Et større mindretal af kvinder lider af den kroniske underlivssygdom endometriose, som bl.a. kan påvirke fertiliteten og være meget smertefuld. Som supplement til lægebehandling kan du selv arbejde med at reducere den inflammation, som ligger til grund for endometriosen
Men vi kan lige så godt lære det.
6-10% af alle kvinder i den fødedygtige alder har endometriose
Hos ca. 4% er det så voldsomt, at der er behov for behandling. Det giver smerter og det kan påvirke din evne til at blive gravid. Blandt de, der har problemer med fertiliteten, ser man endometriose hos 30-40 % af kvinderne. Hos kvinder med kroniske smerter i underlivet er tallet 25-30%.
Men hvad er det for noget, det der endometriose? Og hvad kan du selv gøre, hvis du er ramt af det?
Hvis du har hørt lidt om endometriose, så ved du måske, at det er en tilstand, hvor væv af samme type som slimhinden i livmoderen også sidder uden for livmoderen. Det kan være i æggelederne, på æggestokkene, på bughinden i tarmene eller i urinblæren. Men ved du, at endometriose er en betændelsestilstand? Det er vigtig viden, når vi lidt senere i artiklen her skal se på, hvad du selv kan gøre.
Først dykker vi lidt ned i, hvad symptomerne på endometriose er, og hvordan det behandles i sundhedsvæsnet.
Det mest almindelige symptom på endometriose er smerter ved menstruation. Hen ad vejen kan det blive til kroniske smerter, som kan føre til træthed, søvnproblemer med mere. Et andet symptom er smerter ved samleje, som også kan vare et stykke tid bagefter. Alt efter hvor vævet sidder, kan der også være smerter ved afføring og vandladning med mere samt tyngdefornemmelse. Som sagt er nedsat frugtbarhed også et muligt symptom.
Diagnosen stilles af lægen via din sygehistorie, en gynækologisk undersøgelse og eventuelt en kikkertundersøgelse. Vi ved ikke nøjagtig, hvorfor endometriose opstår. Måske er det menstruationsblodet, der fører væv med sig. Måske opstår det af sig selv. Måske føres det med blod og lymfekar. Der er forskellige teorier, men vi ved det ikke helt præcist endnu. Det, vi ved, er dog, at det er en betændelsestilstand, og det vil vi i denne artikel bl.a. se nærmere på.
Endometriose behandles i sundhedsvæsenet med hormonbehandling, typisk i form af kontinuerlig p-pille indtag og eventuelt hormonspiral. Derudover gives smertestillende medicin som paracetamol og ibuprofen. I enkelte tilfælde er det nødvendigt at operere.
Den konventionelle behandling får ikke endometriose til at forsvinde. Det kan lindre symptomerne i forskellig grad. Ved overgangsalderen oplever de fleste, at symptomerne forsvinder på grund af fald i østrogen. Endometriose er nemlig afhængig af østrogen. Det vil vi også se nærmere på.
Endometriose er en kronisk betændelsestilstand. Betændelsestilstanden opstår, når immunforsvaret starter en reaktion. Betændelse, eller inflammation som det også kaldes, er vigtig for at beskytte os i kortere perioder, men når det er en kronisk/længerevarende tilstand, så slider det unødigt og nogle gange voldsomt på kroppen.
Vi kan ikke endnu sige, om betændelsestilstanden i forbindelse med endometriose kommer på grund af endometriosen eller om det er omvendt. Studier tyder på, at uanset om det er ”hønen eller ægget”, så er der fordele at opnå ved at vælge en antiinflammatorisk livsstil for at bedre tilstanden.
Middelhavskost er et godt bud på en antiinflammatorisk kost, som kan have positiv effekt ved endometriose
Antiinflammatorisk mad er mad med masser af grøntsager, bønner, linser, fisk, fuldkorn, avocado, nødder, frø, omega-3 og koldpresset olivenolie svarende til Middelhavskosten. Det kan være svært at få tilstrækkeligt af omega-3 fedtsyrerne DHA og EPA i kosten, så overvej et tilskud af en god kvalitets fiskeolie som Nordic Naturals. Spis også meget gerne masser af krydderurter. Især gurkemeje, ingefær og hvidløg har antiinflammatorisk effekt.
Undgå så vidt muligt forarbejdet mad, sukker, alkohol og tilsætningsstoffer. Gluten og mælkeprodukter kan virke inflammatorisk hos nogle, så prøv gerne at udelukke dem i en periode og se, hvilken effekt det har på dig. Du kan også overveje en let form for faste, hvor du spiser inden for et vindue på 6 timer i døgnet. Faste har vist antiinflammatorisk effekt i studier.
