvis samfundet sygeliggør overgangen, så er sandsynligheden, at det vil kvinderne også gøre.

Det har læge Lotte Hvas skrevet om i sin bog ‘Overgangsalderen er bedre end sit rygte’ fra 2018. Bogen er skrevet på baggrund af et stort studie af 1100 kvinder født i 1947. Hun blev så fascineret af deres svar, at hun efterfølgende interviewede 24 af kvinderne om livet efter overgangsalderen.

De 23 af kvinderne kunne alle fortælle om positive aspekter ved overgangsalderen.

Blandt de gode ting var, at de følte sig mere erfarne og kompetente til at tage beslutninger. De mange år på bagen giver jo en god psykisk ballast. Kvinderne følte også, at de kunne stå mere ved sig selv, og var blevet bedre til at udtrykke, hvad de mente.

Læs også: Styrk knogler og led i hverdagen – nemme øvelser

Frihed og fordelene

Der var en grad af oplevet frihed over ikke længere at skulle have ansvaret for børn og børneopdragelse. En frihed i ikke at skulle tænke på prævention og en frihed over ikke længere at have menstruation, med alt, hvad der hører til. Herunder også risikoen for at bløde igennem.

Så overgangsalderen fører meget godt med sig og i virkeligheden er det måske mest, når man er ung, at man er bange for at miste ungdommen. Fordi der helt åbenlyst, som kvinderne i undersøgelsen peger på, er så mange fordele ved at blive ældre.

Læs også: Fiskeolie: Fantastiske dråber mod inflammation

Bekymringer og gener

Men kvinderne gav også udtryk for bekymringer. Bekymringer for at blive syg og gammel. For at få sygdomme i led og knogler og frygten for at blive hjælpeløs på et tidspunkt. Flere af kvinderne var også trætte af de fysiske symptomer, de oplevede. Som hedeturene. Men det var ikke alle.

I en grov opdeling efter symptomer kunne kvinderne deles op i tre grupper

1/3 havde ingen eller kun lette symptomer i overgangsalderen.

1/3 havde lejlighedsvise symptomer som hedebølger

1/3 led af meget generende symptomer som kraftig nattesved og søvnproblemer.

Men helt overordnet viste undersøgelsen altså, at overgangen var bedre end sit rygte. Og Lotte Hvass er fortaler for, at vi ser det som en helt naturlig fase i livet og ikke sygeliggør det og straks giver østrogentilskud, så snart en kvinde oplever symptomer. Som hedeture

Læs også: Er tidlig eller sen overgangsalder det bedste?

De pokkers hedeture

Overgangs alderen kan vare op til 10 år. Konsekvenserne af de hormonelle ændringer i overgangsalderen oplever helt op til 80% kvinder i form af hedeture i større eller mindre grad.

Hedeture opleves som enorm varme på især overkroppen, men det kan være hele kroppen, der bliver hårdt ramt. Hedeturene kan ramme hårdt om natten, hvor der også kan være ekstra svedtendens.

Hedeturene skyldes, at det lavere østrogene niveau i kroppen gør en mere varmefølsom, så kroppen derfor forsøger at kompensere for temperatursvingninger ved selv den mindste stigning i temperaturen. Derfor sætter kroppen alt i sving for at komme af med varmen og så starter hedeturen.

Så hvad kan man gøre ved det?

Der er masser af hjælp at hente mod generne i de gode naturlige kosttilskud. Blandt andet i den smukke salvie plante med det latinske navn Salvia Officinalis, som blev anvendt i en undersøgelse blandt 80 kvinder. De var alle i overgangsalderen og havde gener. Gennemsnitsalderen var 56 år.

Kvinderne blev i en periode tilbudt en kapsel med indhold af ekstrakt af salvie eller placebo.

Efter fire uger kunne kvinderne, der havde fået salvie, melde om markant bedring af hedeturene. Faktisk viser undersøgelsen et fald til det halve. Sammenlignet med placebo gruppen fandt undersøgelsen også, at kvinderne, der havde modtaget salvie, fik bedring i humøret og de sov også bedre.

