Krop

En vitaminpille så tæt på maden som muligt

2. maj 2016

Vitaminer og mineraler udvundet af naturens egne fødevarer. Idéen er faktisk ikke ny. Men det har taget mange år for såkaldte Food Grown-vitaminer at komme til Danmark.  Forskning og viden viser hvad forskellen og ikke mindst de potentielle fordele er.

I den perfekte verden kunne vi nøjes med det, Moder Natur lod vokse til os. Men i en verden, hvor afgrøderne dyrkes med størst udbytte i kilo for øje, hvor jorden til tider er udpint, hvor grøntsagerne er langt undervejs, og fristelserne står i kø om pladsen i vores mave, kan kosttilskud være ret relevante, hvis vi har sundheden for øje.

Sund kost og sunde afgrøder er hele grundlaget for, at vi udvikler os og trives. Men med ovennævnte in mente tager mange af os tilskud for at sikre, at vi får fyldt vores depoter i en stressende og kemifyldt hverdag. De senere år er vi også blevet stigende bevidste om, at der er forskel på tilskud – på trods af, hvad myndighederne siger. Det er ikke ligegyldigt, hvilken kemisk form nogle vitaminer og mineraler befinder sig i, når vi indtager dem, og det er åbenbart heller ikke ligegyldigt, hvordan tilskuddet er fremstillet. Det viser bl.a. forskning i såkaldte Food Grown-vitaminer og -mineraler.

– Den forskning, der er lavet ind til videre, viser, at tilskud lavet via Food Grown-produktionsmetoden giver høj optagelighed. Doseringen behøver måske derfor ikke altid ikke være så høj, for at du får nytte af det, og så giver det en høj vævsabsorbering, så næringsstofferne kommer derhen, hvor de skal bruges og bliver længere i kroppen. Det er så tæt på mad som muligt, men uden den volumen, som maden har, siger Umahro Cadogan, ernæringsekspert med speciale i biokemi og Functional Medicine.

 

Transportstoffer sikrer optagelse

Selv har han kendt til tilskud lavet på Food Grown-vitaminer i mange år. Nu får danskerne mulighed for at shoppe vitaminer og mineraler lavet på denne produktionsmetode og med doseringer og sammensætninger baseret på den nyeste viden, nemlig Wild Nutrition-produkterne fra Pure Supply, der lige er landet på hylderne i udvalgte helsekostbutikker.

Produkterne fås både med enkelt vitaminer og mineraler, men også i forskellige sammensætninger, der er målrettet forskellige mangler eller tilstande – f.eks. hvis du er gravid, mangler energi, er kommet op i årene eller har brug for at give hud og hår lidt omsorg indefra.

– Fødevarer er den mest naturlige måde at få næringsstoffer, men der er et bredt spring helt over til den kemiske form for næringsstoffer, som nogle konventionelle tilskud består af i dag. Ved Food Grown får man de samme transportstoffer med, som næringsstofferne i fødevarer benytter sig af, og det er højst sandsynligt derfor, optageligheden er meget høj, siger Umahro Cadogan.

 

Bedre optagelse – mindre behov

Kort fortalt bliver Food Grown-næringsstofferne fremstillet af fødevarer, der indeholder det pågældende næringsstof i forvejen, f.eks. appelsiner og andre citrusfrugter for C-vitamin. Man tilføjer så ekstra af det pågældende næringsstof i de højeste mængder, som fødevaren kan optage og indkorporere. Det får lov til at udvikle sig i 72 timer, hvor næringsstofferne optages og “indbygges” i fødevaren, så koncentrationen bliver højere. Næringsstofferne opnår samme form, som hvis du spiste dem i en fødevare. Derefter frysetørres råmaterialet for at opnå en mindre fylde og gøre det stabilt, så det kan kommes i kapsler, tabletter o.s.v.

Food Grown-tilskuddene indeholder altså ikke altid de store mængder, som vi er vant til at se på stærke vitamin- og mineraltilskud, både fordi råmaterialet fylder mere, og fordi mængden, der skal til, ofte kan nedsættes..

– ADT-mængder (anbefalet dagligt tilførsel, red.) kan være utilstrækkelige ved mangeltilstande eller forøgede behov, især hvis absorptionen og fastholdelsen af tilskuddet er dårlig. Så kan vi vælge at finde tilskud med højere optagelighed og udnyttelse og/eller give højere doser, men ved høje doser opstår der også en større risiko for bivirkninger, hvis der doseres i lang tid ad gangen, uden at man løbende tager blodprøver og følger op. Fordi Food Grown-tilskud har en høj optagelighed og lang levetid i kroppen, er der nogle gange brug for mindre, og risikoen for at få for meget bliver derved også mindre.

Tilskud med Food Grown-næringsstoffer er derfor en af flere oplagte veje at gå med ens almindelige daglige tilskud. Ved mangeltilstande har Food Grown-tilskud også vist sig nogle gange at kunne rette hurtigere op på manglerne.

– Det er altid svært at lave de endegyldige evidensbaserede studier på disse ting – for folk lever og spiser forskelligt. Men mange af os vil gerne have det mere naturligt og tilskud så tæt på de almindelige fødevarer som muligt. Derfor er det et godt alternativ til folk, der vil tage tilskud uden alt for høje doser i det daglige og til folk, der har svært ved at absorbere og holde på bestemte næringsstoffer.

__________

Umahro Cadogan:

Ernæringsekspert med speciale i biokemi, helsegastronomi og functional medicine.

Foredragsholder, inspirator og forfatter – bedst kendt for Køkkenrevolutions-bøgerne og Alle kvinders sundhedsbibel. Hans hjemmeside er www.umahro.dk.

__________

Wild Nutrition

Kosttilskud med food grown-vitaminer, mineraler og planteekstrakter er nye på det danske marked. Fra Wild Nutrition kan du få både multivitamin- og mineraltilskud, tilskud med antioxidant boost, mælkesyrebakterier til tarmen og enkeltvitaminer og -mineraler.

F.eks. viser kliniske undersøgelser, at C-vitamin i Food Grown-form har en markant højere absorption og levetid i kroppen end ren askorbinsyre.

Du finder Wild Nutrition i udvalgte helsekostbutikker indtil videre.

Forrige artikelBønnesalat

Næste artikelMænd har også en overgangsalder

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.