Antiinflammatorisk livsstil betyder også at få sovet godt om natten, at komme ud i naturen, bevægelse, gode relationer og glæde. Stress og uro er i høj grad med til at påvirke den fysiske krop, blandt andet igennem den 10. kranienerve Nervus Vagus. Find dine egne måder at opnå ro i krop og sjæl, for eksempel med meditation, yoga, mindfulness, kranio sakral terapi, gåture i skoven og ved havet.
Østrogen og endometriose hænger sammen. Østrogen stimulerer væksten af endometriosevævet. Hvis der er en ubalance i kroppens hormoner f.eks. imellem østrogen og progesteron, kan det skabe en uhensigtsmæssig østrogendominans. Det er derfor en god idé at hjælpe kroppen til en god hormonbalance.
Inflammation/betændelsestilstand kan påvirke hormonbalancen. Det samme kan insulinresistens, stress, dårligt fungerende fordøjelse, nedsat afgiftningsevne og hormonforstyrrende stoffer. Dette giver endnu en god grund til at spise antiinflammatorisk og at holde et stabilt blodsukker ved at spise sunde proteiner og fedt til alle måltider samt grove kulhydrater.
Progesteron kan omdannes til østrogen blandt andet ved hjælp et enzym, der hedder aromatase
Nogle madvarer indeholder naturlige arometasehæmmere. Dem kan du med fordel spise flere af. Det er f.eks. løg, hvidløg, æbler, selleri, citrusfrugter og mørke bær.
Pas godt på din fordøjelse med fiberrig kost og gerne et tilskud af probiotika som for eksempel Multidophilus 12 fra Solaray. Spis gerne sesamfrø og lidt hørfrø hver dag, da de er med til at binde østrogen. Undgå det, der forstyrrer de gode tarmbakterier. Det vil blandt andet sige kunstige sødemidler, emulgatorer, konserveringsmidler, hurtige kulhydrater, stress, manglende søvn og bevægelse.
Flere typer medicin som antibiotika og syrepumpehæmmere (som reducerer produktionen af syre i mavesækken, red.) påvirker i høj grad tarmbakterierne negativt. Tag eventuelt en snak med din læge, om der er andre muligheder, hvis du har fået dem ordineret.
Hjælp afgiftningen på vej med masser af grøntsager til alle måltider. Spis gerne bitre urter som mælkebøtte og rucola samt krydderurter som koriander og persille. Tag eventuelt et tilskud som Bitterstern og Bidro Chlorella. Du kan også booste afgiftningen med et urtetilskud som Tetraclense fra Solaray. For at kunne nedbryde østrogen er det også vigtigt at have tilstrækkeligt med magnesium i kroppen. Tag det eventuelt som et letoptageligt tilskud fra Nature’s Own.
Husk ikke at udrense, hvis du er gravid, da det kan belaste dit foster. Men det er en rigtig god idé at have fokus på det inden en eventuel graviditet, så din krop er bedst muligt klar til at skabe et lille nyt liv.
Vælg alle dine plejeprodukter, emballage, rengøringsprodukter, pander, vaffeljern, overtøj med mere uden skadelig kemi. Spis økologisk mad. Hvis du er overvægtig så kan et sundt vægttab også hjælpe dig, da fedtceller øger dannelsen af østrogen, fordi det producerer arometase enzymer.
Vær opmærksom på, om du får jod nok. Mangel på jod øger sensitiviteten for østrogen i væv. Der er tilsat jod i almindeligt bordsalt, men hvis du foretrækker for eksempel Himalayasalt, Læsøsalt og andre naturlige salttyper, så kan du komme i underskud af jod. Du kan få lidt jod dagligt ved at tilføje en smule tang til din mad. Du kan også tage et tilskud af jod i en periode. Endelig kan du med fordel tage en bred og letoptagelig multivitamin/mineral, som også indeholder jod.
Mange oplever, at det føles godt at kunne gøre noget aktivt for at komme sundhedsproblemer til livs. Det gælder i høj grad også endometriose, da både symptomerne i form af smerter og eventuel infertilitet har stor betydning for livskvaliteten.
Alle forslagene til tiltag i denne artikel har ydermere den fordel, at de er generelt sundhedsfremmende. Så du vil kunne opleve en positiv effekt på hele din sundhedstilstand.
Rigtig god bedring.
Hjælp dig selv ved endometriose
• Nedsæt inflammation i kroppen med kost og livsstil
• Optimer din fordøjelse
• Støt din afgiftning
• Normaliser din østrogenproduktion