En elsket lægeplante

Salvie har i umindelige tider været en elsket lægeplante. Salvia Officinalis hedder planten, der kan hjælpe på mange symptomer, og det var også den, der blev brugt i forsøget. Navnet kommer af det latinske salvare,, som betyder ‘at helbrede’.

Planten smager godt drukket som te, og der siges at den har god lindrende effekt på alle typer af luftvejsinfektioner. Men som te alene er koncentrationen ikke høj nok til at kunne lindre ved de gener, som dem man kan opleve i overgangsalderen.

I mange kosttilskud lavet af urter er der brugt tørrede urter. Men i Menosan, som der blev brugt i forsøget, er der brugt friske salvieblade. De overhældes med en smule ethanol som opløsningsmiddel til at få trukket salviens gode egenskaber ud. Sammen med vand skaber det den højt koncentrerede ekstrakt, der i en enkelt tablet om dagen altså kan mindske generne som hedeture, humørsvingninger og dårlig søvn.

I en enkelt tablet Menosan, er der ekstrakt fra hele 1080 mg friske salvieblade. Der skal altså en hel del af den smukke lægeplante til for at opnå den gode effekt. Men du kan altså også med stor fornøjelse drikke som te eller nyde den smukke plantes blomster i en vase. For smuk er den. Men mod hedeture, der skal du op i den høje koncentration af frisk Salvia Officialis, som du finder i Menosan.

Og gå så blot ind i overgangsalderen uden frygt. For det er bare en naturlig overgang, hvor der også er meget godt i vente.

 


Overgangsalder og østrogen

Overgangsalderen starter i hjernen. Her sidder nemlig hypofysen, der sørger for, at kroppen danner hormoner. Sådan bliver æggestokkene styret til at danne de kvindelige hormoner østrogen og progesteron, som styrer kvinders menstruationscyklus og graviditet. Blandt andet er det progesteron, der gør slimhinden i livmoderen tyk nok, så et befrugtet æg kan sætte sig fast.

Når æggestokkene holder op med at danne østrogen, så er overgangsalderen i gang.

Der er flere videnskabelige bud på, hvornår den gennemsnitlige alder for start på overgangsalderen er, men det er et sted mellem 51 og 53 år. Kvinder i 40’rne kan gå i overgangsalderen, og de sidste rammer overgangsalderen, når de er omkring 55 år.

De fysiske symptomer kommer i takt med, at indholdet af østrogen daler. Østrogen er blandt andet med til at opretholde en normal knogle-, muskel- og fedtmasse i kroppen. Derfor får overgangsalderen indflydelse på hjerte, blodtryk og knogler.

Slimhinderne i skeden og urinveje bliver også påvirket af den manglende østrogenproduktion. Det føles blandt andet som tørhed i skeden. Sexlysten kan i perioder blive nedsat, blandt andet på grund af tørhed.

Man kan opleve en enorm træthed og have en tendens til at glemme ting, mens overgangen står på.

Læs mere om overgangsalder på www.overgangskvinder.dk


Kilde: http://www.overgangskvinder.dk

http://lottehvas.dk/wp-content/uploads/2015/07/Menopausal-womens-positive-experience-of-growing-older.pdf

https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0039-3400129

https://www.resolutionfoundation.org/app/uploads/2019/02/Happy-now-report.pdf

Produktinfo:

Kosttilskuddet Menosan fra A. Vogel indeholder salvie, der afhjælper øget svedsekretion ved overgangsalder og bidrager til kvinders velvære i overgangsalderen. Dosis er en enkelt tablet om dagen. Desuden bidrager salvie også til kvinders velvære ved menstruation.

Vejledende pris ved 90 tabletter 399,95

Forrige artikelTænker du dig tyk? Dine tanker kan skabe din form

Næste artikelVaffel-blinis med stenbidderrogn og rygeostsalat